Na nedavno odrzanom Baselworld-u, Omega je predstavila nekoliko noviteta. Najviše pažnje definitivno je privukao Seamaster 300 Master Co-Axial model. Pomalo u drugom planu, našao se Speedmaster X33 trece generacije, o kojem je reč u ovom tekstu.


Naziv: omega-speedmaster-skywalker-x-33-watch.jpg, pregleda: 381, veličina: 70,9 KB


Razvijen je u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA). U kompaniji Omega čak navode da je novi X33 razvijen na osnovu ESA-inog patenta, čiji je tvorac astroanut Jean-François Clervoy. Iz tog razloga na poleđini novog modela ugravirano je "Tested and certified by ESA", odnosno testiran i sertifikovan od strane ESA.


Naziv: omega-speedmaster-skywalker-x-33-watch-3.jpg, pregleda: 421, veličina: 105,2 KB


Speedmaster Skywalker X-33 dolazi u titanijumskom kućištu nešto većih dimenzija (45mm), ali su pri tom zadržane osnovne odlike Speedmaster linije. Kućište je izrađeno od Grade-2 titanijuma, a narukvica od kombinacije Grade-2 i Grade-5 titanijuma (polirani delovi). Prsten bezela izrađen je od keramike, a na gornji marker nanešen je SuperLuminova premaz.


Naziv: omega-speedmaster-skywalker-x-33-watch-4.jpg, pregleda: 531, veličina: 87,0 KB


Najveća vizuelna promena u odnosu na prethodne dve generacije je brojčanik. Digitalni displej poprimio je drugačiji oblik. Od novih funkcionalnosti tu su PET (Phase Elapsed Time), kao i dodatna vremenska zona. Lista svih funkcionalnosti veoma je dugačka, a možda je najzanimljivije istaći: tri vremenske zone, tri alarma, hronograf, tajmeri (MET i PET), kao i pozadinsko osvetljenje. Očigledno je da je novi X-33 maksimalnom prilagođen potrebama astronauta.


Naziv: omega-speedmaster-skywalker-x-33-watch-5.jpg, pregleda: 354, veličina: 83,4 KB


Mehanizam sata proizvodi ETA, ekskluzivno za ovaj model. Pretpostavka je da se radi o termo-kompenzovanom mehanizmu, koji kombinuje digitalni i analogni prikaz. Sa satom se upravlja pomoću četiri tastera, postavljenih sa obe strane kućišta i krunice.

Tačna referenca novog Speedmaster Professional X-33 modela je 318.90.45.79.01.001. Očekuje se cena od približno 4000 evra.

Izvor: Omega