Zdravo
Da bi se napravio jedan sat potrebno je dosta vremena pa malo premotaj film natrag u istoriju urarstva i vidi da za jedan sat je bilo potrebno otprilike godinu do dvije pa i 7 godina, zavisno od kompleksnosti mehanizma npr. Breguet, JLC, Rolex, IWC, itd,....
Uzimajuci u obzir krizu mehanickih satova pojavom quartz mehanizama bile su potrebne i neke mjere zastite tj. odbrane svog proizvoda pa su padale cjene pa se opet dizale itd,....
Stoga su nastale grupacije poput Swatch Group, Richemont SA group i samoodrzavajuci brendovi poput ZENO, ORIS, Breitling itd,....
Danas postoji cijeli tim za izradu jednog sata ili kolekcije od covjeka koji predstavi ideju shodno sa tradicijom manufakture do samog prodavca u sopu to je sve jedan tim koji radi na projektu "sat" pa se stoga puno brze i efikasnije proizvode satovi i stizu na nase zglobove. Nemaju sve manufakture In House Movement pa cak i one koje ga imaju jako su skupi jer da bi postao dobar urar pored skole treba ti i minimalno 7 god. iskustva u urarstvu, a sad sebi predstavi koliko ima takvih urara jer nije svaki urar sposoban za In House Movement npr. za pomenuti IWC i njihov pelaton mehanizam zaduzen je Kurt Klaus, pa zapitaj se zasto nije cijeli tim koji sam pomenuo zaduzen da radi na pelatonu???
Sto se tice IWC, da oni kupuju gotove mehanizme ali samo one najbolje tj. Chronometre ETA 2892-A2(2000$) i Valjoux 7750, e sad zasto je IWC ETA skuplja od originalne? Uzet cu za primjer Patek pa sam sebi odgovori da li je "neka" legura kvalitetnija od silicijskog tockica koji u ETA ugradjuje Patek a uzmi da prema oficijelnim podatcima ovaj tockic od silicija se ponasa kao dijamant bez ostecenja po rubine i metal sa kojim je u dodiru itd,...
Pa ako je tuniranje tj. prerada prevara onda svi varamo i preradjujemo jer zelimo biti bolji nego sto smo, sve napreduje pa s obzirom da ETA je oduvjek ista mora neko da je unaprijedi........
Internet je cudo pa fino sjedi i istrazi pogledaj, vidi i saznaj sta je IWC!!!
da ne citiram Vladana i ostale momke.....ja sam se nedavno uvjerio sta je IWC
Hvala sve najbolje