Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree2Likes
  • 1 Post By Haifisch23
  • 1 Post By Titanik2

tema: Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?

  1. #1
    Novi član
    Član od
    7.12.2020.
    Poruke
    6
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?

    Postovanje,
    Nedavno sam pronasao stari dzepni sat o kome ne znam puno. Znam da je od 14k zlata to sam provjerio vec, 52 mm i 85 g tezine. Americko je zmato. Kako mogu vidjeti ova marka Nachtigall mit vogel se proizovila u becu od strane Julius B. ali to je sve sto znam. Na njemu imaju oznake 600 i oznake 99600 ili 00966 zavisno sa koje se strane gleda. Ako neko zna nesto vise o satu i koliko bi mogao da vrijedi molio bih da napise.
    Hvala unaprijed zahvalni Jadranko.

    Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-1-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-2-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-3-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-4-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-5-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-6-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-7-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-8-.jpgStari zlatni dzepni sat Nachtigall?-sat-1-9-.jpg

  2. #2
    Novi član
    Član od
    7.12.2020.
    Poruke
    6
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?

    Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?-131150914_723773131576217_5694707413043887824_n.jpg

    Jos jedan podatak pronadjen za ovaj sat. Sad je malo jasnije gdje je napravljen jer postoje dva slavuja raylicita a ovaj sto je oznacen pod crvenim je taj koji je na ovo satu. Ja se inace bavim numizmatikom pa mi je porazavajuca cinjenica da je do sada bilo 419 pregleda i da niko nije ostavio bar neki komentar u vezi sata. Je li moguce da od 419 ljudi koji su posjetili ovaj upit ne znaju nista o ovome satu? Cudno mi je jer je sajt @svet satova@??? Da je u numizmatici i filateliji bilo koje vrste bilo 419 posjeta za jedan upit bar bi ih 40 nesto napisalo u vezi istoga...

  3. #3
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?

    Pozdrav,

    Nema se puno toga reći. Nachtigall je jedan od brojnih brendova manje švajcarske manufakture Alexandre Engel iz La Chaux De Fondsa, koja je najpoznatija po džepnim satovima Graziosa, proizvođenih za italijansko tržištte.
    Sat dolazi sa početka 20. veka (prva decenija). Fotografije su vrlo slabe ali se nekako može uočiti, da simboli na kućištu, ukazuju na status Nachtigalla, koji je imao u ponudi te radionice. Jeftiniji sat. Sličnim simbolima su proiizvođači naglašavali pojedine nagrade osvojene na raznim sajmovima, egzibicijama i lokalnim takmičenjima.
    Ako se ne varam, na kućištu se nalazi navedba Ancre Ligne Droite. Ovo se odnosi na mehanizam. Ancre znači, da je zaprečnica (anker) sidrena. Ligne Droite znači da se zaprepčni točak i balans nalaze na istroj razini (liniji). Verovatno je negde navedeno Spirale Breguet, što znači, da je nemirnica opremljena Breguet spiralom, koja je bila najčešća u to vreme. Ali ne mora, da znači, može biti i koja druga.
    Mehanizam je verovatno potpisan sa Nachtigall ili nekim simbolom, koji na sliki ne primećujem. Radi se o klasičnom lever escapement stilu švajcarske produkcije sa 16 umetnih rubina, koji su postavljeni na najosetljivijim mestima i sprečavaju odnosno maksimalno ublažuju habanje delova. Brojčanik je emajliran, bez kazaljke malog sekundnika i koliko mogu da dokučim sa slike, mehanizam je vrlo dobro sačuvan.
    Vidi se, da dolaziš iz numizmatike, jer si se prvo pobrinuo za informaciju o materijalu kućišta (zlato) a nisi napisao ono najvažnije. Da li sat radi. Bez obzira na to, da pređem na ono što te najviše zanima. Vrednost. Ako sat radi. Vrednost zlata na kućištu + 100/150 €. Ako sat ne radi - vrednost kućišta + 50 €. Ovo je samo ocena. Sat ove marke se prevenstveno prodaje zbog materijala iz koga je sačinjeno kućište. Njegova horološka vrednost je neupoedivo manja.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (24.12.2020. u 17:50)
    piksi likes this.

  4. #4
    Novi član
    Član od
    7.12.2020.
    Poruke
    6
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Stari zlatni dzepni sat Nachtigall?

    Hvala puno na informacijama Haifisch23.
    Mnogo mi znace informacije.
    Nije mene interesovala toliko vrijednost sata koliko sam zelio nesto da saznam o njemu.
    Sat u stvari, iako sam ga ja pronasao, ne pripada meni niti cu ja imati ikakve materijalne koristi od njega.
    Sat je ispravan tj. radi samo mala kazaljka nije postavljena tj. tako je pronadjen kakav je na slikama.
    U svakom slucaju hvala puno na informacijama, ja cu ih dalje prenijeti.
    Sve najbolje zelim!
    Haifisch23 likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •