Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 19
Like Tree66Likes

tema: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.857
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    Pozdrav.
    Pošto imam par kineza u kolekciji mislim da je vrijeme da se pošteno predstavi što je to i da li je to uopće vrijedno tih para. E sad, moji su svi...pa recimo modani ili naturpijani (doslovno) ali se može uzeti u obzir općenito za ovaj tip satova.
    Dakle numero uno:
    Bagelsport Sub, modan sa Tiger Concept guilded ciferom i kazaljkama i zakrivljenim staklom.



    Očito je čiji je ovo homage (da ne kažem kopija ili ona zabranjena riječ sa R) ali ovaj moj je poprilično zanimljiv pošto je malko prerađen. Život je započeo kao standardni Bagelsport (iliti đevreksport kako ga translator prevodi), pa ga je bivši gazda modao sa Tiger Concept ciferom, kazaljkama i zakrivljenim staklom. Čovjek je inače Švicarac i htio je probati kako bi mu legao MKII sub prije nego ga kupi. Pošto ga je kupio, išao je na nagradnjaču ili giveaway na WUS-u...i uglavnom završio kod mene.
    Kućište je od čelika, 40 mm široko bez krunice, sa 20 mm lugovima i vjerno prati dizajn suba. Dakle : krunica i pozadina su na navoj, sat ima dosta dugačke lugove, dosta je debeo i izgleda mesnato, gotovo agresivno na ruci. Nije homage starijim elegantnijim verzijama već prijelaznim modelima sa debljim lugovima. Dosta dobro leži na ruci, nije prevelik a opet zbog dugačkih lugova ga mogu nositi i baklanjerosi sa gromadnim zglobovima.







    Završna obrada je pristojna, krunica se može navrnuti, ima tri brtve (što se tiče vodootpornosti, nije testiran ali je nedavno kolega testirao sličan model - prošao 10 bara bez problema, mogao je i više) i bivši gazda je doslovno odturpijao štitnike krunice tako da tek sad krunica dolazi do izražaja. Inače je potpisana logom Bagelsporta i fino se da ušarafiti. Bolje od nekih skupljih satova iako izgleda kao ventil za vodu. Samo fali još i kudelja.
    Luneta je unidirekcijska, i radi solidno. Zapinje doduše ponekad ali ima fini grip i funkcionira.
    Cifer i kazaljke su zamjenske, tu si natpisi koji očito pokušavaju biti Tudorovski ali inače je cifer dosta dobro izveden, originalni sat ima isto dosta dobro izvedene natpise, ništa ne štrči, ništa nije višak. Cifer je printan, ima nanešenu lume masu ali baš i ne svijetli:





    Narukvica je metalna, sa punim linkovima na šarafiće i ekstenzijom za ronilačko odijelo -vjerovali ili ne. Endlinkovi su polusolidni, tj nisu odvojivi limići već su integrirani sa narukvicom. Sve u svemu je narukvica zveckava, malko oštra na rubovima ali radi svoj posao savršeno i bez problema se da suziti i proširiti. A još je i potpisana – Bagelsport logom. Wow. Inače imao sam i skuplje satove koji su imali lošije narukvice od ove , tako da je ova i više nego dobra za tu cijenu.







    Mehanizam je misterija. Nisam otvarao sat, pošto nema apsolutno nikakve potrebe za tim jer radi savršeno. Ima hack, može se ručno navijati, ima solidnu rezervu snage, točan je. Mislim da je jedan od DG mehanizama, koji su u biti klon ETA-e. Naravno, daleko je to od ETA-e, kod hacka recimo kazaljka zna zapeti pa je morate pogurati i pri kraju rezerve snage mehanizam počne opako šarati (tipa, pobjegne minutu dvije unaprijed ili kasni) ali dok radi – radi. I to unutar 10-15 sekundi dnevno, koliko sam mjerio.

    Zaključak:
    Isplativo. Bagelsport košta 35 dolara sa free shippingom i vrijedi svaki dolar. Naravno, nikad ne znate hoćete li uopće dobiti ispravan sat (QC ne postoji) kao i koji ćete mehanizam dobiti unutra (ugrađuje se par tipova kineskih automatika) i koliko će vam uopće raditi ali dok radi – radi. Usto idealno za početničko kopanje po satu , igranje urara i modanje te turpijanje u domaćinskoj atmosferi. Dijelova ima napretek, jeftini su (ja sad razmišljam da kupim crveni bezel insert pa ga gurnem u smjeru Black Baya) ako masakrirate sat – hej , hajde preživjeli smo. 35 dolara košta pošteni remen.
    Ja inače sat nosim redovno i mogu reći da mi je jako drag. Poklon je, radi jako dobro, čak i izgleda dosta dobro sa guilded ciferom.

    Numero dva: Jaragar Santos

    Ok ovo je sasvim druga klasa. Ovo su satovi od cca. 18 dolara i često su žešće s...e. Ovaj je u originalnom obliku isto dobijen na giveawayu na WUS-u (...o da imam sreće. Nikako loto al zato kineze dobijam ko lud) , radio je neko vrijeme i samo : stao.
    Trenutno u njemu radi mehanizam presađen iz Fineata, sve je ok, sat radi jedino što je sat slučajno postao za ljevake (orijentacija u prostoru mi je lošija strana), što je datum malko pogrešno orijentiran i što je malko prašnjav iznutra. Radio sam transplantaciju u 10 navečer, sa pincetom i jednim jedinim šrafcigerom tako da je dobro da je ovako ispalo.

    Elem, sat je homage (opet da ne koristim riječ na r) Cartier Santosu sa par izmjena: drugačije kazaljke (čemu pobogu ove ko za zidne satove ?), kućište ima drugačije proporcije (apsurdno je debelo) i krunica je drugačija, što pomalo stvara poteškoće.
    Inače je kućište od čelika, 41 x 41 mm, sa 24 mm lugovim i valjda 20 mm debljine. Čemu - nije mi jasno, mehanizam unutri je standardni no name kineski automatik koji je debeo valjda 7 mm a originalni Santos je poprilično tanji. Valjda se željelo postići robusni izgled.
    Cifer ima fora uzorak , kako bi kolega rekao „cotes de Shangai“ i ok je obrađen.









    Pozadina ima stakleni umetak tako da se lijepo može vidjeti vrh kineskog urarstva sa mojim otiscima prstiju. Potpisani mehanizam, recimo. Doduše može se vidjeti i holder za mehanizam, koji izgleda kao da je rađen od čaše za jogurt.



    Kućište je dosta grubo obrađeno, case back je fiksiran sa 4 šarafića, brtvi niotkud. Također krunica je totalno pogrešnih proporcija , tako da se teško izvlači od štitnika (inače koristim vilicu za izmjenu remena). Ajde de, mehanizam se da navijati, relativno solidno radi (priča se o zamjenskom mehanizmu) iako imama osjećaj da je malko pogrešno proračunat : rotor kao da se nevoljko okreće kod navijanja, kao da zapinje negdje. Vrijeme drži solidno ali baš ne ulijeva povjerenje.

    Zaključak: neisplativo. Bolje kupiti Bagelsport i nato remene za 18 dolara nego ovo.

    Al ajd , na momente lijepo izgleda i solidno se nosi na ruci.



    Numero tre: Fineat.
    Nema. Žrtvovan je mehanizam, poklonjen kolegi u dijelovima. Ali pazi sad: dolazi mi novi:
    Pogodite odakle ?
    Nagradnjača na WUS-u! ...stvarno imam pik na kineze. Bar da dobijem neki Seagull ili Movas..al ajd. Dragi su mi i ovi koje imam. Čim stigne Fineat, rivju dobija drugi dio. Srdačno!
    Shmizla, eee, RUS and 10 others like this.

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    Zahvaljujem na informacijama iz prve ruke o spravama koje se ovde retko viđaju.
    DrAgod likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.857
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    stigao mi Fineat. Slijedi rivju ovih dana. Na prvu - solidno. Kućište je ok, nema pitinga (kolegi Joppi je stigao sa skinutim kromom) doma je navijen, čekam da vidim koliko će pobjeći u plus/minus. Rotor se fino navija, handwind radi savršeno. Doduše stigao je u pljastičnoj vrećki, malko prašnjav ali čak ima i hangtag obećavajuće. izgleda odlično.
    VLADAN P and DrAgod like this.

  4. #4
    Član
    Član od
    22.9.2012.
    Poruke
    221
    Lajkovi
    1138
    Reputacioni uticaj
    42

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    Haha nasmejao si me sa ovim veselim opisom....

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.857
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    Daklem: da krenemo dalje. KP – treći pacijent: Fineat AT. (inače je e sa prijeglasom ili tri točkice gore...što ne znam kako bi se trebalo izgovarati. Vjerojatno ni Šveđani ne znaju al ajd...)

    Dakle: još jedan od sub-20 dolara-sa-dostavom-prolazi-carinu Kineza. Ovaj je inače bio doslovno best buy jedno vrijeme na WUS-u jer su ih kupovali ko ludi zbog dizajna koji je homage Omegi Aqua Terra od 38 mm. Moj prvi primjerak (ovo je drugi) mi je poklonio Joppa nakon što ga je u naletu ludila rastavio kad je prestao raditi, pa izgubio jedan dio mehanizma pa je odjednom sat proradio. Čudo! Još dobiješ dijelove viška. Inače mehanizam iz tog sata još uvijek danas radi u Jaragaru par postova gore. Kućište je bilo ajde recimo loše, sa otpadajućim kromom, narukvica izvitoperena u više smjerova ali je sat radio. Nošen je jedno vrijeme dok nije kanibaliziran. Dijelovi su poklonjeni jednom kolegi koji je uspio unutra ugurati ETA mehanizam iz nekog vintage sata i sklopiti to sve skupa.

    No dosta povijesti, ajmo na sat:

    Kućište je kromirani komad mesinga (o da..to je još uvijek radi tako) dimezija 38 mm bez krunice, sa pozadinom na navoj i staklom za puni pogled na čudo kineskog urarstav. Kućište je ok obrađeno, ništa još nije otpalo u ova 2 dana koliko je kod mene, krunica se normalno da izvući, ne ostane u ruci, prebacuje datum, da se naviti ručno , koliko vidim i rotor ga navija (...sve su ovo testovi koji se moraju izvesti kod ovih satova. Zna se dogoditi da krunica ostane u ruci ili da neka od funkcija sata. Tipa hack ili automatsko navijanje ili ručno navijanje – ne funkcionira), žuri nešto sitno , tipa 10-ak sekundi – sve ok..zasad.









    Mehanizam je koliko mogu vidjeti, jedan iz DG serije. Koji? Nemam pojma i nemam živaca za pretragu. Uglavnom : klon ETA mehanizama, teorijski 21 rubin, automatik sa ručnim navijanjem. Nema hack.

    Cifer je najbolji dio sata. Metalik plavi sa sunburst efektom, stvarno efektno izgleda, dobro je napravljen, ima i lume na kazaljkama i oznakama (plavi, dosta slabašan ali može se koristiti), izgleda jako dobro. Kazaljke su naravno omegaste, kromirane, u biti cijeli sat izgleda bling-bling, sa tim presijavajućim ciferom i polir...ovaj, kromiranim kućištem.
    jedino mi je misterija natpis: Fineat sa tri točice iznad i chronometer automatic...ajde de, nisu baš fulali. Jest mjerač vremena i to automatski...i još su pogodili i natpis...vido sam par tRachygrapha iz Kine pa je ovo još ok










    Narukvica je ...ajde da budem blag, vidio sam i gore. Presavijeni lim, zveckava, sa običnom kopčom. Drži sat na ruci i to je to. Kopča je SS, što je valjda jedini čelični dio na satu.




    Inače za puni doživljaj preporučam: otići u čajna šop lokalni i iskopati neku „krokodil iz Crvene Rijeke“ ili „krava iz Mandžurije“ kvazi kožnu narukvicu po 1 euro i namontirati na sat. Tako će bit u potpunosti u stilu, ai dat će mu dress feeling. Isto ću napravit ovih dana, baš sam vidio par krasnih plastik fantastik modela kod lokalnog kineza...mislim da čak imaju i „pekinški noj“ model, koji će biti puni pogodak.

    Ali sat izgleda dobro. Mora se priznati:










    Zaključak: uzeti/ne uzeti? Za zafrkanciju : ok. Sat je kao lutrija: može stat sutra a može i raditi godinama. Da izgleda dobro – izgleda, što se ima zahvaliti dizajnerima iz Omege. Da je jeftin – jeste. Eventualno kao poklon za rođendan ili čisto reda radi da vidite kko to izgleda. Veliki je minus kromirano kućište i pomalo kapriciozni mehanizmi, veliki je plus cijena (17 dolara....sa shippingom..ne znam kako im se to uopće isplati) i izgled.

    Pošto je ovaj moj poklon: bit će nošen. I to sa guštom.
    Poslednja ispravka: sin.er (26.2.2014. u 19:16)
    RUS, VLADAN P, nele and 6 others like this.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika KureNS
    Član od
    16.11.2013.
    Poruke
    566
    Lajkovi
    3960
    Reputacioni uticaj
    39

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    Сјајан опис син.ер...
    "...пекиншки ној..." заплаках...
    DrAgod likes this.

  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.857
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    pa da...ima još par modela mogao bi se zakleti da je jedan "genuine pekinezer", onako mi baca na vau-vau.

  8. #8
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    Zanimljivo je procitati iskustva sa ovakvim satovima.
    U svkakom slucaju, ako stane, mozes da se igras casovnicara, kao Joppa.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.857
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    ...jao tek sad vidio na slici natpis na casebacku...Top Watches Internatiomnal Cpmpany evo umirem upravo od smijeha... dobijem kineski sat koji radi ali ima piđin ingliš natpis...jaooo....
    VLADAN P, DrAgod and gogmajster like this.

  10. #10
    Stariji član Avatar korisnika sin.er
    Član od
    20.1.2014.
    Poruke
    1.857
    Lajkovi
    16361
    Reputacioni uticaj
    91

    Određen forumom Re: KP ili kineski plagijati: Bagelspot i Jaragar

    nakon par dana nošenja: sat radi drži vrijeme. Automatsko navijanje isto radi. milina.
    VLADAN P and nele like this.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •