Strana 2 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 41
Like Tree65Likes

tema: Micro i manje popularni brendovi

  1. #11
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Najmanje, što možemo uraditi je to, da dajemo verodostojne informacije a ne neke opšte insuinacije.

    Definicja Swiss Made:

    Here are the criteria as of January 2017:

    • The movement is cased up in Switzerland,
    • The movement is Swiss,
    • The manufacturer carries out its final quality control inspection in Switzerland and should bear a ‘Swiss Made’ label
    • For ‘Swiss Made,’ the watch’s production cost (as a whole) must be Swiss-based and should comprise at least 60% in total; however, if it is a mechanical Swiss watch, there should be at least 80% of the production cost that is connected to the operations conducted in Switzerland.
    • For the Swiss made quartz, the cost of production should reach 60% and must be generated in Switzerland.
    • Moreover, it is clearly specified that the technical development of a ‘Swiss Made’ and Swiss watch movement must occur in Switzerland, including the smartwatches.


    Obratiti pažnju na prvu tačku:
    The movement is cased up in Switzerland
    i takođe na razliku o udelu ukupnih troškova proizvodnje sata, kod kvarca (60 %) i mehaničkih satova (80 %)..

    Ne radi se samo o troškovima nego i o mestu nastanka sata.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (30.4.2020. u 20:28)
    dule bg and Zorg like this.

  2. #12
    Stariji član Avatar korisnika Elvedin
    Član od
    1.11.2015.
    Lokacija
    Novi Pazar
    Poruke
    1.699
    Lajkovi
    11975
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Tisell Marina Diver.
    Nekom je ovo dobra kupovina, nekom kopija, nekom homage, nekom kradja i sl. Ja sa tim nemam problema vec samo sa replikama.
    Za oko 280€ koliko kosta jedan ovakav model dobijate sat sa safirnim staklom, keramickim bezelom, Myota 9015, bgw9 luminacija, 200m vodootpornost, narukvica sa mikropodesavanjem, rezerva snage 40-ak sati...
    Satove nosim cesto u rotaciji tako da skoro nikada mi ne padne na pamet da proverim koliko ide u +-, ako i ide onda je to koju sekundu dnevno. Za ulozeni novac odlicni satovi.


    Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
    eee and Vladimir NS like this.
    Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...

  3. #13
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Ovo nije tema o legalnim prevarantima tipa Steinhart, Tissel i sličnih Copy Paste herojima, nego o mikrobrendovima, koji čak i u XXI veku u sklapanje satova ulažu i nešto svoje. Ako ne ništa drugo, onda makar u vlastitim idejama na području dizajna.
    dule bg and davorb like this.

  4. #14
    Stariji član Avatar korisnika Elvedin
    Član od
    1.11.2015.
    Lokacija
    Novi Pazar
    Poruke
    1.699
    Lajkovi
    11975
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Micro i manje popularni brendovi.
    Dakle citiram, "i manje popularni brendovi".
    Tisell mislim da to jeste, manje popularan brend, a za Steinhart se slazem sa tobom i ne slazem. Dosta je poznat, dosta kritikovan, dosta hvaljen... Ja recimo bih bio prezadovoljan sa Ocean One 39 GMT Blue/Red na Jubilee narukvici jer izvorni model tesko da cu biti u stanju ikada kupiti. Tako da se ne bih libio te kupovine.
    A donekle razumijem i tebe i tvoj odnos prema tim satovima ali nismo svi u mogućnosti nositi Rolex, Omegu, Zenith...
    I tu da stanemo jer nas je kolega zamolio da ne ulazimo u ovu polemiku koju je tesko zaobici kada je rijec o ovakvim temama.
    Poslednja ispravka: Elvedin (30.4.2020. u 21:27)
    popovac 76, don Alberto and davorb like this.
    Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...

  5. #15
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Citat Elvedin kaže: Pregled poruke
    I tu da stanemo jer nas je kolega zamolio da ne ulazimo u ovu polemiku koju je tesko zaobici kada je rijec o ovakvim temama.
    Hvala, lepo bi bilo da ne upropastimo bar neku temu ovom polemikom.

    Moram priznati da mi je Tisell prvi uz Steinhart pao na pamet pri pominjanju copy-paste modela, sto ne govori apsolutno nista o mom stavu prema ovim satovima, vec upravo ukazuje na motiv pokretanja ove teme. Naravno, najpozeljnije je da svako iznese misljenje iz prve ruke, i ti si to i ucinio gornjim postom, stoga hvala za doprinos. S druge strane cini mi se da je neko opste shvatanje mirko brendova na nivou poimanja steinharta ili tisella, pa ko voli-ko ne voli, a zapravo je nepregledan broj onih koji se drze biznis plana zvanog mikro-brend (ponovo uz napomenu da ne mora nuzno da se uklapa 100% u definiciju mikrosa).

    Voleo bih da cujem ima li tu mesta jos nekim imenima i zasto. Da je cena ispod 300$ dobra ili je miyota 8215 izdrzljiv, jeftin mehanizam - to vrlo dobro znamo. Ono sto mnogi poput mene ne znaju, a s druge strane ovde ima sjajnih znalaca koji bi nas uputili, jeste koji to proizvodjaci nisu zvucno ime Svajcarske, Japana, Rusije, ali imaju to nesto svoje-bio to originalan dizajn, bio to in-house mehanizam, istorijsko nasledje, godine postojanja, biznis plan, statijaznam sta.

    Ja sam, na primer, na forum dosao raspitujuci se za Zeppelin satove, i ne bih se ni uclanio da nisam morao da postavim podpitanje, obzirom da sam u 2 razlicite teme procitao 2 oprecne informacije: na jednom mestu je neko, ponesen dobrim marketingom brenda (a i oficijelni distributer za Srbiju - Bomar, daje netacnu informaciju), rekao da je to brend sa stogodisnjom tradicijom, iako PointTec postoji od kraja 80ih, a Zeppelin kao brend tek od pocetka 2000ih. Iako se PointTec danas (verovatno jednako vestim iskrivljenjem istine) predstavlja kao jedan od najvecih nemackih proizvodjaca satova, ja bi ih rado uvrstio u ovu temu jer mislim da su daleko od poznatog imena, cak i za nemacke satove, a imaju dovoljno autentican i jos vaznije vrlo profilisan dizajn, sirok raspon mehanizama (uglavnom mehanicke Miyote i kvarcne Ronde) i koliko-toliko istorijsku pozadinu.

    Ja spadam u one koji nemaju (a i da imaju, nisam siguran da li bih hteo) da izdvoje petocifrene kolicine deviza za sat, i bas zato bih vise voleo da saznam sta u nepreglednoj ponudi postmodernistickog globalnog sela moze da bude alternativa Seiku, Citizenu, pa sto da ne-i Tissotu, Hamiltonu, itd.
    eee likes this.

  6. #16
    Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.189
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    40

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    https://www.deepbluewatches.com/
    ∆mislim da ga neko i ima na sajtu

    Sub je prelep sat, verujem da se i deca lepe za one Ice satove zbog izgeda, mnogi od njih i ne znaju odakle taj dizajn. Haifisch je u pravu za ovo sto se tice dizajna, svaki bolji brend ima svoj dizajn za diver, bio to Iwc Omega Certina ili Citizen, svi imaju svoj fazon i svaki diver je prelep . Sa druge strane ni jedan mikro brend nema onaj svoj diver da se odusevis klasik izgledom.

    Ne treba gledati krivo ljude koji zele homage, nisu svi isti, nemaju svi isto, nisu svi isti zaljubljenici u satove, ni ja ga ne bi nosio, al da mi neko da 8400e za sat kupio bih 5 odlicnih satova
    Poslednja ispravka: bezbi (30.4.2020. u 23:05)
    Haifisch23 likes this.

  7. #17
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Kolega Elvedine,

    Pokretač ove teme je već u uvodu izrazio želju, da se u temi ne spominju takozvani homage satovi, kod čega je naveo primer Steinharta a svi na forumu dobro znamo, koji su brendovi, koji žive isključivo od kopiranja tuđeg rada.

    Jednog ot tih si i ti uključio u temu.

    Činjenica je, da taj brend živi isključivo od prodaje satova, gde kopiraju tuđi dizjan. Kao što sam napomenuo, to je sušta činjenica.
    To, što tebi to ne smeta, to je samo tvoja lična percepcija, koja je odraz tvoje horološke kulture. To nema nikakve veze sa onim što kažeš, da nisu svi u prilici nositi Rolekse, Zenithe, Omege i ne znam šta još. Nisu svi u mogućnosti doći do diplome na univerzitetu, pa zato ne kopiraju tuđa diplomska dela i ne podvaljuju ih, kao svoja.

    Na žalost i bez obzira na sve, ova tema ne može proći bez napomene ovakvih javnih falsifikatora, koji imaju tu sreću, da nisu sankcionirani. Baš oni zauzimaju najveći prostor na tržištu mikro brendova zagađujući okolinu i time sprečavaju prodor onih manjih, koji savesno ulažu u vlastiti razvoj i vlastiti dizajn.

    Osim toga, pojam mikro brendovi je previše uopšten. Ne radi se samo o Heliosu, Fareru, Magrettu, Monti, MK II, Balticu, Zelosu, Eonu, Autodromu, Nodusu, Weissu, Ravenu; Mondiji i sličnim manje poznatim brendovima, već da ovde možemo svrstati i takozvane nezavisne High End proizvođače, koji su po svojoj strukturi mikrobrendovi ali časovničarstvu donose potpuno novu dimenziju: Christiaan Van Der Klaauw, Van Cleef & Arples, Vouitilainen, H. Moser & Cie, Alexander Shorokhoff, Christophe Claret, Parmigiani Fleurier, Carl F. Bucherer, Greubel Forsey, D. Dornbluth & Son i slični.

    Usput, Yema je daleko od mikrobrenda. Možda, ako se gleda trenutno stanje, vraćanja na scenu. To je inače brend, koji je uz LIP bio najprodavaniji francuski brend. Već 1968 je obim prodaje dostizao 500.000 satova u 50 država širom sveta. Ne smemo zaboraviti, da su satove na tržište SAD izvozili pod nazivom LeJour.

    Pointec bi takođe teško svrstali u mikrobrend. Njihovi Junkers satovi dostižu znatan deo ukupne prodaje satova u Nemačkoj a izvoze se u nešto više od 40 država na svih 5 konitinenata.
    Ako bi Jemu i Junkers svrstavali u razred mikrobrendove, onda bi mogli 80 % ukupne svetske produkcije uključitii u tu grupu.

    Možda bi bilo bolje ograničiti se na širem izboru manje poznatih imena, kao što su ranije pomenuti Haldor, Nove i imena koje sam naveo gore u ovom postu. To su brendovi, koji mesto pod suncem traže na onaj pravi način - sa vlastitim trudom i predstavljaju neku vrstu alternative modernom horološkom mainstreamu. Bar onoliko, koliko je ona u današnje vreme moguća.

    Iz istorijskog konteksta, možda bi trebali ostati na nivou Aquastar, Aquadive, Jennny, Ollech & Vajs, Squale, Juvenia i sličnih, koji su horoloogiji znatno doprineli svojim novitetima.

    Bilo bi isto lepo držati se činjenica i ne širiti poluinformacije, kao što je to bilo prethodno u slučaju Swiss Made standarda. Ovo čitaju i oni koji nisu članovi foruma i takve informacije mogu imati veliki uticaj prilikom traženja pravih podataka.
    dule bg, Zagor, srdjanr and 1 others like this.

  8. #18
    Stariji član Avatar korisnika chuck
    Član od
    14.11.2011.
    Lokacija
    Sombor
    Poruke
    921
    Lajkovi
    7654
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Kad već Haifisch spomenu Le Jour, njihovi novi retro modeli su mi fantastični, što vizuelno, što tehnički! Evo par fotki novog Hamerheada i Vintage Divera.

    Naziv: LJ-HH-002_SLANT.jpg, pregleda: 946, veličina: 178,4 KB


    Naziv: LJ-HH-004_SLANT_2000x.jpg, pregleda: 880, veličina: 174,5 KB


    Naziv: LUMESHOT_2496c2eb-eedf-4353-8f4f-5fb6aaf4f87c.jpg, pregleda: 852, veličina: 31,3 KB


    Naziv: CASEBACKFORHAMMERHEAD_2004e845-15da-424d-854a-a1bda7839109.jpg, pregleda: 871, veličina: 229,2 KB


    Naziv: LJ-VD-001_Slant_4000x3850_2000x.jpg, pregleda: 892, veličina: 185,0 KB
    Zagor, don Alberto and Haifisch23 like this.

  9. #19
    Stariji član Avatar korisnika Elvedin
    Član od
    1.11.2015.
    Lokacija
    Novi Pazar
    Poruke
    1.699
    Lajkovi
    11975
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
    Nisu svi u mogućnosti doći do diplome na univerzitetu, pa zato ne kopiraju tuđa diplomska dela i ne podvaljuju ih, kao svoja.
    Mislis, cinjenica je da ne zivimo u istoj zemlji prijatelju.
    Moju zemlju vodi par takvih ljudi, a ti zapeo o identitetu satova.

    Izvinjavam se moderatorima i kolegi Davoru koji je pokrenuo temu, ja sam stavio tacku ali kolega nastavlja dok ne istera svoje.

    Obecavam necu vise.
    Poslednja ispravka: Elvedin (1.5.2020. u 14:11)
    don Alberto, mizzy and Attila like this.
    Ne treba goreti u zelji, s'vremenom sve ce doci...

  10. #20
    Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.189
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    40

    Određen forumom Re: Micro i manje popularni brendovi

    Mislim da je tvorac teme zeleo da se u temi nadju i oni posrnuli brendovi sa istorijom, i oni koji su ostali mali, ali mislim da je prvenstveno zeleo da se okupe noviji mikro brendovi, za koje i sam kaze da se vezuje tema kopiranja, nedostatka istorije itd..ali je naglasio da ne bi zeleo raspravu oko toga(kao sto je kopranje ili nedostatak nekih ideja) vec samo licna zapazanja kao sto su dobar ili los kvalitet, odnos ulozeno dobijeno itd...bar sam ja tako shvatio.


    Kad je vec pola teme u off-u, ono sto sam primetio oko ovakvih diskusija je to da se uvek vodi rasprava o tome da li je homage Roleksa dobra stvar ili losa, i da li Rolex skup ili jeftin. Nikad se nije potegla prica oko pilota Iwc koga svi kopiraju, ili oko narandzaste kazaljke od Seamastera1000m, koja je meni preruzna, a neki mikro brendovi se ponasaju kao da druga ne postoji... Ali ono sto je zanimljivo je da se svaka diskusija odnosi samo na Roleks. Ne znam da li je iko na forumu nekada rekao da ne bi dao pare na neki El Primero ili Speedmaster, bilo da ima para ili ne.
    Davoreb, da li bi dao, da mozes, 7500e za neki od Zenith elPrimero modela? Ja iskreno bih.
    Poslednja ispravka: bezbi (1.5.2020. u 17:38)

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •