Strana 2 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 36
Like Tree25Likes

tema: Vostok 2809 precision - reizdanje?

  1. #11
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    Citat Милан Милановић kaže: Pregled poruke
    i meni se isto mnogo sviđa, iako vostok smatram najlošijom sovjetskom manufakturom ali mi se ne naručuje od ukrajinaca I rusa sa ibeja, previse mi je to mučno I rizično sa njima da trgujem,

    znam prvi I jedini put kad sam kupio novi vostok tačno mesec dana sam čekao sat da stigne u srbiju, a od pristizanja na aerodrom do moje kuće bilo je potrebno ni dva dana, a onda mi stigao nov sat izgreban na lugovima dok je neko kačio narukvicu

    drago mi je da si našao dobar sat I da si zadovoljan
    Vrlo pausalna izjava. Sovjetska horologija obuhvatala je popriličan broj proizvodjaca (ne samo Poljot, Raketu, Slavu) a medju svima njima Vostok sigurno nije bio najlosiji.

  2. #12
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    ja ne smatram paušalnom već utemeljenom na iskustvu, rasturio sam mehanizme svih sovjetskih proizvođača, nisam sreo lošije sastavljene mehanizme od Vostoka, verovatno niko nije nikada u svetu horologije aljkavije sastavljao mehanizme, oni su bukvalno sastavljeni uz pomoć čekića I štemaja, koliko su ti mehanizmi aljkavo rađeni može se videti kad se na neservisiranom, dakle novom mehanizmu podešava vreme da sekundara kada pomeramo vreme leluja po sedam, osam sekundi napred-nazad (prazan hod), zatim čuvena krunica I ključ. svako ko je to čudo skidao I vraćao nazad zna kakva je to muka, bukvalno vam treba pop da ga osvešta pre nego što probate da je vratite nazad jer nikad niste sigurni u ishod


    sa slavom, luchom, poljotom, pobedom I raketom je sasvim druga priča, pogotovo slava I luch, vrlo precizni mehanizmi, lepi I jednostavni za rad

    raketa nije loša, ima dosta bolja kućišta od vostoka ali nema značajne modela kao poljot, oni su solidnog kvaliteta ali imali su od svih manufaktura najskuplje modele, setimo se strele recimo, šturmanskog, okeana, zvonara, raketa to nije imala

    slava mi je neka vrsta sovjetskog premijuma, kvalitetna obrada I kućišta I mehanizma, nisu imali skupe modele

  3. #13
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    O kojem iskustvu pričaš? Rasturao si satove, komadao ih na sastavne delove bez trunke časovničarske obuke, časovničarskog iskustva i sada govoriš o nekim ocenama utemeljenim na iskustvu. Priče kako su Vostok satovi sastavljani čekićem i štemajom su besmislene .
    Krunici na Amfibijama i Komandirski satovima ništa ne fali i to je dokazano kroz decenije upotrebe. Priče kako je krunica teška za vratiti su takođe netačne. Čak i ja koji se ne bavim rasturanjem satova uspeo sam bez problema vratiti krunicu na jednoj Amfibiji. Apsolutno nikakav problem nisam imao.



    A sad malo i argumenata za promenu.

    -Vostok je jedan od retkih proizvođača koji masovno je proizvodio čelična kućišta ( nažalost čelična kućišta su retkost u sovjetskoj horologiji).

    -Vostok je jedan od retkih u SSSR-a koji je proizvodio ronilačke satove, pri čemu je Vostok bio najveći proizvođač ronilačkih satova i ti satovi su deklarisani na 200 m ( neki i 300m) a u praksi izdržavaju mnogo više. Sistem dihtovanja na Amfibijam pokazao se kao savršen a vrlo jednostavan. To priznaju svi po svetskim forumima i decenije upotrebe su to potvrdile.

    -Za razliku od nekih proizvođača koji su uglavnom proizvodili ženske satove (npr. Пензенцкий Часовой Завод) Vostok je imao mnogo raznovrsniju proizvodnju.

    -Vostok je jedan od retkih koji je proizvodio za sovjetsku armiju. Poljot je proizvodio recimo hronografe i mornaričke hronometre, Molnija kokpit satove, Zlatoust je pravio teške ronilačke satove (Vodolaz) a Vostok je proizvodio Komandirski satove (Заказ мо СССР) i Amfibije 300m. Komandirski nije bio službeno izdavan sat sovjetske armije ali su prema rečima Mark Gordon-a pripadnici armije mogli kupiti "Заказ мо СССР" modele u vojnim prodavnicama. Dakle, ne Luč, ne Zim itd. nego Vostok. Takođe, Vostok je proizvodio i mehaniče tajmere za sovjetsku armiju (postavljao sam fotke na forum). Kao proizvođač bio je vrlo povezan sa armijom a u poslu sa armijom nije mogao biti svako a svakako nije mogao biti neko ko sastavlja mehanizme čekićem, kao što ti tvrdiš.

    -Vostok je jedini u SSSR-u proizvodio mehanizam za ručni sat u klasi hronometra (mehanizam 2809 zasnovan na Zenitovom mehanizmu 135).

    -Vostok i danas spada među retke proizvođače satova u svetu koji ima potpuno zaokruženu proizvodnju mehanizama. Proizvode sve od balansne opruge, rubina, zupčanika itd.

    -Vostok je jedan od dva-tri preostala sovjetska proizvođača satova. Postoji mnogo razloga zašto su proizvođači satova u u Rusiji i ostalim bivšim republikama SSSR-a propali, ali opstanak Vostoka sigurno nije zanovan na tome što je bio najlošiji proizvođač satova na teritoriji SSSR-a.

    -I za kraj na svim svetskim forumima postoji ljubitelji Vostok satova , kolekcionari, ljubitelji Amfibija, postoje čitave teme posvećene Amfibijam i modifikovanju Amfibija. Amfibija je uz Seiko Skx verovatno najmodifikovaniji sat. Na Meranomu SE modeli se rasprodaju za par sati itd. Verovatno su svi ti ljudi širom sveta u potpunoj zabludi i nisu svesni koliko su Vostok satovi loši jer ih nisu rasturali-komadali.



    Ni jednog trenutka ne tvrdim da je Vostok bio najbolji proizvođač satova u SSSR-u ali tvrdim da nije bio najgori. Daleko od najgoreg.



    Pritom moram da naglasim da sve ovo ne pišem da bi tebi Milane promenio mišljenje zasnovano na komadanju satova nego nekome ko je nov u svetu ruskih i sovjetskih satova i ko želi nešto naučiti.
    Poslednja ispravka: skydrummer (16.11.2017. u 12:10)
    Misa NS likes this.

  4. #14
    Član Avatar korisnika mimamimic
    Član od
    18.4.2016.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    159
    Lajkovi
    774
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    sky jedna molba uz duzno postovanje..
    ako mozes da malo bolje razjasnis taj izraz "komadanje satova".
    a to sto Milan nema "casovnicarsku obuku" ne igra nikakvu ulogu,zato sto i najveci broj takozvanih casovnicara u srbiji nema "casovnicarsku obuku",vec su klasicni menjaci baterija i kaiseva.
    svako ko je dovoljno inteligentan a pre svega zainteresovan,moze vrlo lako da se bavi popravkom satova.nije to nista tesko..klasican zanat kao i svaki drugi.toga je svestan i dobar deo casovnicara koji i znaju nesto pa iz razloga da im neko sutradan "ne konkurira" nece da to znanje prenesu,podele sa nekim.
    ko drugome jamu kopa sam u nju pada

  5. #15
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    mimamimić a da li ti meni možeš obrazložiti izraz "rasturao sam satove" i recimo ovaj deo "verovatno niko nije nikada u svetu horologije aljkavije sastavljao mehanizme, oni su bukvalno sastavljeni uz pomoć čekića I štemaja" ?

    Ali da ne ispadne da izbegavam odgovor, Milan nema časovničarsku obuku, iskustvo, verovatno ni alat i ranije je pisao da je rastavljao satove (valjda iz radoznalosti) nikada nije napisao da je uspešno servisirao neki sat. Postoji nekoliko časovničara hobista na forumu, Milan nije jedan od njih. Vostokovi mehanizmi se lako servisiraju, nikakav problem, svaki koji sam nosio na servis bio je servisiran i podešen na pristojna odstupanja samo servis su radili časovničari a ne neko ko rastura satove.

    Ja u mojoj prethodnoj poruci nisam komentarisao časovničare u Srbiji niti menjače baterija nego Milanovu krajnje paušalnu izjavu (ni prva ni poslednja takva izjava na ovom forumu) u kojoj kaže : "vostok smatram najlošijom sovjetskom manufakturom". Treba mnogo više od rasturanja (komadanja) satova da bi se takva izjava dala pri čemu ja tako nešto nisam nigde (ni na jednom svetskom forumu, blogu, video recenziji) čuo niti pročitao. Ali eto Milan tako kaže jer je rasturao satove. Vostok uz još nekoliko proizvođača spada pre u stubove sovjetske horologije a ne u kategoriju najgori proizvođača satova u SSSR-u.

    I da ponovim još jednom, ni jednog trenutka ne tvrdim da je Vostok bio najbolji proizvođač satova u SSSR-u ali tvrdim da nije bio najgori. Daleko od najgoreg.
    Poslednja ispravka: skydrummer (16.11.2017. u 13:10)
    Neša likes this.

  6. #16
    Član Avatar korisnika mimamimic
    Član od
    18.4.2016.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    159
    Lajkovi
    774
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    da bi uspesno servisirao neki sat uz to ako si samouk mogu iz iskustva da kazem da je gotovo nuzno nekopliko sata rastaviti na delove(i pritom ih verovatno vise nikada ne sastaviti),za to nam sluze uglavnom ruski krsevi(bogu hvala pa su jevtini i ima ih na svakom koraku),odatle ono "rasturao sam satove",pa se iz toga da dosta toga zakljuciti o kvalitetu delova i jos dosta toga..
    a tvoj izraz "komadanje satova" sam shvatio kao svadjalacki(nadam se da gresim)zato sam i reagovao..
    sad za ono da su satovi sastavljani uz pomoc "cekica i stemaja" se i ja naravno ne slazem i da se prica o tome sta je najbolje ili ti najgore je dosta diskutabilno i ja se ne bih tako lako upustao u razglabanje oko toga ali Milan ne bi bio Milan da ne napise nesto a da se ti Sky ne upecas
    ko drugome jamu kopa sam u nju pada

  7. #17
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    Ruske satove koje posedujem sam do sada uvek nosio kod starog i dobrog majstora Milovana, a sve je uspešno servisirao. Za Vostok je imao reči hvale zbog toga što za malo novca daje mnogo, što su mehanizmi jednostavni za održavanje, ne poseduju boljke koje umeju da se jave kod skupljih mehanizama i da zadaju glavobolje (npr. datum kod Seiko LM) i što su veoma izdržljivi.

    Računam da čovek koji se za časovničara školovao pre više od 40 godina, rastavio i sastavio hiljade mehanizama i kao takav dočekao penziju bar malo kompetentniji od menjača baterija, priučenih kvazi-majstora, hobista i sličnih. Do sada nisam imao problema sa njegovim radom, a dosta satova koje posedujem mu je prošlo kroz ruke.

    Ovim satovima se može zameriti na dizajnu, što je ipak subjektivna kategorija, ali ovakva vrsta zamerke se može uputiti praktično svakom modelu sata.
    bt321, skydrummer and mimamimic like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  8. #18
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    Mimamimić , ne znam o čemu sada nas dvojica pričamo. Milan nije časovničar, nije hobista časovničar, ne servisira satove, nigde na internet prostranstvu nije napisano to što je Milan napisao o Vostoku, itd. O čemu tačno pričamo?
    "Rasturao satove" nadam se da to nije jedino bitno što sam napisao u poruci br.13 a nije bilo napisano u nekom svađalačkom tonu (rasturao=komadao) samo kada se nešto napiše treba malo više argumenata od pomenutog čekića, štemanja, popa, osveštavanja itd. Pravim časovničarima ne treba ni pop, ni čekić koje je Milan pomenuo.

    Milan ima neke hit izjave, vrlo isključive, vrlo neargumentovane , daleko od toga da ja na svaku reagujem. Kao što napisah poruka broj 13. namenjena je nekome ko ulazi u svet sovjetskih satova i ko na osnovu prethodno napisanog može steći potpuno pogrešan utisak (kakav ni na jednom svetskom forumu ne može steći).
    Neša likes this.

  9. #19
    Član Avatar korisnika mimamimic
    Član od
    18.4.2016.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    159
    Lajkovi
    774
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    To da li je Milan hobista casovnicar ili samo rastura satove ili ih servisira ne mozemo tacno da znamo..bar ja ne znam,
    ono sto sam mogao da zakljucim sa sigurnoscu do sada je da je Milan rastavljao satove,i tom prilikom je zakljucio da je od svih ruskih proizvodjaca Vostok najlosiji..sad se ja sa ovim naravno ne bih slozio moje je misljenje da su svi losi na svoj nacin(pogotovu losi kada ih recimo uporedis sa svajcarskim satovima)odnos kvaliteta i cene je nesto sasvim drugo i ne treba ga mesati ovde.
    to da li ce neko da argumentuje svoje tvrdnje ili nece na njemu je da odluci..Milan nije nesto specijalno argumentovao ti Sky jesi,meni ne pada na pamet sada da neke moje tvrdnje argumentujem,(imam pravo na to) i mislim da ne moze buduci citalac steci ni na koji nacin pogresan utisak o sovjetskim satovima..mnogo je reci bilo o njima zar ne?,oni se vole ili ne,kako si ti nekad rekao savrseni u svojoj nesavrsenosti,itd..
    samo pecka Milan bas
    ko drugome jamu kopa sam u nju pada

  10. #20
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

    ovo što pišemo čita hiljade ljudi, mnogi se usude I kupe dotičnu amfibiju za stotinak evra, čekaju je čitavih mesec dana, što je krajnje neposlovno, mislim da je roba u devetom veku brže putovala I kada dobiju sat vide da je on ogreban kao ja recimo, odvrnu krunicu I kažu uh pa ova krunica klima, moram da odnesem kod časovničara da je ušteluje kako je rekao jedan naš forumaš da ga ne imenujem, narukvica je bezveze moram da je menjam kao što su je svi forumaši zamenili, kazaljke lelujaju, moram da servisiram sat jer ima neka nenormalna odstupanja što sam ja uradio, na kraju kad mu špon na navoju iseče dihtung, kao jednom našem članu da I njega ne imenujem, on mora da promeni dihtung da bi dobio ispravan sat


    jasno je da se radi o užasnom poluproizvodu, trebalo bi biti realan I to priznati


    P.S. jasno je da nema potrebe da se argumentuje, kad svi znaju koji su jednom u ruke uzeli amfibiju ili ne daj bože komadirca, komandirac je deveti krug pakla, pogotovo ovaj ruski danas, to znaju I časovničari isto, a štemaj I čekić je izraz jednog od njih, nisam ja ništa novo izmislio
    Poslednja ispravka: Милан Милановић (16.11.2017. u 14:41)

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •