Treba praviti razliku između službenih vojnih satova i slobodnog izbora pojedinca.
Ne verujem da je danas bilo koji Citizen službeni vojni - pilotski sat niti da uopšte postoji službeni sat. Šta nose pojedinci,kakav je njihov ukus, šta im je ko rekao da je dobar sat, koje su im funkcije bitne prilikom leta koji inače traju relativno kratko, to je posebna tema. Bilo koji G shock od 100e bi mogao ispuniti uslove. Šta su u prošlost nosili to je već druga stvar. Za ove ostale navedene (vintage ) modele moguće je da su bili službeni satovi, ne tvrdim ni da jesu ni da nisu bili.
Meni je nekoliko stvari tu čudno. Prvo službeni vojni sat ne može da nema oznake ( u vojsci i šlem-obično parče ispresovanog lima ima broj, a da nema sat ). On mora imati službeni broj ili neki referentni broj ( kako god da ga nazovemo ), taj broj se mora poklapati sa dokumentom odnosno nekom knjižicom koja dolazi uz sat. Da li će sat imati i neku gravuru roda vojske ili jedinice to je drugo pitanje ali službeni broj mora imati.
Druga stvar koja me interesuje jeste da li su svi piloti dužili službeni vojni sat ? Ako jesu zašto su ti satovi danas retki ili relativno retki. JNA ( ma šta ko mislio o njoj ) nije imala mali broj vazduhoplova samim tim imala je, gledano kroz decenije, popriličan broj pilota. Ako je postojala organizovana, unapred osmišljena, prema nekim kriterijumima definisana nabavka službenih vojnih satova , gde su ti satovi? Pojavi se tu i tamo neki a to je nedovoljno . Moje mišljenje je da nije postojala organizovana i unapred osmišljenja nabavka tih satova bar ne u dužem vremenskom periodu. Možda se neko periodično setio da nabavi neku turu ( da ne kažem kontigent) satova. Možda su ti satovi bili deo neke vojne pomoći i sl.
Treće službeni satovi bi ili na poklopcu ili u propratnoj dokumentaciji ( trebalo bi i jedno i drugo ) morali imati naznačen datum servisa. Ako je sat služben, on se posle leta vraća logističkoj jedinici, koja preuzima dalju brigu o satu. Nije na pilotu da vodi računa o satu, njegovoj tačnosti, servisnim intervalima a kamoli da nosi sat kući itd. Tu se onda može postaviti i pitanje otkuda pilotu u penziji službeni vojni sat. Dobro ne treba sitničariti možda ga je dobio kao poklon za odlazak u penziju i sl. Može se postaviti i pitanje ko je bio zadužen za servsi tih satova ko je tačno nabavljao te satove i gde su ispitivani.Sve to mora biti definisano kada su službeni satovi u pitanju. Mislim da je o par ovih nedoumica govorio član luger u jednoj od tema.
Ono što mi je takođe čudno jeste to da još nisam video službeni vojni sat JNA sa papirima. Viđao sam ( ne uživo ) razne vojne satove stranih armija sa službenim papirima ali JNA ne. Dobro to što ih ja nisam video ne znači da oni nepostoje ali su najblaže rečeno retki. Zašto ?
Cilj ovog mog pisanija nije bio da pružim neke odgovore jer ih nemam ali sve navedeno treba uzeti u obzir kada se govori o službenim vojnim satovima. Kada bi se konačno pojavio sat za službenim oznakama i pripadajućom dokumentacijom mnoga pitanja bi dobila odgovore. Do tada možemo samo da nagađamo, više ili manje uspešno.