Baš sam mislio da otvorim temu, naime video sam staru omegu kod koje kazaljka ne skakuće po sekundu, već fino glatko klizi kao da je automatik, a mehanizam je kvarcni.
Od modernih satova nisam video ni jedan takav, osim nekih hronografa kod kojih kada se aktivira velika sekundara ide glatko, ali ona mala sekundara koja uvek radi opet skakuće. Verovatno bi se time brže trošila baterija ili tako nešto, ali opet... izgleda mnogo bolje.
Ivo ako ti je za utehu, ni kod nas za sada nisu dostupni Seikovi Spring Drive modeli, ali po rečima Vitanova možemo ih očekivati do kraja ove godine u prodaji.
Inače, cela ideja o hibridnom mehaničko-kvarcnom mehanizmu je dosta stara, Seiko (Epson unutar Seiko korporacije) je krenuo sa razvojem 1977, a prve patente je registrovao 1982. Prvi Spring Drive mehanizam sa ručnim navijanjem je zvanično objavljen 1997., prikazan je 1998. na sajmu u Bazelu, a prvi put komercijalno dostupan 1999. u Credor liniji satova ograničene serije.
Varijanta sa automatskim navijanjem je prvi put predstavljena 2005 godine na sajmu u Bazelu i od tada je Spring Drive verovatno postao poznat najširoj svetskoj javnosti.
Što se mene lično tiče, zaista bih voleo da posedujem sat sa Spring Drive mehanizmom, jer ovaj mehanizam zaista smatram bez preterivanja revolucijom u časovničarstvu, i ako ni zbog čega drugog onda zbog same te činjenice da predstavlja neizostavni deo istorije časovničarstva.
Nažalost trenutno nisam našao neki model iz Seiko linije koji mi se zaista dopada, a modele iz Grand Seiko i Credor linije za sada ne uzimam u razmatranje zbog cene. U slučaju da mi cena ne predstavlja problem, najozbiljnije bih razmislio o sledećem modelu:
Grand Seiko SBGA031 (30J mehanizam) - ~7000$ listprice
Ostavljam takođe i zanimljiv tekst o istoriji razvoja Spring Drive mehanizma od strane Seiko-Epson stručnjaka.
Spring Drive History.pdf
Pozdrav,
V.S.
Evo cini mi se da ih ima u HR, samo ne znam cijene
DICTA
LP,
Ivo
Da ponovim svoje mišljenje: potpuno mi je ne važno da li sekundara skače ili klizi,da li pogađa markere ili ih promašuje!
Kvarcni mehanizmi nisu umjetnička djela(bez obzira što su pojedini stvarno dobro napravljeni)!
Ono što mi je važno kod bilo kog sata(mehanički ili kvarcni) je da normalno radi i da nema ne dozvoljenih odstupanja(što nije slučaj sa ovim spring drive koji je @mali pirat napisao)!
Dalibore, kako tebi to nije vazno. To ipak govori puno o tome koliko sam prozvodjac drzi to sebe, i koliko se posvetio poslu koji radi. Naravno da je tacnost najvaznija, ali ima jos puno detalja o kojima treba voditi racuna. Ipak ti prizvodjaci puno naplacuju svoj rad, a nekada to ne odrade bas korektno, ili onako kako mi to ocekujemo. Ja im ovo necu oprostitimislim na pogadjanje markera.
Jole, Pa pricali smo pre svega o kvarcnim mehanizmima, tako da sam mislio na kinetic, jer kod njih klizi sekundara, ako se ne varam. A sto se tice preciznosti, pa meni svako kvarcni Seiko pogadja markere.
A sto se tice spring drive mehanizma, pa to je automatski mehanizam, koji ima onaj elektronski regulator, pa onda sekuntara bukvalno klizi. Inace, i ja mislim da opis o gubitku snage kod spring drive mehanizma, koji je postavio @malipirat, ukazuje da se radi o neispravnom konkrentnom satu, i da to sigurno nije pravilo!
Poslednja ispravka: tolarbo (17.10.2010. u 6:02)
Moze biti da ima i kinetic modela koji imaju fuidnu sekundaru,ne bi me cudilo.No mislim da i oni iskljucivo tik-takaju.
Ono sto sam ja video, cene za Seiko sa Spring Drive mehanizmom idu od 3500e pa navise.
@tolarbo
Nikako ne mogu reći da npr. Seiko i Omega ne prave satove kako treba!!! Slobodno neka sekundara promašuje markere-dok god radi kako je propisano! Moj (sada bratov) Seiko iz '91 radi bez greške sve ove godine i nikad se nisam požalio na njega,a sekundara konstantno fula markere!
Ja imam tri Seika i kod svakog sekundara bije tacno u marker. A kod jednog mogu i da podesavam sekundaru tako precizno da mogu da biram gde hocu da "udara". E sada, ne moze se samo na osnovu ovog detalja reci da neko pravi lose satove, ali sto se mene tice, sigurno cu reci da ih ne pravi sa dovoljno paznje. Mnogo naplacuju svoj rad, moraju da ekstremno posveceni svim detaljima!![]()
Bookmarks sajtovi