Ko kupuje auto, treba da pogleda grafik motora, dakle da vidi u kojem rasponu obrtaja motor daje najveci obrtni momenat, kao i snagu. Kod dobro dizajniranih stepena prenosa, auto je najeksplozivniji bas kada je Mo najveci, i to je cinjenica. Dizel, konkretno, ima najveci obrtni momenat na 1.5-3k obrtaja, u zavisnosti od motora, i bas tu na pritisak gasa on zalepi za sediste. Posle toga on daje dovoljnu snagu da auto ubrzava, ali ta snaga, tacnije receno rad samo vrti tockove i na to ide. Sam momenat, pravilno prenesen, je ono sto tockove gura, i Mo je SILA a KS je RAD. A sila vrsi rad, a rad nikako ne moze da vrsi silu. Sad, kako sam ja ovo ispricao, ispada da ks nije bitna u autu, naravno da jeste. Ali u osnovi auto sa 200 Nm i 3k obrtaja ce ici bolje od auta sa 100 Nm i 6k obrtaja. Sad tu ulazi efikasnost i trosenje goriva ali to nije sad bitno. Odnos snage i obrtnog momenta je prakticno balans izmedju brzine i ubrzanja, sto se opet dalje regulise i svodi na upotrebljivo putem menjacke kutije.
No, ostaje cinjenica da su stepeni prenosa izuzetno bitni. Ali su oni apsolutno UVEK samo balans, dodaj brzinu, smanjujes snagu, i obrnuto. U zavisnosti od obrtnog momenta se stepeni prenosa steluju tako da imas ubrzanje, a kasnije da se to obrtnog momenta rastopi na broj obrtaja.
I naravno, bukvalno desetine drugih faktora i odnosa uticu na to kako auto ide, od aerodinamike, preko obima tockova, efikasnosti prenosa, pa sve do stvari poput prenosa u diferencijalu, ili obima i tezine zamajca.
Registracija
Help

2605Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

Bookmarks sajtovi