Znam da su neke serije dobijale i cosc sertifikate, sto znaci da je srednja klasa 7750 (ako podjemo od ovog sto pise na wiki.. It is available in three executions or grades: Elaborated, Top and Chronometer.).
Znam da su neke serije dobijale i cosc sertifikate, sto znaci da je srednja klasa 7750 (ako podjemo od ovog sto pise na wiki.. It is available in three executions or grades: Elaborated, Top and Chronometer.).
Top grade i élaboré se ugrađuju u Fortis satove. Mislim da su hronografi élaboré klase, dok su ostali mehanizmi iz top klase.
EDIT: Ogradiću se za Fortis satove koji su u nižoj cenovnoj kategoriji, zaista mislim da ti mehanizmi ne pripadaju top klasi već da su ili iz élaboré ili standard klase ETA mehanizama.
Pozdrav
Poslednja ispravka: dragon (24.3.2010. u 1:02)
U prvu si dragone stavljaju élaboré bar po ovom sto sam video na drugim forumima. Kolke su razlike izmedku te klase i Top klase. sta tacno to znaci u praksi da li su manje tacni ili manje izdrzljivi....
Verujem da će ti priložena slika sa pregledom klasa mehanizama pomoći i pružiti odgovore na postavljena pitanja.
Prilog 1615
Na papiru, top bi trebalo da ima manja dozvoljena odstupanja od élaboré, u praksi ako je mehanizam dobro regulisan i proveren i élaboré i top će postizati vrednosti podjednako dobre kao i chronometer klasa mehanizama, tako da nema nekog pravila. Trajnost i izdržljivost, mislim da ne bi trebalo toliko da te brine jer će te i jedna i druga klasa, uz redovan servis i adekvatno rukovanje satom najverovatnije nadživeti.
Pozdrav
Sve u svemu i dalje su Fortis odlicni satovi iako nemaju top masinu.
Pozdrav svima! Kupio sam prosle godine Fortis B42 day/date u BPM-u i veoma sam zadovoljan sa satom. Medjutim, pre nekih tri meseca Fortis je poceo da zuri i to svakim danom sve vise i vise, dok nije dogurao do nekih minut dnevno. Naravno da sam se od pocetka tog zurenja sata konsultovao sa majstorima iz BPM-a, od kojih sam dobijao utesne savete topa:" ma ok je to, donesite ga da vidimo" . Donesoh ga ubrzo vidno ozlojedjen. Poneo ja i fiskalni i garanciju i kutiju... Naostrio se, sto bi rekli! Za dva minuta i jedanaest sekundi "popravke" ( sa sve otvaranjem i zatvaranjem ) covek-majstor me potapsa po ramenu i rece da je sve ok, usmerivsi me sa osmehom prema vratima! Dovidjenja rekoh! U svetu urarstva ne bese joj takva brza popravka! Navih ga po nokiji, jos na ulici u BG-u i vratih se u Apatin. Do Apatina, za tih tri sata, je pozurio jos minut. Toliko o servisu... Odneo ga kod majstora u NS koji popravlja i mnogo bolje satove i redovno za to placa porez, ostavio ga na tri dana, i sada Fortis ide tacno! 82.000 dinara nije dovoljno da te neko u ovoj drzavi uzme u razmatranje......
Uhhh, što mi to uradi!:sad:
Očekujem svoju kupovinu Fortisa ali si me sada prepao!![]()
Kako je došlo do kvara, šta su ti rekli?
Pozdrav druže, to mi sada nikako nije trebalo, ahh kao da se mom to desilo!
Rekoh, veoma sam i dalje zadovoljan sa satom, ne bih ga menjao. Fortis brzo probudi emocije svojim vlasnicima. Uvek postoji mogucnost kvara i kog Rolexa i Ferarija. Ja sam samo izneo svoj slucaj. Kupi Fortis, odlican odnos cena kvalitet. Krase ga jednostavnost i vrhunska izrada. Inace, kvar je bio minimalan, a popravka rutinska.
Pozdrav apatinac76 i dobrodošao na forum.
Jel ti časovničar na kraju rekao u čemu je bio problem sa satom? Šta je tačno servisirano?
Možda ti se sat u nekom momentu našao pored jačeg izvora magnetnog polja pa se balansna opruga namagnetisala?
U svakom slučaju, bitno je da je sat uspešno servisiran i da si ti i dalje zadovoljan njime.
@Igor
Da budem iskren, stičem utisak da bi tebi više odgovarali satovi sa kvarcnim mehanizmima. Nekako mi deluješ previše strašljivo kada su mehanički mehanizmi u pitanju a zaista nema potrebe za tim. Što reče apatinac76, kvar može da se desi i kod daleko skupljeg sata al to ne znači da taj sat nije kvalitetan i dobar sat, kao i njegov mehanizam.
Pozdrav
Inace ono sto sam primetio i na stranim forumima nigde nisu preterano zadovoljni serviserima fortisa,njihovim korisnickim servisom, ko ce ga znati.
Bookmarks sajtovi