Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 22
Like Tree48Likes

tema: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

 1. #1
  Stariji član Avatar korisnika srdjanr
  Član od
  19.2.2014.
  Lokacija
  Deutschland- Beograd
  Poruke
  1.588
  Lajkovi
  14298
  Reputacioni uticaj
  157

  Određen forumom Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika  Naziv: uvodna.jpg, pregleda: 1103, veličina: 228,7 KB  Prošlo je skoro pet meseci otkako je ovaj sat postao deo moje kolekcije, pa je došlo i vreme da sumiram svoje utiske i podelim ih sa vama.
  U ovoj recenziji ću dotaći malo i istoriju ovog po meni sjajnog i veoma uspelog modela, koji se po prvi put pojavio na tržištu 2004 godine i proizvodio do 2008 godine u dosta varijacija.
  Dugo sam gledao ovaj sat i divio mu se, priželjkivajući neki od 9 verzija prikazanih na slikama koje slede, a koje su se tada proizvodile.

  Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-sbda001.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-sbda003.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-sbda005.jpg

  SBDA001 - 7S25 caliber, black dial, Titanium case
  SBDA003 - 7S25 caliber, blue dial, Titanium case
  SBDA005 - 7S25 caliber, orange dial, Titanium case


  Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-snm019k1.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-snm017k2.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-snm017k1.jpg
  Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-snm011.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-snm009.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-seiko-snm021k1.jpg

  SNM009 - 7S35 caliber, white dial, SS
  SNM011 - 7S35 caliber, black dial, SS
  SNM031 - 7S35 caliber, white dial, SS (US version)
  SNM033 - 7S35 caliber, black dial, SS (US version)
  SNM015 - 7S35 caliber, black dial (pepsi bezel), SS, limited edition 500 pcs,AKA Ninja
  SNM017 - 7S35 caliber, white dial (pepsi bezel), SS, limited edition 500 pcs, AKANinja
  SNM019 - 7S35 caliber, yellow dial (blue/white bezel), SS, limited edition 300pcs, AKA Ninja
  SNM021 - 7S35 caliber, orange dial (blue/white bezel), SS, limited edition 300pcs, AKA Ninja


  U ovoj galeriji slika nedostaju još dve verzije, pošto ih je u tom periodu bilo 11 u ponudi. Nažalost nabavka je bila takoreći nemoguća misija, potražnja jako velika, a ponuda sporadična i to po nerealno visokim cenama. Poneki koji bi se i pojavio na tržištu po razumnoj ceni, odlazio bi dalje brzinom munje. Činjenica da im je cena nakon prestanka proizvodnje bila daleko veća nego u periodu dok su bili dostupni u prodaji, govori samo u prilog tome koliku je popularnost stekao ovaj sat. U sećanju mi je ostala ponuda nekog vlasnika koji je nudio celu kolekciju od 9 Samuraja na slici koja sledi za neverovatnih 9000USD.

  Naziv: 2b2ad381de73fa8cf773f141b318959f.jpg, pregleda: 997, veličina: 188,1 KB
  Više puta sam se pitao, kako je moguće da proizvođač takvog renomea kao što je Seiko nema sluha za fanove svog brenda i ne izbaci reizdanje ovog Diver modela s obzirom da je zabeležio takav uspeh na tržištu.
  Iskreno, nadao sam se i očekivao veliki povratak Samuraja kao i verujem veliki broj ljubitelja ovog modela, ne bih li ga uvrstio u svoju kolekciju.

  Na sreću želja mi je i uslišena pre godinu dana pojavom prvog reizdanja- modela Seiko SRPB009 Limited Edition Blue Lagoonu 6000 primeraka. Cena ovog sata je bila poprilično visoka pa sam odlučio da ne reagujem na „prvu loptu“ nego da malo sačekam. Nedugo nakon ove LE verzije koja je rasprodata veoma brzo, Seiko lansira još četiri varijante po znatno nižim cenama.
  U tom momentu propuštam jedinstvenu priliku da ga kupim po neverovatnoj ceni od 265 USD na sledećem sajtu
  http://www.dutyfreeislandshop.com/seiko-srpb49k1-prospex-sea-automatic-200m-mens-divers-watch
  .

  Nakon toga cena kod drugih dobavljača na netu počinje da raste, pa počinjem da verujem da će mi Samuraj opet izmaći. Međutim, kao po nekom nepisanom pravilu, nakon jedne prepiske na forumu, kolega eee (kome dugujem piće) mi daje informaciju daje Seikov zastupnik za Srbiju dobio dotični model.

  Odmah sutradan odlazim u radnju i bez mnogo oklevanja plava verzija Samuraja SRPB049K1 završava konačno na mojoj ruci. Oduševljenje i saznanje da sam ga napokon nabavio bilo je jednostavno nemoguće opisati.

  Danima mi je pogled bio usmeren ka zglobu leve ruke, pa su mi pojedini prijatelji i rođaci koji nisu iz ove naše priče postavljali pitanje gde toliko žurim, na šta sam se ja samo zagonetno i zadovoljno smeškao, ostavljajući ih uskraćenim za pravi odgovor.
  Posle jednomesečne euforije, počeo sam lagano da pripremam materijal i fotografije za ovu recenziju, a u međuvremenu se pojavilo i još nekoliko verzija, između ostalog PADI kao i još jedna LE varijanta.
  U odnosu na staru verziju Samuraja, primetan je još uvek izostanak modela sa titanijumskim kućištem. Detaljan spisak aktuelnih varijanti ću postaviti u nastavku recenzije kao i njihove fotografije.

  Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb49k1.jpgKliknite za sliku za veću verziju

Ime:	seiko SBDA003.jpg
Viđeno:	277
Veličina:	42,2 KB
ID:	134803


  Sada bih se najpre fokusirao na razlike između prve i nove verzije ovog sata, sa akcentom naravno na novi model, pošto je prvo izdanje ovog kultnog sata odlično opisao kolega sa foruma 23 jewels.
  Kao što sam u uvodnom delu već pomenuo, model koji sam kupio je plava varijanta izrađena od čelika, koja nosi oznaku SRPB049K1 a za poređenje ću iskoristiti njegovog starijeg brata sa oznakom SBDA003 izrađenog od titanijuma.

  Najveća razlika se ogleda u automatskim mehanizmu koji pokreće ove satove, materijalu od koga je izrađeno kućište kao i u nizu detalja . Stari modeli su bili opremljeni kalibrima 7S25 i 7S35, dok nove modele pokreće mehanizam 4R35.
  Kao što je većini kolega poznato, kalibar 4R35 je naslednik 7S mehanizma i poseduje u odnosu na prethodnika hack funkciju i mogućnost ručnog navijanja.
  Razlika se ogleda i u tome da 4R35 mehanizam kuca sada na 21600 vph i da ima rezervu snage od približno 41 h. Preciznost mehanizma je fabrički deklarisana na - 35s do +45s.
  Prateći preciznost na dnevnom nivou i za period koji ga posedujem, sat pokazuje odstupanje od 3-5 sekundi u plusu na 24h, što je prosto neverovatan podatak kada uzmem u obzir fabrički deklarisano odstupanje.

  Poredeći vizuelno ova dva navedena modela, primetne su sledeće razlike.
  Na novoj verziji je prisutna reljefna tekstura cifera tipa „Clou de Paris“ sa utisnutim karakterističnim prospex logom, a koja je inače ranije krasila Samuraje sa čeličnim kućištem. Markeri na novoj verziji su redizajnirani i povećani u odnosu na prethodnika, naročito na pozicijama 12, 6 i 9.
  Vredno pomena je i to da su tretirani „LumiBrite“ tehnologijom, pa sat u mraku sija fanastično a što se na priloženoj slici koju sam zabeležio može i videti.

  Naziv: 1.jpg, pregleda: 965, veličina: 132,2 KB  Jedna od mojih najvećih zamerki ovom satu je izostanak stare satne kazaljke čiji je oblik po meni mnogo lepši, kao i sekundare, koja je na novom modelu pozajmljena sa starog Samuraja sa čeličnim kućištem, umesto da je ostala ona sa titanijumskog modela.
  Minutna kazaljka je doživela blage izmene, oblikom podseća na onu sa starog modela, samo što je za nijansu podebljana.
  Inače kazaljke na starom modelu su svojim oblikom neodoljivo podsećale na samurajski mač pa se taj detalj vezuje za nadimak koji je ovaj sat tada dobio.
  Zbog toga mi je prosto neshvatljivo šta je dizajner novog modela hteo da postigne sa tim, po mom mišljenju samo je uspeo da pokvari utisak i liši ovaj sat prepoznatljivog detalja kome ovaj sat duguje nadimak.

  Polje datuma je ostalo i dalje na poziciji 3 kao i hardlex staklo koje je standardno kod Seikovih modela u ovom cenovnom rangu.
  Što se bezela tiče, oznake i polja na njemu su pretrpele blagi redizajn i po meni su za nijansu preciznije i jasnije odrađene u odnosu na stari model. Blago je izdignut u odnosu na površinu stakla, pa pruža tako dobru zaštitu staklu od eventualnih ogrebotina. Rotira se jednosmerno i to taman kako treba, niti previše lagano niti preteško uz 120 preciznih klikova. Obod bezela je blago nazubljen kao na starom modelu, mada je po mom mišljenju mogao da bude i za nijansu grublji radi lakše manipulacije njime.
  Krunica je ušrafljujuća, takođe blago nazubljena kao i bezel, ali to ne smanjuje nimalo komfor rukovanja. Karakteristično je i to da je na ovom modelu zadržan štitnik krunice kao na starom titanijumskom modelu za razliku od prethodnika sa čeličnim kućištem na kome ga nije uopšte bilo.


  Poklopac mehanizma je stilski lepo urađen i skoro da se ne razlikuje od stare verzije. Centralnim delom dominira visoko poliran „Cunami“ reljefni detalj, dok su ostali podaci i serijski broj sata ugravirani na delu koji ima mat finiš.
  Deklarisana vodootpornost je i dalje ostala na 200m.
  Kućište Samuraja je zadržalo svoj prepoznatljivi izgled uz neznatne izmene. Dimenzije su za nijansu uvećane u odnosu na stari model, pa prečnik novog iznosi sada tačnih 43,87mm a debljina 13,5mm. Raspon između lugova je 48,3mm a širina između njih 22mm. Ukupna težina ovog modela sa čeličnom narukvicom iznosi 185 gr.
  Iako po dimenzijama spada u red robustnijih satova, kada se stavi na ruku, stiče se vizuelno utisak da je manji, tako da lepo leži i na užim ručnim zglobovima.
  Prvo što sam inače primetio i što mi se ujedno jako svidelo je udobnost pri nošenju ovog sata, zahvaljujući veoma dobroj narukvici kojom je opremljen.
  Njena širina je na lugovima 22mm i postepeno se smanjuje na 20mm ka kopči. Linkovi su od punog materijala i izgledaju jako kvalitetno.
  Za razliku od njih kopča je samo trebala da bude kvalitetnije urađena. Ovako se pri nošenju čuje povremeno zveckanje a uzrok tome je presovani lim od koga je kopča napravljena.

  Mišljenja sam da je lim trebao biti malo deblji i da bi se time dosta popravio kvalitet i vizuelni utisak. Inače, opremljena je nastavkom za ronilačko odelo, a njen glavni deo se bravi preko centralne osovinice.
  Na bočnim stranama se nalaze dva osigurača za odbravljivanje prilikom skidanja, kao i četiri rupice koje služe za fino podešavanje i koje doprinose udobnom nošenju, jer kada se dobro podesi, nema neprijatnog okretanja i landaranja na ruci. Uz to poseduje i sigurnosnu kopču na kojoj je ugraviran logo firme, a koja služi tome da preklopi i osigura dodatno glavnu nakon bravljenja.

  Na kraju opisa uporedio bih još i završnu obradu koja je i dalje na visokom nivou kao i na prethodnoj verziji. Površine su u velikom delu mat finiširane, finije obrušene, dok su ivice i prelazi na kućištu zaobljeniji u poređenju sa starim modelom.
  Trenutna cena na tržištu se kreće od 300 do 400 USD zavisno od modela, dok su Limited Edition i PADI verzije skuplje.
  U prilogu se nalazi spisak svih novih modela koji se nalaze u prodaji sa pratećim fotografijama.

  1.SRPB049 Blue, Steel Bracelet
  2.SRPB051 Black, Steel Bracelet
  3.SRPB053 Pepsi, Rubber
  4.SRPB055 Black-Gold PVD, Rubber
  5.SRPB09 Limited Edition Blue Lagoon 6000 Pcs
  6.SRPB97 Orange, Steel Bracelet+Rubber
  7.SRPB99 Pepsi, PADI Special Edition
  8.SRPC43 Black-Gold, Steel Bracelet Zimbe LimitedEdition 1500 Pcs

  Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb09.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb49k1.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb51.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb53k1.jpg
  Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb55k1.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb97.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpb99.jpgSeiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika-srpc43k1.jpg

  I na kraju ostaje mi da prokomentarišem, da je „Povratak Samuraja“ još jedan uspešan poslovni poduhvat ovog renomiranog proizvođača. Definitivno je sat koji nikog ne ostavlja ravnodušnim kako svojom atraktivnošću, tako i jedinstvenim izgledom.
  Apsolutno je opravdao sva moja očekivanja u pogledu kvaliteta, pa bih ga sa zadovoljstvom preporučio svima koji razmišljaju o njegovoj nabavci.
  Jedno je sigurno, a to je da će svakako ostati u mojoj kolekciji i nositi epitet omiljenog.

  Naziv: 2.jpg, pregleda: 1025, veličina: 293,3 KB

  Naziv: 3.jpg, pregleda: 987, veličina: 347,1 KB

  Naziv: 4.jpg, pregleda: 981, veličina: 306,2 KB

  Naziv: 5.jpg, pregleda: 998, veličina: 365,4 KB

  Naziv: 6.jpg, pregleda: 1007, veličina: 408,1 KB

  Naziv: 7.jpg, pregleda: 1002, veličina: 325,0 KB

  Naziv: 8.jpg, pregleda: 992, veličina: 215,4 KB

  Naziv: 9.jpg, pregleda: 978, veličina: 209,7 KB

  Naziv: 10.jpg, pregleda: 966, veličina: 189,2 KB

  Naziv: 11.jpg, pregleda: 986, veličina: 198,8 KB

  Naziv: 12.jpg, pregleda: 954, veličina: 244,1 KB

  Naziv: 13.jpg, pregleda: 1002, veličina: 272,3 KB  Poslednja ispravka: VLADAN P (12.1.2018. u 15:19)
  eee, RUS, sdbiba and 23 others like this.

 2. #2
  Mlađi član Avatar korisnika Rile VG
  Član od
  27.2.2017.
  Poruke
  88
  Lajkovi
  731
  Reputacioni uticaj
  4

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Super recenzija, hvala ti na trudu!

  Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk
  srdjanr likes this.

 3. #3
  eee
  eee je sada online
  Istaknuti član Avatar korisnika eee
  Član od
  27.1.2009.
  Lokacija
  privremeno u Beogradu :)
  Poruke
  2.530
  Lajkovi
  5908
  Reputacioni uticaj
  152

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika


  Odlican izbor, odlican opis. Dugo da te sluzi

  Sent from my SM-A310F using Tapatalk
  srdjanr likes this.

 4. #4
  Stariji član Avatar korisnika srdjanr
  Član od
  19.2.2014.
  Lokacija
  Deutschland- Beograd
  Poruke
  1.588
  Lajkovi
  14298
  Reputacioni uticaj
  157

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Citat eee kaže: Pregled poruke

  Odlican izbor, odlican opis. Dugo da te sluzi

  Sent from my SM-A310F using Tapatalk
  Hvala kolega,

  kad budeš imao vremena, javi se pa da popijemo ono piće koje sam ostao dužan.

 5. #5
  Počasni član Avatar korisnika Zagor
  Član od
  9.2.2012.
  Lokacija
  Markovac
  Poruke
  5.220
  Lajkovi
  41844
  Reputacioni uticaj
  205

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  srdjanr likes this.

 6. #6
  Stariji član Avatar korisnika Elvedin
  Član od
  1.11.2015.
  Lokacija
  Novi Pazar
  Poruke
  1.551
  Lajkovi
  11072
  Reputacioni uticaj
  20

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Priznaj da je sve ovo zbog kolege Zenitha. :-D
  Prelijep opis, slike... extra sat.

  Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока
  Zenith and srdjanr like this.
  Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...

 7. #7
  Istaknuti član Avatar korisnika sdbiba
  Član od
  16.7.2009.
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  3.895
  Lajkovi
  46984
  Reputacioni uticaj
  249

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Odlicna recenzija

  Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  srdjanr likes this.

 8. #8
  Stariji član Avatar korisnika srdjanr
  Član od
  19.2.2014.
  Lokacija
  Deutschland- Beograd
  Poruke
  1.588
  Lajkovi
  14298
  Reputacioni uticaj
  157

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Hvala kolege!

 9. #9
  Stariji član
  Član od
  13.9.2011.
  Lokacija
  Zrenjanin
  Poruke
  951
  Lajkovi
  4220
  Reputacioni uticaj
  23

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Svaka cast za recenziju
  srdjanr likes this.

 10. #10
  Istaknuti član Avatar korisnika piksi
  Član od
  9.7.2014.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.064
  Lajkovi
  27477
  Reputacioni uticaj
  678

  Određen forumom Re: Seiko Prospex SRPB049K1 Samurai- Povratak Ratnika

  Cestitke kako na super satu tako I na jos boljem opisu.
  srdjanr likes this.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •