Nikako kroz HR. Mene su propisno izmaltretirali na granici i posle. Bio sam sa ćerkicom od nepunih godinu dana i ženom, tako da je sve to bilo još degutantnije. Carinik me je vraćao 4 puta do špeditera i svaki put kada sam naišao me je pitao "Imate li oružje i streljivo?"... Bilo je kao u lošem vicu.
Radili su mi propratnicu za sat, pokušali(i uspeli bi da sam imao novac na licu mesta) da mi naplate "depozit" u visini carine i PDV koji može da se refundira na samo tom graničnom prelazu kada donesem potvrdu da je sat iznet iz HR i slično.
Za izbegavati. Iz Slovenije sam ušao u HR.
Ako planiraš ovakvu akciju, avionom je mnogo bolje. Direktan let do kuće i nema brige - niko ništa ne javlja.
Nemam nikakvih predrasuda, jednostavno sam naleteo na retarda kome nije bio cilj da primeni zakon već da porodicu i mene šikanira što više. Jednom je dovoljno za bar 3 života.
Doduše, možda je sada bolje pošto je HR postala deo EU.
Još jedan rezime:
Ako se kupuje preko neta, a pošiljka je skuplja od 100 evra ide 10% carine + 20% PDV na sve to.
Primer: sat 100 evra, poštarina 50 evra. Totalni iznos: 150 evra. Carina 15 evra. PDV 33 evra. Ukupni troškovi: 198 evra + možda neki sitan trošak (ležarina, troškovi otvaranja paketa i sl. ali to nije više od par stotina dinara).
Kupovina u inostranstvu: uz pasoš, traži se i dobija se obrazac za povraćaj(najbolje pitati prodavca i o ostalim informacijama) i račun na kome treba da se jasno vidi naznačen iznos cene bez PDV i PDV posebno. Imao sam slučaj gde je pisala ukupna cena pa sam carinu i pdv platio na cenu sa PDV u Nemačkoj.Nekad čovek nema sreće
![]()
Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.
Na izlaznoj granici se prijavljuje iznošenje predmeta, overava se obrazac. Vraćanjem obrasca u radnju u određenom periodu, refundira se pun iznos PDV. Ako se vraća poštom Global Blue uzima određeni procenat.
Registracija
Help

30Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Nekad čovek nema sreće

Odgovor sa citatom

Bookmarks sajtovi