Strana 34 od 36 PrvaPrva ... 2430313233343536 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 331 do 340 od ukupno 351
Like Tree848Likes

tema: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

  1. #331
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Ovo je preko hiljadita verzija Seiko limited modela u nekoliko zadnjih godina. Sada više ne znam, da li prave limited serije jer znaju, da ne mogu više od toga da prodaju ili jednostavnu ne razumu poantu limited izdanja. A koliko vidim, onih 20 nadljudskih časovničara u Suwa labaratoriju, koji prave Spring Drive sada imaju vremena, pa su počeli da prave verziju 5R65 kojeg stavljaju u Presage seriju. Smešno.
    Seiko jednostavno nastavlja, da razprodaje svoj ugled. Uđeš u prodavnicu Seiko i kada vidiš, da se vitrina sa Grand Seiko satovima dodiruje sa vitrinama u kojima se sljašte Calypso, Cerruti, Esprit, Just Cavalli, Timberland...smuči ti se.
    marko14 and don Alberto like this.

  2. #332
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Došlo vreme da se ne može postaviti ni fotka Seika bez da poleti drvlje i kamenje.

    Prvo, kako kultura nalaže, hvala Chuck za postavljanje fotografija novih modela. Drugo, zaboravio si kornjaču.
    Ne znam kako izgleda uživo ali mi se sviđaju brojčanici sa ovim ražama.
    Naziv: 49622433703_eb6037c480_c.jpg, pregleda: 478, veličina: 87,1 KB

  3. #333
    Mlađi član
    Član od
    26.10.2012.
    Poruke
    91
    Lajkovi
    688
    Reputacioni uticaj
    12

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Meni se svidja onaj samurai gore sa belim ciferom. Jel su sve ovo limited editions? Ako jesu, cene ce biti paprene, jel?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #334
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Da, zaista je došlo to vreme, koje spominješ kolega Skydrummer. Moj post nije bio post Seiko hejtera, nego post razočaranog Seiko obožavoca. Uostalom, može se viditi šta sam pisao o Seiku i koje Seiko modele sam imao u temi Moja kolekcija.
    Mogu čak i na ličnom primeru, da pokažem i dokažem apsurdnost politike koju vodi Seiko. Pre dve godine sam kupio model Seiko SPB081J1 koji je bio napravljen u litimiranoj seriji od 2018 primeraka. Samo nekoliko meseci nakon toga, Seiko je plasirao model SPB105J1, koji su nazvali Special Edition a razlika je u tome, što je bio nekh 30 - 35 % jefitiniji od modela limited edition. (1300 € vs 900 €). Isti sat, ista boja, isti mehanizam, identična luneta, identičan antimagnetizam....razlika je bila samo u veličini kućišta (diametar 42,3 mm vs. 44,0 mm) i nešto lepšoj embalaži kod prvog naspram drugog.
    Danas je na Chronu 24 cena novog modela limited edition 30 % jeftinija od prvobitne cene. Da ne spominjem, da je model imao posebnu premieru na Baselworldu 2018 i da se ni posle dve godine nije prodao, uprkos limitiranoj količini, te da mu je cena drastično pala.
    Svrha limitirane serije je obeležeti nešto posebno, neko dostignuće, koje odskače od redovitih izdanja i zbog toma ima posebnu vrednost pa zato i posebnu cenu i više nego očekivano je, da će se rasprodati. Seiko je to lepo uradio sa Presage modelima SRQ019 i SRQ021, koji su bili ručno rađeni (emajl i urushi lakiranje), unutra su ubacili autmatski mehanizam iz 8.... serije i to je to. Nešto posebno i jedinstveno.
    A Seiko izdaje limitirane serije sa kalibrima 4R.. i 6R. Satovi bez ikakve posebne vrednosti i specifikacija, pravljeni na industrijskim mašinama. To je slično, kao kad bih Omega napravila limitiranu seriju sa ETA 2824, do kojeg ima potpunu dostupnost jer je član SWATCH grupacije. Ali Omega to ne radi čak ni sa generičnim 2500 kalibrom.

    Ako bi Seiko zaista hteo da obraduje svoje obožavaoce, onda bi napravio reizdanje svojih legendarnih hronografa u limitiranim serijama, kao što su bili Pogue, UFO, Panda, Bullhead, Kakume, Tokei Zara. To je nešto što bi bilo primerno razini ugleda, koji je Seiko nekad posedovao i što ih je razlikovalo od drugih (column wheel automatski hronograf). Istovremeno bi podigli cenu i vintage modelima. Ali zato je potreban mehanizam, koji Seiko više nema, jer su seriju 6S prestali proizvoditi pre 6 godina i ostali su samo na 8R, koji je za dva razreda slabiji i sadrži horizontalnu strukturu.

    Zato Seiko više niko ozbiljno ne shvata, kada se uhvate u koštac sa vrhunskom horologijom. Prodane količine Credor modela su katastrofalne a toliko opevani Grand Seiko ne može, da se približi Omegi, IWC a kamoli Rolexu, koji Seiko fanovi toliko vole, da uzimaju kao usporedbu. Sećam se razgovora, sa poslovnim partnerom iz Hong Konga, koji je odličan poznavaoc situacije na tržištu od pre nekoliko nedelja i njegovog odgovora na moje pitanje, na kojeg me potaknuo član ovog foruma, Dušan 51, kada je napisao, da kinezi koji prave fake satove, ne mogu napraviti dobar fake Grand Seika u odnosu na Rolex (kojeg je tako lako napraviti. John je prvo odgovorio: Zašto bi pravili fake Grand Seika, kad ga mogu bolje napraviti od originala a onda u ozbiljnom tonu nastavio: pravili bi oni i Grand Seiko ali ko će to kupiti. Oni su bolji poznavaoci situacije na tržištu, nego ti i ja.

    Šalu na stranu. U izrečenom ima dosta istine. Seiko se sa gomilom novih modela ne oplemenjuje nego razvrednjuje. Oni su odličan i vrhunski brend u affordable razredu ali su neznatni u dubljim i ozbiljnijim horološkim vodama. Ovde nemam u mislima kvalitet, koji je kod Seika neosporan nego način pristupa na tržištu. Politika, Seiko u svaku kuću je zanimljiva ali ona ima svoju cenu, jer prosečan kupac satova, kada u rukama ima sumu od 5 - 6 hiljada EUR, prvo pomisli na Rolex, zatim Omegu, Breitling, IWC, Zenith....a Grand Seiko je tek, kada se ispuni kvota od navedenih.
    Ja ne bacam drvlje i kamenje tek tako, jer sam veliki obožavaoc i poštovaoc horologije ali smatram, da jedan ozbiljan brend mora obratiti potpunu pažnju na dostupnost i mesto na kojima se satovi prodaju. Ne može jedan Grand Seiko sebi dopustiti, da mu se modeli prodaju na istom prostoru sa modnim satovima.
    Evo kod nas je Tag Heuer pre godinu dana zabranio oficijelnom dealeru, da mu se satovi prodaju u prostorima sa modnim satovima i ovaj je morao da ih povuče i smesti u prestižan salon u centru Ljubljane zajedno sa Breguetom, Jaeger LeCoultrom, Vacheronom, Omegom, Cartierom, Breitlingom. Slično se dešava i sa Longinesom, koji ima sopstveni salon i gotovo, da ga nema više u običnim radnjama istog dealera.

    Svaki ozbiljan brend još uvek ima u ponudi modernu verziju nekog legendarnog modela, koji ga je doveo na poziciju, na kojoj se nalazi. (Patek - Nautilus, Audemars Piguet - Royal Oak, Jaeger - Riverso, Rolex - da ne nabrajam, Omega - Moonwatch, čak i Bullhead, IWC - Ingenieur, Tag Heuer - Carrera, Monaco, Blancpain - Fifty Fathoms...). To znači, da poštuju svoj minuli rad i da su zahvalni kupcima, koji su to potvrdili ogromnim kupljenim količinama, A gde je Seiko - jedino, što još vuču je Astron, kvarc - koji je toliko daleko od izvora, da nema smisla ulaziti u to. A Seiko ima toliko toga, što bi mogao, da ponudi ali on čak ukida i dobro prodavane modele (Alpinist green, Orange Monster....) i onda napravi slične modele u drugim bojama, sa filozofijom, naš kupac će to rado kupiti, jer je novo i nije skupo, pa ćemo lakše prodati, nego da trošimo novac na neka reizdanja, jer mi idemo napred i ne vraćamo se u prošlost. Čak i kad su to uradili sa SLA017 pre dve godine i čija se limitirana količina rasprodala u rekordnom vremenu uprkos ceni od 3.800 € i da se danas nošeni satovi prodaju za preko 1.000 € više od prve cene..., kao da nisu ništa naučlli odnosno ponašaju se, kao da im to ništa ne znači.
    Oni i dalje štancuju mnogo jeftinirh limitiranih serija. Umesto, da ih zaista naprave.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (7.3.2020. u 15:39)

  5. #335
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Kako kome.
    Nisam ja rekao da je sve savrseno niti da sam odusevljen trenutnom situacijom.
    Ako sam nesto razumeo iz veceg broja tvojih poruka koje si pisao u zadnje vreme to je da si nezadovoljan politikom Seika. Napisao si to vise puta, u vise tema u kratkom roku tako da su verujem svi upoznati sa tvojim misljenjem. To ne znaci, bar po mom misljenju, da kada neko postavi fotke novih modela treba sve iz pocetka pisati.
    Kao kada bi neko postavljao fotke i teme o Rolexu a neko uporno pisao kako za neke modele postoje liste cekanja kao za transplataciju jetre.
    Vidjao sam ja i Omegine modele ( Omega Seamaster Olympic Games 2018 ) koje su traljavo uradjeni kao da ih je osrednji maketar farbao. Za te pare kupuje se npr.Seiko sa detaljima od kojih ne silazi osmeh sa lica. Secam se i kada je pre nekoliko godina skocila cena Moonwatch-a za recimo 1000 e a samo su sat ubacili i kutiju velicine one za cipele, ubacise lupu i Nasa kais. Sve pridodato ne vredi 100 evra. I tako dalje.
    Pa necu zbog toga svako malo bacati drvlje i kamenje a narocito ne kada neko zeli prikazati novitete.
    Sto se limitiranih modela tice, slazem se,uglavnom. Ko ne zeli uvek ima na raspolaganju nelimitirane modele.
    Seiko je pre 15 godina pravio limitirane Monstere za Azijsko trziste sa nekim urnebesnim bojama koji su bili nekoliko puta skuplji od obicnog Monstera. Covek bi rekao promasaj ali svi su rasprodati i danas trazeni.
    Verovatno, cim izbacuju toliko limitiranih modela uspevaju da ih prodaju.
    Da jos jednom ponovim , nisam zadovoljan nekim stvarima koje je Seiko uradio, od prestanka proizvodnje Skx 007 pa na dalje ali dobro. Tako je kako je.

    Ziv bio

  6. #336
    Stariji član Avatar korisnika chuck
    Član od
    14.11.2011.
    Lokacija
    Sombor
    Poruke
    923
    Lajkovi
    7663
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Hvala Sky, i po meni su odlično odradili taj cifer sa ražama, a takođe i prethodni "The Great White", čiji Sumo željno iščekujem Preskočih kornjaču, hvala na korekciji.

    Potpuno razumem Haifisha, koji je već i dugo i duboko u celoj horološkoj priči, za razliku od mene, i njegovo razočarenje i očekivanja. Seiko se očigledno okreće novim marketinškim i strateškim taktikama, koje verovano mnogo bolje prolaze kod mlađe populacije i onih koji nisu duboko zagazili u svet horologije. Takođe i neopravdano visoke cene pojedinih specijalnih i limitiranih serija, kao i nekih novih linija (recimo nove "skx" petice) su zaista za osudu, i narušavaju njihov odavno poznat odličan odnos uloženog/dobijenog.

    Ali na stranu sve to, ovi novi modeli mi zaista dobro izgledaju i prijatno su osveženje.
    Haifisch23 likes this.

  7. #337
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Ne znam, kako si ti shvatio i veruj, da mi uopšte nije važno. Cenim tvoj doprinos forumu i uvek rado pročitam tvoje postove, mada se u nekim slučajevima ne slažem sa njima. Ako ti nemaš potrebu, da više puta komentiraš neke stvari, to je isključivo tvoj izbor i ne znači, da se moraju i drugi tako ponašati. Forum je mesto, gde se iznose stavovi, koje mogu biti stvar polemike i izmena mišljenja i iskustava, što samo može doprineti forumu a ne stav, koji je moguće pročitati između redova, koje ostavljaš za sobom: Ako nisi sa mnom, onda si protiv mene.

    Da, više puta sam u zadnje vreme izneo svoje mišljenje o današnjoj politiki Seika i svako, ko ima iole smisla za čitanje i razumevanje poruka može uočiti, da se ne protivim ili omalovažavam onoga, koji je postavio post o Seiku nego se moje mišljenje odnosi direktno na Seiko korporaciju a ne na Chucka, Atilu, Dušana, Sdbibu ili bilo kojeg drugog člana foruma. Jedino, gde sam uputio direktnu poruku nekim članovima je bila tema o Steinhartu i mikrobrendovima, kada se neke ljubitelje satova, koji su spremni, da za svoje omiljenje satove izdvoje sume od nekoliko hiljada €, upoređviali sa ovcama.
    Uz to se uvek potrudim, da poruke argumentiram sa konkretnim činjenicama i uvek se radujem ako to neko uradi i sa druge strane iako su one sasvim suprotne mojima. Ne družimo se valjda na ovom forumu, da samo pokazujemo slikove satova, koje nosimo danas i brojimo pristignute lajkove. Ako si ti shvatio, da sam sve to napisao, da bih širu javnost upoznao isključivo sa svojim mišljenjem i da mi je to bio jedini motiv onda mogu samo konstatovati, da to više govori o tebi nego o meni. Jer nešto tako može shvatiti samo neko, kome je vlastito mišljneje važnije od svega drugoga i koji tako hrani svoji ego i onda se nađe uvređenim, ako neko misli drugačije.

    Ti imaš svoje mišljenje o Seiku, ja svoje i to je u redu. Kažeš, da nisi zadovoljan sa nekim stvarima, koje je Seiko uradio posle prestanka proizvodnje SKX 007. Ja ti zavidim, jer to znači samo godinu i po dana unazad, pošto je Seiko iz Malezije izbacio ogromne količine ovog modela u drugoj polovini 2018 godine.
    Kažeš, da je Omega povećala cenu Moonwatcha samo zbog kutije veličine za cipele a ja kažem, da se radilo o redovitom poskupljenju, koje je odraz situacije na tržištu i pri tome se ne osećam nimalo uvređeno, što neko ima takvo mišljenje o jednom od mojih omiljenih brendova.
    Da, na neke Rolexove modele se čeka baš kao na transplataciju jetre ali to znači, da Rolex ne štancuje te modele kao što to radi Seiko. Znam, da se ogromno ljudi ne slaže samnom i da veruju u famu, da to Rolex radi namerno ali se zato ne osećam lično uvređenim. Kao neko, ko je zadnje 4 godine intezivno proučavao Rolex i ko je imao sreću, da upozna neke ljude, koji su vrlo blizu ovom proizvođaču, uvek ću izneti svoje mišljenje, koje je sasvim suprotno od većine. I uvek ću probati, da ga argumentiram činjenicama.

  8. #338
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Ukratko, već duže vreme sam slabo aktivan na forumu. Pročitam nešto u prolazu, „lajkujem“ poneku fotku i to je to. Niti sam učestvovao u raspravama, niti pokušavam bilo koga ubediti u bilo šta. Rasprava Seiko protiv ostatka sveta načitao sam se dovoljno. Da li je tebi važno šta ja mislim tj.moje mišljenje nije nešto o čemu razmišljam. Ako iznesem mišljenje ne očekujem da se svi slože. Sve što sam rekao stalo je u jednu rečenicu pretposlednje poruke. I dalje ne vidim smisao komentarisanja Seikove politike svako malo. Ti vidiš ja ne vidim. To bih napisao i da je neko u nekoliko različitih tema pisao o politici neke druge firme. Dakle, nema veze sa tim što je Seiko u pitanju, niti ima veze sa stavom ako nisi samnom onda si protiv mene. Ne shvatam satove toliko ozbiljno da bih ljude delio na ove i one. Meni su satovi zanimacija a ne preokupacija.

    Kad već pomenu politiku Seika, tu nam se mišljenja poprilično poklapaju i kada se u pitanju limitirana izdanja i kada je u pitanju ne oslanjanje ili nedovoljno oslanjanje na sopstvenu istoriju. Skx sam pomenuo usput kao jednu od stavki.

    Ovo oko ega nije vredno komentara.

    Nikada nisam rekao niti pomislio da forum treba samo da služi samo za pokazivanje satova i brojanje lajkova. Napisao sam dovoljno tekstova da to ne moram dokazivati.
    Što se pomenutog doprinosa i sličnog tiče, kada si se nedavno ponovo aktivirao na forumu i to u rubrici Koji sat nosite danas , prvi koji ti je poželeo dobrodošlicu bio sam ja. O tvom doprinosu forumu sam rekao šta sam trebao kroz reputacione poene.

    Toliko od mene na ovu temu.
    BucaJr. likes this.

  9. #339
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    I drugi put Chuck. Slažem se za The Great White.
    chuck likes this.

  10. #340
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.328
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)

    Kada džentlmeni završe raspravu, očekuje se da se rukuju, a da sitnije nesporazume reše uz kafu.

    Pošto znam da ste obojica i poznavaoci i džentlemeni i ljubitelji satova, nadam se da će se o ovoj razlici u mišljenjima sledeći put razgovarati uz smeh uz neku kafu, pivo i slično.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Slične teme

  1. Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva
    By watchmag01 in forum Opšti forum
    Odgovora: 842
    Poslednja poruka: 18.4.2024., 23:21
  2. Odgovora: 1846
    Poslednja poruka: 25.2.2024., 22:48
  3. Fotografije i komentari satova namenjenih daljoj prodaji
    By Vladan Stevanovic in forum Galerije satova članova foruma
    Odgovora: 148
    Poslednja poruka: 10.5.2016., 23:47
  4. Koji sat nosite danas?
    By Marko 5 in forum Kafić
    Odgovora: 15339
    Poslednja poruka: 12.10.2014., 12:14
  5. Citizen BN0055-53E info i komentari?
    By sector77 in forum Citizen
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 30.10.2010., 12:54

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •