Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 14
Like Tree40Likes

tema: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

  1. #1
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Ovaj tekst se može smatrati nastavkom onoga što sam napisao o Poljotu, ali sada ćemo ovu robnu marku gledati iz drugačije perspektive. Naime, poznato je da je ruska časovničarska industrija doživela mnoge turbulencije, a naročito u poslednjih dvadesetak godina, a ovde želim da ukažem na to šta je nastalo od resursa Prve moskovske fabrike satova (1МЧЗ, Первый Московский Часовой Завод), odakle je i poteklo ime Poljot. Prilikom nabrajanja kompanija navodiću i njihove zvanične nazive, najčešće ruske, kao i njihove internet adrese, pa će čitaoci ovog teksta moći da steknu jasniji uvid u celu problematiku. Svi podaci su preuzeti sa zvaničnih prezentacija, osim ukoliko nije drugačije naznačeno.


    Naziv: Торговый ДомПолёт“ (Trgovinsko preduzeće „Poljot“)

    Internet adresa: Интернет магазин часов, женские мужские часы, наручные часы москва

    Ovaj proizvođač vezuje svoj nastanak za 1. februar 2002. godine, a navodi i podatak da je nastao iz redova zaposlenih Prve moskovske fabrike satova (1МЧЗ) tako što su zaposleni počeli da spašavaju i otkupljuju zapuštene resurse. U želji da sačuvaju ruski duh, počeli su da prodaju satove pod imenom „Русское Время 1930“. Godina koja je u nazivu predstavlja simbol početka Prve moskovske fabrike satova, tj. godinu kada su postavljeni njeni temelji. Na slikama koje slede možete videti nekoliko modela sa ovim imenom:


    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-russkoe-vremya.gif
    Iste godine pojavljuju se i satovi savremenog dizajna pod nazivom Ranger, a među njima je bilo kako mehaničkih, tako i kvarcnih satova.

    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-ranger.gif
    Nedugo posle Rangera, javlja se i nešto za pripadnice lepšeg pola – Charm. Kao što se vidi na slikama, Charm je pratio želje tržišta i ponudio ono što i danas može biti aktuelno.


    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-charm.gif
    Konačno, pojavljuju se i sportski modeli poznati kao Pilot Time.

    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-pilot-time.gif
    Mehanizmi koje ugrađuje ovaj proizvođač su različitog porekla, pa među njima ima tradicionalno ruskih sa oznakom Poljot, ali se među njima mogu naći i oni koji su danas veoma zastupljeni – ETA, Miyota i Seiko. Zanimljivo je primetiti da se naziv Poljot održao jedino u nazivu internet prezentacije.


    Naziv: Полёт-Хронос (Poljot Hronos)

    Internet adresa: Часовой завод ПОЛЕТ - производство механических часов ПОЛЕТ, классические часы Полет с символикой, производство часов, ЧАСЫ МЕХАНИЧЕСКИ


    Ova fabrika datira iz 1997. godine, a takođe je nastala izdvajanjem iz Prve moskovske fabrike satova i preuzimanjem nekih radionica i zaposlenih. Mehanizmi koji se ugrađuju u satove su takođe mešovitog porekla – ima onih sa oznakom Poljot, ali se koriste i švajcarska Ronda i japanska Miyota. Asortiman proizvoda je relativno širok – Poljot Hronos proizvodi klasične muške i ženske satove, ima i posebnu kolekciju Президент (rus. президент – predsednik), zatim džepne i kaminske satove, kao i pomorske satove. U nastavku možete videti nekoliko slika njihovih modela.

    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-poletx1.jpgPriča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-poletx2.jpgPriča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-poletx3.jpgPriča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-poletx4.jpgPriča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-poletx5.jpg
    Osim ovih satova, fabrika izrađuje i satove sa logotipom, kao i kutije i kaiševe. Na satovima se mogu videti različiti natpisi, ali mnogi ne sadrže nikakav podatak o proizvođaču.

    Od 2010. godine postoji i još jedna robna marka, a to je Полет-Стиль. Pošto je očigledno bilo problema oko upotrebe imena, latinična verzija je Polet Style, a ne Poljot, što je nekada bio slučaj.

    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-polet-style.jpg
    Naziv: Полётклассика (Poljot klasika)

    Internet adresa: Бизнес подарки от часовой компании "Полет Классика" - лидера по производству часов и сувениров с корпоративной символикой

    Poljot klasika uz ime obično navodi i „часы с символикой“ (satovi koji imaju simboliku), a što im je i glavna reč u nazivu internet prezentacije. Simbolika se uglavnom ogleda u tome što imaju neki ruski element, npr. zastavu, grb i slično. Na adresi proizvođača nema mnogo podataka o osnivanju, osim da datira iz 1994. godine, da takođe potiče od Prve moskovske fabrike satova, da ima sopstvenu proizvodnju i da je osnivač nekadašnji glavni konstruktor Poljota. Mehanizmi su ruski (3133, Okean), japanski (Miyota) ili švajcarski (ETA, Ronda). I ovaj proizvođač često izostavlja natpise sa satova, a satovi se odlikuju elegantnim dizajnom. Ipak, mogu se izdvojiti satovi Senator, koji su zapravo robna marka. Osim običnih satova, među modelima se mogu naći i oni od zlata, džepni i zidni, a postoji i asortiman dodatne opreme.



    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-simvolika1.jpgPriča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-simvolika2.jpgPriča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-simvolika3.jpg
    Na prezentaciji postoji i poseban link za satove Denissov, koje ću predstaviti skraćeno.



    Naziv: Denissov

    Internet adresa: DENISSOV - часовая компания


    Ove satove predstavio je Zare, a njegov tekst je na sledećem linku: Denissov

    Na forumu su opisana još dva proizvođača, pa ću u nastavku dati samo linkove.

    Naziv: Часовой завод Мактайм

    Internet adresa: Часовой завод Мактайм | интернет-магазин | Бизнес

    O ovom proizvođaču pisao je Popovac 76, a tekst se nalazi na sledećem linku: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Naziv: Lегенда – Золотое время

    Internet adresa: LEGENDA - Часы, Ювелирные Украшения, Аксессуары

    Posvetio sam jedan tekst ovom proizvođaču, a nalazi se na sledećem linku: Satovi Lегенда – Золотое время /Zolotoe vremya/



    Možda bi na kraju teksta trebalo da kažem i zbog čega nisam spomenuo Volmax, odnosno njihov Aviator, iako i oni imaju isto poreklo. Naime, ovo je postala velika kompanija i teško je staviti je u ovako kratak prikaz, a podatke bi trebalo sakupiti iz više izvora. U ovom trenutku osećam da ne mogu da dam svoj maksimum pišući o Volmaxu, pa će se odgovarajući tekst pojaviti kasnije, bilo da ga napišem ja, bilo neko drugi od forumaša.

    Konačno, da bi ovaj tekst bio shvaćen kao celina, podaci o Prvoj moskovskoj fabrici satova i o Poljotu mogu se načći u još jednom tekstu:
    Poljot - zlatno doba [1960-1990]
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Bravo Nešo za ideju i realizaciju.
    Kada se vidi koliko je kompanija nastalo na temeljima Poljota tek onda se može sagledati veličina te kompanije. Nekada stub SSSR horologije a danas, na neki način, Ruske časovničarske industrije. Nije mi drago što se Poljot raspao, nikako, navijam da se jednog dana vozdigne, a ovim firmama želim što autentičnije satove sa ruskim šmekom, da svaka kompanija izgradi neki svoj prepoznatljiv stil, satove sa ruskim mehanizmima po razumnim cenama.
    Neša, babaideda and Zagor like this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Hvala Sky

    Moram priznati da sam se tokom pisanja zapitao da li će biti dovoljno materijala i kako da ga predstavim, budući da su neki proizvođači već opisani. Ovaj tekst delom pripada i Zaretu i Popovcu, pošto su već opisali neke proizvođače, a nisam hteo da ignorišem njihov trud, pa sam zato i postavio one linkove.

    Slažem se da bi ruski proizvođači danas morali da malo više rade na stvaranju sopstvenog pečata koji će biti prepoznatljiv na budućim modelima, a neki dizajnerski izleti im svakako nisu pravi put.
    babaideda and skydrummer like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.529
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Neso ovaj tekst je puno pomoci da se isprati istorijat ne samo Poljota vec i buduci razvoj casovnicarstva u Rusiji. Sve cestitke! E sada jedna digresija. Ko god je imao prilike da uzme bilo koju kutiju ili suvenir iz Rusije, koji su rucno radili njihovi majstori, verujem da je ostao oduševljen onim sto je video. Stoji da su kao narod vrlo dobri majstori i veoma posveceni detaljima, a to je vrlo bitno za casovnicarsku industriju visoke klase. A s obzirom da i sami vole lepe satove, nije mi jasno zasto nisu vise to primenili i na proizvodnju luksuznih satova?! Ili jednostavno ta posleratna sovjetska era socijalne jednakosti unistila sve sto bi moglo da predstavlja luksuz.

  5. #5
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Mislim da nije problem u tome da oni ne mogu da naprave luksuzni, vrhunski sat, vec kome bi to prodali.
    Verujem da bi jako mali broj njih koji to mogu da priuste, kupio pre njihov sat nego neki ALS, PP, GO i ostale.
    Kao sa kolima, mogu oni da naprave kakav hoces auto, Mercedes ce im uvek biti neki simbol moci, statusni simbol, sta god.
    Uticaj zapada je ogroman.
    Neša and molnja like this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  6. #6
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Slažem se sa ovim što si rekao i mislim da si postavio dobru temu za razmišljanje. Nameravam da napišem i tekst o nekim luksuznim satovima koji se sada proizvode kod njih, a nadam se da će fotografije pomoći u nalaženju odgovora na tvoje pitanje. U ovom trenutku ne znam kako bih precizno opisao sadašnju estetiku njihovih luksuznih satova, iako čitam o njima ovih dana, a estetske tendencije iz sovjetskog doba svakako imaju udela u onome sa čime se susrećemo kod današnjih modela.

    Edit: Mislim da je odgovor na pitanje koje postavlja RUS. u činjenici da su im proizvođači luksuznih satova uglavnom orijentisani na domaće tržište i okolne zemlje, a u maloj ruskoj bari je sada mnogo krokodila.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  7. #7
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Po mom mišljenju ako mogu neke male, skoro nastale firme sa par zaposlenih koje neretko samo sklapaju satove, da proizvode recimo ronilačke satove po ceni od recimo 300-400 $ pa do 1000 $ i da se ti satovi prodaju i da to bude interesantno ljudima mogli bi to i Rusi da rade . Imaju tradiciju, znanje, proizvodili su i proizvode i daleko složenije proizvode. Po meni ne treba da se dodvoravaju snobovima praveći satove od 100 000$ , nebi im priličilo. Mada ne kažem da nebi umeli i takave satove da naprave.
    Primer pristupačnih satova su recimo Vostok Europe satovi mada nisu baš ruski i ne ugrađuju samo ruske mehanizme ali eto takvi satovi i takav dizajn ima prođu i na zapadu.
    Neša and babaideda like this.

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Možda bi delimični ruski imenjak ovog litvanskog proizvođača mogao da se pozabavi ovom strategijom i probije led. Znam da je trenutno u finansijskim teškoćama i da pati od nekoliko dečijih bolesti, ali uprava koja je spremna za nešto rizika i malo više rada bi verovatno mogla da obavi posao. Kako sam jednom pročitao u nekom tekstu koji se bavi ekonomijom, mnogi ruski proizvođači, pri čemu ne mislim na proizvođače satova, deluju uljuljkani činjenicom da su zemlje bivšeg SSSR-a relativno stabilno tržište za ruske proizvode i da naprosto nemaju velikih ambicija po pitanju prodora na ostala tržišta.
    skydrummer likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #9
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.529
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    @RUS ima dosta toga istinitog u tome sto si rekao. U stvari luksuz je vezan pre svega za brend, a u ovom slucaju Svajcarci su dominantni. Medjutim posto sam ziveo u Rusiji, siguran sam da bi jako cenili svoj proizvod, i vrlo rado ga kupovali. Naravno ako bi taj proizvod (sat), odgovarao po kvalitetu svajcarskim satovima.
    @Neso ovo sto si napisao za ruske prizovodjace i za ogromno rusko trziste je sasvim tacno. Na zalost nedostatak konkurencije kod ruskih prizvodjaca dovodi do toga da je sve manje kvalitetnih domacih proizvoda
    @Sky mislim da si dao najbolju viziju razvoja ruske casovnicarske industrije satova, upravo to prizvoditi ne tako velike serije, kvalitetnih satova, recimo ronilackih u rasponu cena od 300 do 1000 dolara, kao sto rade vec mnoge firme na Zapadu, pocev od Benarusa pa nadalje.. upravo tu bi Rusi mogli da daju puno. A posle je lako ici na neku eksluzivu, i finansirati dalji razvoj.
    To je moje misljenje, ne verujem da sam u pravu za sve ali mi se tako cini iz ovog ugla gledista..
    RUS, Neša, babaideda and 1 others like this.

  10. #10
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ

    Citat tolarbo kaže: Pregled poruke
    @Sky mislim da si dao najbolju viziju ...
    Priča o poljotoidima ili šta je nastalo od 1MČZ-123fg.jpeg
    Neša likes this.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •