Drago mi je da vam se tema sviđa i da je ostala ovde. Fino su boldovane ključne rečenice...... Nadam se da će se, vremenom, u nju uključiti i ostali. Ne znam da li ću dobro objasniti, ali osećao sam neku disproporciju ili bolje rečeno nedostatak rasprava o samom izgledu sata u odnosu na to koliko je to često presudan faktor u njegovom izboru. Setimo se da najčešće savetujući nekoga oko kupovine izgovaramo ono: uzmi sat koji ti se sviđa, ti ćeš ga svaki dan gledati na svojoj ruci. Naravno da ovde ima mnoštvo mišljenja i o izgledu satova, ali ona su rasuta svuda po raznim temama, i najčešće se svode na par reči ili samo jednu: lepotan...uh...balavim na njega...itd! Bez želje da raspravljamo o ukusima, iako je to jako blisko ovome, želim da sami sebi pa i jedni drugima objasnimo: ŠTA JE TO što nam se svidelo i ZAŠTO nam se sviđa. Otkriti one elemente koji nešto čine lepim, manje lepim ili ružnim, definisati ih u svojoj svesti, bitno je za stvaranje sopstvenog estetskog stava i samog ukusa, i veliki je korak dalje u odnosu na puki i nedefinisani osećaj, iako ovaj MORA biti ta prva inicijalna kapisla od koje sve polazi. Ovo važi, ne samo za satove, već i za ostala dela umetnosti, arhitekture, i svega što nas okružuje, i najbolja je odbrana od KIČA prema kome svi imamo negativan stav, a u stvari ga nije uvek lako prepoznati i definisati...
Registracija
Help

3Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

... Nadam se da će se, vremenom, u nju uključiti i ostali. Ne znam da li ću dobro objasniti, ali osećao sam neku disproporciju ili bolje rečeno nedostatak rasprava o samom izgledu sata u odnosu na to koliko je to često presudan faktor u njegovom izboru. Setimo se da najčešće savetujući nekoga oko kupovine izgovaramo ono: uzmi sat koji ti se sviđa, ti ćeš ga svaki dan gledati na svojoj ruci. Naravno da ovde ima mnoštvo mišljenja i o izgledu satova, ali ona su rasuta svuda po raznim temama, i najčešće se svode na par reči ili samo jednu: lepotan...uh...balavim na njega...itd! Bez želje da raspravljamo o ukusima, iako je to jako blisko ovome, želim da sami sebi pa i jedni drugima objasnimo: ŠTA JE TO što nam se svidelo i ZAŠTO nam se sviđa. Otkriti one elemente koji nešto čine lepim, manje lepim ili ružnim, definisati ih u svojoj svesti, bitno je za stvaranje sopstvenog estetskog stava i samog ukusa, i veliki je korak dalje u odnosu na puki i nedefinisani osećaj, iako ovaj MORA biti ta prva inicijalna kapisla od koje sve polazi. Ovo važi, ne samo za satove, već i za ostala dela umetnosti, arhitekture, i svega što nas okružuje, i najbolja je odbrana od KIČA prema kome svi imamo negativan stav, a u stvari ga nije uvek lako prepoznati i definisati...

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi