Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 13 od ukupno 13
Like Tree30Likes

tema: Satovi Alexander Shorokhoff

  1. #11
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Satovi Alexander Shorokhoff

    Na žalost, to je odraz dolazka rušilačkog imperijalizma i sa njime tajkunizacije u nekadašnje socialističke države. Mnoge od njih su ostale bez vlastite proizvodnje. Rusija je ostala bez časovničarske industrije, Slovenija je ostala bez vlastite prehrambene industrije i gotovo da nema države, koja se ne bi mogla naći sa sličnim problemima. Tu je podbacila politika. Sergei Pugachev je za jeftine pare kupio tadašnji Poljot odnosno PMČZ i onda je sva sudbina bila prepušena njemu. A pošto se radi o klasičnom tajkunu, koji ima otvorenih još desetak drugih biznisa, jednostavno mu nije bio interes, da nastavi, pa se onda drobilo v Volmax i Maktime....a biće im jednom žao. Ipak su to bile velike stvari, sa kojim se narod identificirao i u periodu tranizcije se na njih zaboravi a kada se stvari smire, onda počnu da lete kosturi iz ormana.
    Možda grešim ali uveren sam, da će se u bliskoj budućnosti naći neko, ko će preuzeti "recepturu" i ponovo probuditi Poljot i početi sa reprodukcijom. Sigurno ne u primeru, kao A.Sohne & Lange, kada su uskočili IWC i JAEGER LECOULTRE ali neko će se naći. Ipak je to ogromno tržište i na takvom tržištu, da si i na 20. mestu po tržišnom udelu, rezultati su pozitivni. Kao što je sada za prosečnog ruskog kupca emotivna kupovina nekog stranog (švajcarskog) brenda za deceniju ili dve, biće to kupovina (nadam se) domaćeg Poljota. Ipak, domaće se ne zaboravlja. Velike stvari uđu u gene i pre ili kasnije isplivaju na površinu.
    piksi likes this.

  2. #12
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Satovi Alexander Shorokhoff

    Ne znam koliko je realno da se industrija podigne zahvaljujući onome što je Bora Stanković opisao kao žal za mladost. Onaj ko hoće da kupi autentičan sat iz tog toba to svakako može učiniti, jer ukoliko su i na našem malom tržištu prisutni ruski satovi i mogu se nabaviti za smešne pare, svakako da se po ruskim buvljacima i oglasima može naći mnogo više. Ne bih ispustio iz vida da je mnogim potrošačima sat samo običan proizvod, baš kao što su to i nama neki drugi. Ja imam i danas u kancelariji Iskrin telefon sa brojčanikom koji se okreće, a kada sam pre više godina tražio da se promeni rekli su mi da nema telefona pa sam doneo neki kineski sa dugmićima koji mi mnogo više odgovara, dok je ova iskra završila u nekom budžaku. Možda je to zanimljiv telefon nekome ko to voli, ali za mene je samo sprava koja mi ništa ne znači izvan upotrebne vrednosti. Isto važi i za neki matori televizor Ei Niš koji sam davno imao, ali pošto nisam imao kome ni da ga poklonim, završio je kraj kontejnera. Ruski kupci koji vole starinske satove svakako da mogu da nađu ono što žele, bilo da govorimo o starim, bilo o novim.

    Ne verujem ni da bi se održale sve te fabrike čak ni da je privatizacija bila urađena na najpošteniji mogući način, da su nepovratno dobili silne pare za ulaganje u proizvodnju i slično, jer naprosto je industrija postala prevelika. Naprosto, ne verujem da bi i sami Rusi to kupovali ukoliko postoji mogućnost da kupe nešto drugo i mogu slobodno da biraju.

    Ako gledamo čisto ekonomiju, dakle nevezano za satove, nijedna država koja radi sa digitronom u ruci neće ulagati u klinički mrtvu kompaniju ukoliko nema mogućnosti da se nešto uradi. Spomenuo sam u prethodnom postu neke primere, ili konkretno, neka bude holandski proizvođač aviona Fokker. Njihovi avioni postoje i danas, ima ih i Montenegro Airlines, ali uprkos tome što su dobili i neki značajan podsticaj od holandske vlade, ali proizvodnja aviona je prestala. Ne razumem se u njihov kvalitet, ali to je što je. Ukoliko se pak vratimo na satove, ne verujem da bi iko održavao industriju koju ceni relativno mali broj ljudi.

    Ako se vratimo na satove, ipak ne možemo konstatovati da je ruska časovničarska industrija propala, već se samo smanjila. Njima niko ne brani da svoje proizvode prodaju bilo gde u svetu, ali naprosto, potrošači hoće i nešto drugo da kupe i to je to.

    Skydrummer je spomenuo Raketu, čiji modeli imaju i savremenu komponentu i komponentu starijeg dizajna, ali visoke cene na sajtu govore dosta toga. Ima još onih koji idu na visoke cene, kao npr. Konstantin Chaykin: Konstantin Chaykin

    S druge strane, i danas se mogu kupiti jeftini komandirci, amfibije i slični satovi po pristupačnim cenama, a dovoljno je samo nekoliko klikova da taj sat stigne i u najudaljeniji kutak planete. Uostalom, ko zna, možda će i ovaj Čajkin da se probije.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  3. #13
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.866
    Lajkovi
    16438
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Re: Satovi Alexander Shorokhoff

    Inače Shorokof ima i sub brand CCCP. Ista nostalgija priča i ruski mehanizmi.

    AS satove sam imao prilike probati u ZG. Kronograf (ne sjećam se koji...).

    Sat vrhunski složen. Doduše žena u trgovini se stiltala kad sam rekao da je mehanizam krasno ukrašeni ruski Poljot.

    "ne ne... To vam je njemački mehanizam"

    Ok... Jes...

    Cijena je bila oko 1200€ ako se dobro sjećam

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •