I ja mogu da potvrdim da mnogi iz moje branše traže nekoga ko je diplomirao po starom sistemu, mada je takav kadar bez posla, a da nešto vredi relativno teško naći. Zbog instant diploma i otvaranja doktorskih studija za široke narodne mase ćemo uskoro imati i inflaciju doktora nauka, mada je to već počelo. Ovde čak i ne ubrajam sega-mega doktore i kupce diploma, već one koji doktoriraju po novom sistemu. Pošto su kvote relativno visoke, svaka budala koja ima prosek (mada prosek i nije toliko bitan, jer sve može za novac) misli da mu je potrebno da ispred imena okači DR. Bar jednom mesečno mi se u kancelariji pojavi neko od takvih bisera, a najbolji su pacijenti koji pokucaju i još sa vrata pitaju: „Jel mogu kod vas da pišem doktorat?” ili „Na kojoj temi bih mogao/mogla da doktoriram?” Što se tiče prvog pitanja, svakako da može, ali tek kada mi se pojavi sa nekom konkretnom idejom koja je razrađena, obrazložena i za koju se vidi da od nje ima 'leba, a što se tiče drugog, obično odgovaram da nisam vidovit i da ne znam. Najbolja mi je jedna pacijentkinja koja je nedavno došla i tražila da joj smislim temu kako bi zadržala posao u nekoj višoj školi za koju nisam ni čuo. Iz čistog zezanja sam je prvo pitao šta je najviše zanima, na šta je odgovorila da je u pitanju engleska književnost, ne navodeći ni epohu, niti pisca koji je zanima. Jedva sam joj objasnio da se ne bavim književnošću, na šta je samo pitala čime se bavim i da li bi mogla da piše doktorat iz moje struke. Uspeo sam da joj kulturno pokažem vrata, iako kada se osvrnem na celu priču, imam jaku želju da u kancelariju stavim neku bejzbol palicu kojom bih dočekivao ovakve wannabe doktore.
Registracija
Help

56Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi