Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Prvi sat u svemiru

    Verovatno je većina vas već pročitala tekst o Rolexu, poslednjem satu koji je bio na mesecu. Međutim, da li znate koji proizvođača je prvi poslato u svemir sat?

    Za kontrolama svemirskog broda Vostok 1, Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. godine u 06:07h po GMT-u pohitao u novo doba, doba koje je označilo početak svemirskih letova sa ljudskom posadom nakon čega je svet zauvek promenjen. Tehnologija koja je ovog čoveka poslala u svemir i vratila ga bezbedno nazad je, u to vreme, bila najnovija i najmodernija tehnologija dostupna čovečanstvu. Ironije li, na ruci ovog astronauta se nalazila tehnologija koja je već bila stara čitav vek, tehnologija časovničarstva. Možda nam to u ovom trenutku modernih i izuzetno preciznih satova sa kvarcnim mehanizmima deluje čudno, ali u to vreme, mehanički ručni sat je predstavljao bitan deo opreme a njegova preciznost i pouzdanost su bili najveći razlozi za brigu. U svetlu ovih briga, izbor po pitanju sata kojeg je Gagarin trebao da nosi nije smeo da se donese ishitreno.



    Sturmanskie (odnosno ШТУРМАНСКИЕ) satovi koji su bili dodeljivani diplomcima prestižne Orenberg škole letenje još od kasnih '40-tih godina, zajedno sa diplomama, su predstavljali logičan izbor usled visokog kvaliteta mehanizma i preciznosti samog sata. Gagarin je takođe trebao da, nakon završetka Orenberg škole letenja, dobije takav Sturmanskie sat proizveden od strane 1MWF (1st Moscow Watch Factory), ali u tom slučaju ostaje pitanje dal bi dobio Sturmanskie sat koji je nosio u svemir. Najverovatnije je da bi bio nagrađen sa jednim satom sa 15 rubina, veoma sličnim onim koji je nosio sa sobom u svemir, ali sa nedostatkom određenih funkcija koje su predstavljale novinu za to vreme i nisu bile dostupne.



    Sat je zasnovan na francuskom dizajnu, modelu sata Lip R26, a od kojih su Sovjeti kupili mašine za proizvodnju sata. Sovjeti su nadogradili dizajn tako što su dodali centralnu sekundaru i mogućnost zaustavljanja iste prilikom podešavanja vremena kako bi se omogućilo što preciznija sinhronizacija sa datim vremenskim signalom.
    Sturmanskie koji je Gagarin nosio u svemiru imao je visoko dekorisani mehanizam sa 17 rubina i antishock-sistem zaštite. Mehanizam je bio udomljen u hromiranom dvodelnom kućištu prečnika 33m i debljine 12mm dok je ušrafljujuća pozadina kućišta bila izrađena od nerđajućeg čelika. Za razliku od pređašnjih pozadina sata napravljenih od čelika, novi sat je u potpunosti bio zaptiven pružajući time bolju vodootpornost.



    U stvari, mehanizam i kućište Sturmanskie sata su bili identični civilnom satu Sportivnie (Спортивные). Satovi su se razlikovali isključivo zahvaljujući brojčaniku. Nakon ovog čuvenog leta, u znak poštovanja na Gagarinovu misiju, sat koji je nosio je doniran kompaniji koja će nedugo zatim postati poznata kao ПОЛЕТ tj. Poljot, što u prevodu sa ruskog znači ”let”. Sat se i dan danas nalazi u njihovom posedu kao deo izložbene kolekcije.
    Pored toga što su Sovjeti bili prvi koji su poslali čoveka u svemir, takođe su bili i prvi koji su poslali ženu u svemir. Valentina Tereshkova je 16. juna 1963. godine, u brodu “Vostok 6” provela tri dana kružeći zemljinom orbitom pre nego što se ponovo bezbedno spustila na zemlju. Pretpostavlja se, na osnovu slike, da je i Tereshkova nosila Sturmanskie sat.



    Izvor: russian times
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  2. #2
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Prvi sat u svemiru

    Drago mi je zbog ove teme.
    Negde sam i nekada čitao o oveme, hvala što si me podsetio.

Slične teme

  1. Svet Satova slavi rodjendan!
    By Vladan Stevanovic in forum Info
    Odgovora: 151
    Poslednja poruka: 1.3.2015., 19:58
  2. Poljot - sa alarmom - moj prvi mehanički
    By esdy_11192 in forum Ruski satovi
    Odgovora: 28
    Poslednja poruka: 15.1.2010., 0:50
  3. Prvi sat
    By YaYaYoYo in forum Pristupačni satovi
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 25.8.2009., 7:36

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •