Odlican sat. Cestitam!
Rekao bih da je na poklopcu izgraviran Neptun, rimski bog mora, vode i konja. Cesto je oslikavan u kocijama koje vuku morski konjici. S obzirom na namenu sata, bog mora apsolutno ima smisla.
Pozdrav!
Dejan
Odlican sat. Cestitam!
Rekao bih da je na poklopcu izgraviran Neptun, rimski bog mora, vode i konja. Cesto je oslikavan u kocijama koje vuku morski konjici. S obzirom na namenu sata, bog mora apsolutno ima smisla.
Pozdrav!
Dejan
Lep prikaza sata, i odličan sat!
Samo bih se osvrnuo na detalj oko mesta proizvodnje sata.
"Swiss made" je oznaka čija je upotreba detaljno definisana. Sat, kao proizvod, mora da ispunjava određene kriterijume u pogledu mesta odakle potiču delovi, mesta sklapanja, kontrole...
Da pojednostavim, sat može nositi oznaku "Swiss made" ili samo skraćeno "Swiss", ukoliko je najmanje 50% delova Švajcarske proizvodnje, i da je pri tome:
-mehanizam proizveden u Švajcarskoj;
-mahanizam (sa brojčanikom, kazaljkama i ostalim delovima) uklopljen u kućište u Švajcarskoj; i
-proizvođač izvršio poslednju kontrolu u Švajcarskoj.
To znači da Steinhart može samo koristiti određene delove koji su proizvedeni van Švajcarske, ali sklapanje i kontrola moraju biti obavljeni u Švajcarskoj. Verujem da su im kućišta i određeni drugi delovi proizvedeni u Kini.
Znam sve to Srdjane, malo sam se salio u opisu.
Vecina delova na ovom satu se pravi masinski, tako da je u principu svejedno da li deo pravi masina u Svici ili masina u Kini, sve dok je kontrola kvaliteta na nivou.
Inace, prosle godine su podigli taj procenat na 60.
Poslednja ispravka: RUS (20.5.2014. u 7:06)
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Hvala, Rus za izdvojeno vreme i opisivanje sata!![]()
Ja nisam znao tačne detalje, ali sam nakon tvog teksta malo istražio.
A napisao sam ovde u temi, kako bi i ostali mogli da imaju uvid u to šta podrazumeva oznaka "Swiss made" na satu. A ne da, posle pročitanog teksta, pričaju kako se Steinhart sklapa u Kini!
Pozdrav![]()
Poslednja ispravka: Srđan (20.5.2014. u 10:55)
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Onako kako sam napisao bi trebalo da bude, uz naravno tvoju ispravku vezano za procenat. Takođe, koliko sam primetio, zalažu se da se taj procenat digne još više, tj. da bude 80%.
Niko od nas ne može da tvrdi da se svi proizvođači pridržavaju tih pravila, odnosno zakona. Tako da nije isključeno da ih sklapaju u Kini. Iskreno se nadam da je Švajcarka kontrola tj. inspekcija rigorozna po tom pitanju, te da nije baš tako rasprostranjeno kao što mislite/sumnjate. Mada to nikada pouzdano nećemo ni znati.
kad je dzins u pitanju, made in italy mozete naci na malo skupljim diesel, replay, jack jones i G star pantalonama, ali u Italiji je na primer samo usivena etiketa, to znam iz iskustva, ne znam kako je zakonodavstvo EU to definisalo, mozda zaista i krse zakon
mozda i steinhart i svajcarci krse isto zakon ili ga zaobilaze, mozda im institucije i inspekcija gledaju kroz prste
a citao sam da je i neka skupa obuca lepi i sklapa u bosni, recimo prada, a nosi isto made in italy oznaku
na kraju ubedjen sam da se u EU15 jos uvek jedino proizvode neki masinski elementi, pojedina vozila i gotovo sva kozmetika i hrana
Odlican opis,toliko odlican da sam pozeleo O1![]()
Bookmarks sajtovi