Švajcarski komitet za kontrolu monopola pokrenuo je istragu protiv Swatch grupe i njenog odeljka ETA Manufacture Horlogere Suisse SA zbog mogućeg iskorišćavanja dominantnog položaja na tržištu. Prethodna istraga je, kako je izjavio komitet za kontrolu monopola, pokazala znake da je ETA iskoristila svoju dominantnu poziciju na tržištu mehanizama.
Swatch korporacija, jedan od najvećih proizvođača satova u svetu prepoznatljiva po svojim šarenim plastičnim Swatch satovima je izjavila da je uverena da će rezultati istrage biti sa pozitivnim ishodom.
"Trenutak za ovakvu istragu je loš obzirom da je početkom 2009. većina klijenata otkazala ili odložila narudžbine.", izjavio je portparol Swatch grupe u svojoj izjavi.
Časovničari su smanjili ili otkazali svoje porudžbine za delovima dok se švajcarska industrija časovničarstva bori sa, do sada, najvećim padom potražnje u proteklih 20 godina usled posledica ekonomske krize. Istraga će trajati oko godinu dana.
Akcije Swatch grupe su pale za 0.7 % i trenutna vrednost jedne akcije iznosi 236.80 švajcarskih franaka. Komisija je izjavila da je primila veliki broj žalbi nakon što je ETA podigla cene i najavila nove uslove plaćanja tokom prošle godine.
ETA je već bila pod istragom tokom 2004. godine kada je najavila da će prestati sa isporukom delova mehanizama tzv. Ebauches, gde je posedovala preko 95% tržišta. Slučaj je rešen nakon što je ETA pristala da nastavi sa isporukom Ebauches-a do kraja 2010. godine.

U izjavi Swatch grupe novinskim agencijama povodom pokretanja istrage rečeno je:
"Swatch grupa je uverena da će ishod ove istrage biti pozitivan po ETA.
Međutim, trenutak za pokretanje ove istrage je loš. Pre oko odprilike godinu dana, većina naših inostranih klijenata je masovno otkazala ili odložila svoje narudžbine, bez ikakvog obzira prema našem osoblju, infrastrukturi i investicijama koje su bile znatne."

izvor vesti