Slazem se sa Nesinom konstatcijom i sa Djoletovom i jedan i drugi pricate tacno Sto se tice kazni, mislim da je nerealno pa i novcano kaznjavati izgrednike kao u razvijenim zemljama, nasi zakonopisci ne shvataju da je u Srbiji velika beda , i da danas propisivanje kazni (npr u sabracaju ) su skroz nerealne , ako bih vam rekao da veliki broj ljudi koji treba da bira da li ce na odmor u padinjak ilj da plati kaznu , bira padinjak, ne zato sto voli da ide tamo nego nema da prehrani porodicu. Evo kazna za pricanje mobom u voznji je 5000 dinara (mislim da je to najeftinija kazna,osetio na svojoj kozi , da mi je neko pricao ne bi mu verovao...), sad vi meni recite kako ce tu kaznu platiti neko ko ima primanja 25 hiljada mesecno? Sa druge strane dok ja placam kaznu za mob, pored mene prolazi porodica roma na sred slavije , sa "registrovanom" frezom i atestiranom prikolicom, ili jos bolje sa rasnim atom od cirke 40 kila, i to nikom nista. Tako da zakon kao zakon ili kazna nece resiti probleme...

Inace u krivicnom pravu u razvijenim zemljama postoji tendencija zamenjivanja sankcije zatvora za neke druge alternativne kazne (kucni pritvor, odradjivanje nekih javnih radova...) i puno se polaze u podizanje svesti gradjana. Pa ja mislim da nase institucije pocnu malo vise da se bave podizanju nivo svesti gradjana , nego pukom kaznjavanju....