Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 36
Like Tree25Likes

tema: Vostok 2809 precision - reizdanje?

Hybrid View

Član
    Član od
    10.9.2015.
    Lajkovi
    568
    Reputacioni uticaj
    0

Određen forumom Vostok 2809 precision - reizdanje?

Na forum.watch.ru pronašao sam projekt izrade reizdanja Vostoka precision 2809. Лимитка 2809 от Manufacture - Часовой форум Watch.ru

Zanima me da li je to moguće obzirom da Vostok već valjda 50-ak godina ne proizvodi mehanizam 2809? Doduše ne znam ruski, a Google prevoditelj mi nije previše pomogao.
    Da li netko zna više o ovome?
    Vostok 2809 precision - reizdanje?-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB14.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-%D0%BC%D0%B5%D1%852.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-bez-naslova.jpg

Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

Određen forumom Re: Vostok 2809 precision - reizdanje?

i ja da pitam nešto, u opisu na trećoj fotogr piše da je ovaj mehanizam hronometar klase, pa me zanima da li je moguće da su oni proizveli hronometar, još u to doba, je l ima na forumu nešto o ovom mehanizmu

zanimljivo je da prema projektu u ovaj sat ugrađuju safir kristal

Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

našao da je iz Zenith-a izveden 135

da da baš si ti ovo i pisao, gore što sam dopisao

apsolutno se slažem za proizvodnju hronometra, kakva su dostignuća imali, ovo je ništa

40mm prečnik i cena oko 200dolara
    Poslednja ispravka: Милан Милановић (1.12.2016. u 11:29)

Član
    Član od
    10.9.2015.
    Lajkovi
    568
    Reputacioni uticaj
    0

Hvala ti Skydrummer!
    Raspitao sam se kod ljudi bliskih "Vostoku" i rekli su mi da ne postoji niti teoretska mogućnost da se proizvedu novi mehanizmi 2809. :-)
    Tako da će očigledno koristiti stare mehanizme.

Vostok 2809 precision - reizdanje?-catalogo-1980_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_252.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-i_bgh9dggk8.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-2n5bevskqm.jpg

Inače... da ovaj mehanizam je izveden na osnovi Zenith-a 135
    Vostok 2809 precision - reizdanje?-zenithcal.135.jpg

Mislim da je ovo zanimljiv projekt. Da li netko od kolega bolje stoji sa ruskim jezikom i ima volje da nam prepriča osnovne stvari o projektu?
    Poslednja ispravka: jure17 (1.12.2016. u 12:43)

Član
    Član od
    10.9.2015.
    Lajkovi
    568
    Reputacioni uticaj
    0

Nisam mogao čekati reizdanje, pa kupio na Ebay "staro izdanje". To je ovaj Vostok na slikama gore... u to vrijeme sam ga samo gledao :-)

Dugo će putovati iz Ukrajine... nadam se da se neću razočarati kad dođe. Koliko sada mogu vidjeti, kućište će na pozlatu, a ostalo mi se čini o.k. ... za sada...

Vostok 2809 precision - reizdanje?-brh3s0utwsw.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-remrzv26k_e.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-x4qpnm-mcy8.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-ncpoc5jl1_u.jpgVostok 2809 precision - reizdanje?-42rk9ksa-g0.jpg
    Poslednja ispravka: jure17 (6.12.2016. u 0:14)
    molnja, skydrummer, taunus and 3 others like this.

Novi član
    Član od
    23.2.2014.
    Lajkovi
    50
    Reputacioni uticaj
    0

Vostok Preciznyje - 22j golded caliber - chronometer class, in Russian - Klass 1, not golded caliber was used for watch Volna while it has no chronometer parameters. One from low-end of this Russine !Zenith" is a model - Almaz, with 18 jewels only and no special regulations.
    Thanks for interesting about this watches.
    **

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

mimamimić a da li ti meni možeš obrazložiti izraz "rasturao sam satove" i recimo ovaj deo "verovatno niko nije nikada u svetu horologije aljkavije sastavljao mehanizme, oni su bukvalno sastavljeni uz pomoć čekića I štemaja" ?

Ali da ne ispadne da izbegavam odgovor, Milan nema časovničarsku obuku, iskustvo, verovatno ni alat i ranije je pisao da je rastavljao satove (valjda iz radoznalosti) nikada nije napisao da je uspešno servisirao neki sat. Postoji nekoliko časovničara hobista na forumu, Milan nije jedan od njih. Vostokovi mehanizmi se lako servisiraju, nikakav problem, svaki koji sam nosio na servis bio je servisiran i podešen na pristojna odstupanja samo servis su radili časovničari a ne neko ko rastura satove.

Ja u mojoj prethodnoj poruci nisam komentarisao časovničare u Srbiji niti menjače baterija nego Milanovu krajnje paušalnu izjavu (ni prva ni poslednja takva izjava na ovom forumu) u kojoj kaže : "vostok smatram najlošijom sovjetskom manufakturom". Treba mnogo više od rasturanja (komadanja) satova da bi se takva izjava dala pri čemu ja tako nešto nisam nigde (ni na jednom svetskom forumu, blogu, video recenziji) čuo niti pročitao. Ali eto Milan tako kaže jer je rasturao satove. Vostok uz još nekoliko proizvođača spada pre u stubove sovjetske horologije a ne u kategoriju najgori proizvođača satova u SSSR-u.

I da ponovim još jednom, ni jednog trenutka ne tvrdim da je Vostok bio najbolji proizvođač satova u SSSR-u ali tvrdim da nije bio najgori. Daleko od najgoreg.
    Poslednja ispravka: skydrummer (16.11.2017. u 14:10)
    Neša likes this.

Član Avatar korisnika mimamimic
    Član od
    18.4.2016.
    Lajkovi
    774
    Reputacioni uticaj
    10

da bi uspesno servisirao neki sat uz to ako si samouk mogu iz iskustva da kazem da je gotovo nuzno nekopliko sata rastaviti na delove(i pritom ih verovatno vise nikada ne sastaviti),za to nam sluze uglavnom ruski krsevi(bogu hvala pa su jevtini i ima ih na svakom koraku),odatle ono "rasturao sam satove",pa se iz toga da dosta toga zakljuciti o kvalitetu delova i jos dosta toga..
    a tvoj izraz "komadanje satova" sam shvatio kao svadjalacki(nadam se da gresim)zato sam i reagovao..
    sad za ono da su satovi sastavljani uz pomoc "cekica i stemaja" se i ja naravno ne slazem i da se prica o tome sta je najbolje ili ti najgore je dosta diskutabilno i ja se ne bih tako lako upustao u razglabanje oko toga ali Milan ne bi bio Milan da ne napise nesto a da se ti Sky ne upecas
    ko drugome jamu kopa sam u nju pada

Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    603

Ruske satove koje posedujem sam do sada uvek nosio kod starog i dobrog majstora Milovana, a sve je uspešno servisirao. Za Vostok je imao reči hvale zbog toga što za malo novca daje mnogo, što su mehanizmi jednostavni za održavanje, ne poseduju boljke koje umeju da se jave kod skupljih mehanizama i da zadaju glavobolje (npr. datum kod Seiko LM) i što su veoma izdržljivi.

Računam da čovek koji se za časovničara školovao pre više od 40 godina, rastavio i sastavio hiljade mehanizama i kao takav dočekao penziju bar malo kompetentniji od menjača baterija, priučenih kvazi-majstora, hobista i sličnih. Do sada nisam imao problema sa njegovim radom, a dosta satova koje posedujem mu je prošlo kroz ruke.

Ovim satovima se može zameriti na dizajnu, što je ipak subjektivna kategorija, ali ovakva vrsta zamerke se može uputiti praktično svakom modelu sata.
    bt321, skydrummer and mimamimic like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Jure17, s obzirom da Vostok ne proizvodi taj mehanizam decenijama jedino moguce je da ce ugraditi "nos " mehanizme.

Milane, naravno da je moguce. Za naciju koja je poslala coveka u svemir kada su drugi jos pravili proracune i pitali se da li je to moguce proizvodnja hronometra je maciji kasalj. Pitanje potrebe i isplativosti je vec nesto drugo. Inace mehanizam 2809 zasniva se na Zenith-ovom mehanizmu.
    bt321 and mimamimic like this.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •