Milose,moras procitati par knjiga o satovima (konkretno o Seiku) a ne samo reklame,casopise i kataloge svicarskih proizvodaca.Znaci knjige horoloskih strucnjaka koji znaju sto govore a ne briljantne menadzerske crtice koje svicarci sire kroz medije dostupne prosjecnom potrosacu.
Seiko kao proizvodac pojede Breitlinga za dorucak.U svakom pogledu.Naravno moras platiti njihove luksuzne proizvode.
Zasto mislis da je taj Marinemaster kopija Rolexa?Pa to je klasicni Seiko dizajn od najjeftinijeg skx do MM-a.Po tome je svaki diver kopija Rolexa.Zna se sto su hommage i replike a ovo to sigurno nije.
I zasto uvlacis Rolex-a kao vrhunsku manufakturu u ovu raspravu?Mislim da se Rolex ne treba bojati Seika jer je ipak najpoznatiji brend.
Usporedujes sat od 6000 dolara sa satom od 2000 dolara.Da li je taj Rolex 3 puta bolji sat? Pogledaj misljenja ljudi koja imaju oba i sam procijeni.I ja bi odabrao Rolexa ali stari moj on je tri puta skuplji a taj isti Seiko je samo par koraka iza njega.
A o legendarnim modelima,ma ne zelim ni komentirati,nadam se da ces i sam to uskoro prepoznati.
Seiko postoji vec jako dugo i ne treba mu jos 50g da bi bio bolji od 80%(obziran sam) Svicaraca.
On je jedini odgovoran za totalni slom svicaraca u 70-tima kad je poceo proizvoditi quartz.Prokleti bili sto ga nisu prodavali za 5000eura po komadu nego su automatizirali proizvodnju i priblizili ga masama time efektivno gotovo unistivsi svicarsku proizvodnju.Mislim da trebamo shvatiti sto znaci quartz sat pristupacan svakome u to doba.Pa to je kao da ti danas naprave-ne znam,neunistivi,vjecni sat od materijala koji se nalazi u crnoj rupi...toliko nevjerojatno je bilo ponuditi tako nesto za normalnu cijenu toliko brzo.
Ti isti Svicarci su izbacili Seiko sa Geneva Observatory natjecanja cim su poceli pobjedivati svicarsku konkurenciju a kad su zauzimali 150.mjesto su im bili dobrodosli.Zamijenili su to sa COSC gluposcu koju samo svicarci smiju imati.I tu ih je Seiko prizemljio sa njihovom internom +5-3 tolerancijom.Trenutno najtocnije SERIJSKI proizvedene satove i dalje radi-Seiko.
Ukratko govoris o horoloskom divu sa vise patenata nego sto ih stane u jedan podeblji roman.Preporucam ti detaljnije proucavanje povijesti tvrtke i njihove skromne pocetke uz totalno razaranje u ratovima,krađe skolovanih radnika i opreme od strane konkurencije,nametnuta proizvodnja streljiva i vojne opreme od strane vlade itd.
Postoje i dalje zbog nevjerojatne zelje za dokazivanjem i teznji perfekcionizmu osnivaca.Ta recenica je sukus procitanih knjiga na tu temu i vjerujem da kada bi bio upoznat sa svim cinjenicama i trnovitu putu koji je Seiko morao proci da bi bio tu gdje je da bi mozda bio cak i ponosan staviti Marinmastera na ruku.
No to ostavljem tebi na izbor.Mogu ti samo pokazati put.
Govorim kao osoba koja je odrasla uz djedovu Omegu i imao sam visoko misljenje o vecini Svicaraca.Danas mi se ta ista vecina iskreno ne svida(blago receno) zbog perfidnog nacina zgrtanja novaca.Vazno je ulagati u prepoznatljivost branda i diferencijaciju u svojoj ciljnoj skupini dok je ulaganje u tehnoloske inovacije i pravo urarstvo postalo potpuno nebitno.Moje misljenje je da nas smatraju ovcama koje treba osisati i potpuno su u pravu sto dokazuje lijep profit vecine proizvodaca.Ostatak pravih Svicaraca ima moje postovanje i divljenje.
Ne zamjeri nikako ne zelim vrijeđati ,dosta teksta je izaslo iz glave i mozda neka recenica i zvuci grubo no svaka cinjenica stoji i nadam se da ce te potaknuti da zagrebes dublje po japanskoj horologiji koja je ipak specificna i drugacija a ne bolja od svicarske.
Edit:vidim dva posta su vec izasla gore,jos jednom moja isprika na ovom ovecem tekstu/razmisljanju.
Registracija
Help

LinkBack URL
About LinkBacks

da malo smanjimo napetost u temi.

Bookmarks sajtovi