Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 18 od ukupno 18
Like Tree57Likes

tema: Logotipi časovničarskih kompanija

  1. #11
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    LOGO Officine Panerai - nastanak i objašnjenje

    Logotipi časovničarskih kompanija-panerai-company-logo.jpg

    Davno je na našem portalu i forumu pisano o logotipu kompanija Officine Panerai. Ponovo vas podsećam da detaljan tekst na tu temu možete pročitati OVDE.

    Veliki pozz svima!

  2. #12
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    Jedan sitan doprinos Milanovom tekstu i zanimljivoj temi.










    Istorijski Rolex (1900.)



    Ovaj pozlaceni dzepni sat je nasledje prenosen je sa kolena na koleno, pronadjen je i prodat u Australiji. Inicijali na zadnjoj strani A.G. Parry izgravirani su u starinsko krasnopis stilu. Da li je to ime osobe ili companije, ostaje nepoznato. Rucnog je navijanja, cifer je od srebra, kazaljke su original antik dizajn.



    Ovaj Vintage 1900. Rolex je pazljivo proveren od strane Rolex Centra, potvrdjeno je da ima “100% original” Rolex delove proizvedene 1900. Procenjen je na + USD100,000 i smatra se da ce privuci veliki broj kolekcionara.



    Sa biznis imenom dolazi i potreba za kvalitetnim i nezaboravnim logom, zato logo ‘kruna” izgleda odlican izbor, jer simbolizuje i izrazava njihovu posvecenost i savrsenstvo pretoceno u njegovo visocanstvo sat.

    Ako je tema vec pocela sa tim cuvenim i po kvalitetu visoko cenjenim, jos uvek od mase nezasicene i ceznjom ispunjene zelje za tim prestiznim, bezobrazno i skoro sramno skupim, jer su pored svog preciznog mehanizma cesto spakovani u svim tim plemenitim metalima, i optoceni dragim nam skupim elementima iz prirode.



    Kruna kao simbol tog brenda ima za cilj da prenese“ovlascenima” jednu luksuznu poruku.
    "Ko ima para kupa se u moru, ko nema para kuci u lavoru".




    "Rolex is the place where luxury and precision are one".
    Ali samo ako si u pravo vreme bas na tom pravom mestu, inace...

    Onda bi bilo interesantno napomenuti drzaci se naslova teme, samo poreklo logotipa - naziva Rolex. Neki istoricari satova kazu da je ime Rolex najverovatnije odabrano od onog francuskog “Houloguorie Exquise” ili “exquisite,”ili ti “izuzetan”

    Partneri Wilsdorf & Davis su ipak odlucili (kao sto je Milan napisao), da to bude rec koja se lako na svim jezicima sveta izgovara aii i pamti i prepoznaje, a da uvek bude lako i bez greske napisana.



    U jednoj reci znacenje logotipa za Rolex sat je: “ Izuzetan!” Dal' bas?



    A kruna ko kruna, “simbol” koji se odlicno slaze uz jos uvek vladajuce kaste, nekih dvorova, ogromnog bogatstva, prestiznosti i svima im jedinstvene zelje za jos.

    Izduzena kruna “puca”, stremi u visine, postoje glasine (koje je tesko proveriti, a u koje mi zelimo da verujemo), da to predstavlja pet prstiju, ili pet Rolex filijala pretocenim ili ti oblikovanim u okrugle bisere te.



    Ta “kruna” je uvek bila trazena od kraljeva i careva, a nikada nije smetala ni sultanima, seicima, diktatorima, pukovnicima i generalima, revolucionarima i marsalima, kao i njihovim zamenicima. A vole ih i umetnici, sportisti, bogati & slavni, i sve mega zvezde, a narocito zvezdice koje su “igrale” i samo jedno leto na farmi zasijale.



    Sve te filmske dive i one nabedjene koje samo misle da su to. Starlete koje se stalno nesto prenemazu i cepe, traze “prostor” za svoja skupo placena tela ta. Te satove vole i svi oni koji se takvima dive i pune pasnjake i livade, arene, stadijume i tv.antene. Kao i oni koji jos uvek stede, ne bi li jednog dana i oni otvorili tu carobnu zelenu kutiju.




    Uzbudjenje otvaranjem prve zelene kutije te, sreci nigde kraja. Ma nema veze ako je i zeMski.


    Kod druge vec imate neki pomesan osecaj, cak i strepnju, da nije mozda to neka graska, gleda li me ko?



    Kod trece ste vec sigurni da nema lazi, nema prevare...



    E' a sada ste vec i sami ubedjeni da stvarno samo oni koji u svetu nesto znace, nose Rolex satove. Yea right!

    Vrhunski i atraktivan, zaista sat dostojan kraljeva, kao i jedno "krunsko dostignuce" za sve koji ga poseduju .


    Zbog svega toga, to je jos uvek No.1 po trazenju na trzistu stancovanih replika, tih cistih kopija –divljaka, od $50 - $800 za one bolje izglednije primerke svoje vrste.



    Cuvajte se od ovakvih zelenih kutija, a narocito sadrzaja u njima!

    Rolex je kao malo “tuzan” zbog ($$$ $$$ $$$ godisnje stete od toga), ali to je cena uspeha, te velike reklame i potraznje, i tesko se po tom pitanju bilo sta moze uraditi.




    I ako je osnovana tek 1905-te godine, do 1908. firma je vec bila medju vodecim trgovcima satova u U.K.
    Zvanicno priznanje je dobila vec 1910. kao prvi sat sa sertifikatom prve klase, od"Bureau Officiel" ( Horology Society) in Bienne, Switzerland.





    1925. Vintage Rolex Oyster



    A vec 1925,kada je novi logo i ime zvanicno patentom zasticeno,Wilsdorf je iste te godine potrosio100,000 franaka svicarskih samo za reklamu u raznim U.K. novinama. I onda je to tako periodicno nudio - hvalio kvalitet svojih satova. A vec 1926.pocelo je da se pojavljuje na satovima ime Rolex, iste godine predstavljen je i “Rolex Oyster”.


    Na slici gore je Mercedes Gleitze, prva engleska plivacica koja je preplivla engleski kanal, taj rukavac -La Manche (La Manche na francuskom znaci "rukavac"), ali je neko kasnije to osporio i ona je odlucila da taj svoj uspeh ponovi 1927.



    To je bila prava prilika i test za taj novi sat, vodootporni patentirani sistem za bezel, poklopac i krunicu. Toj prilici nije mogao da odoli preduzimljiv trgovac Mr. Wilsdorf, okacio je mladoj plivacici oko vrata jedan zlatni, 9 karatni Oyster. Ona nije bas potpuno uspela u tom svom pokusaju, ali Rolex jeste, sat je proveo vise od 10 sati u prljavoj vodi toj, i pored toga je nastavio da radi perfektno.Time je dokazao otpornost i otvorio jednu novu eru. A ostalo je…. Ona otrcana fraza.

    Mada je sama "kruna" ili dijadema kako su je tada nazivali, pocela da se pojavljuje na ciferu tih satova tek 1939.

    Nije poznato ko stoji iza tog idejnog resenja krune, kao nezaborvni logo koji nekima ide uz taj kvalitet.



    Mnogi sadasnji modeli imaju novu verziju krunice, tacnije oznake ispod, a koje oznacavaju klasu krunice, materijal...






    Acero je spanski za S.Steel
    Oro amarillo = zuto zlato
    Oro blanco = belo zlato
    Platino = Platinum
    Coronas = Crowns- krunica







    Agresivna reklama za Rolex satove jos uvek traje i trajace, jer treba "istrajati" na trzistu "bogatih & besramnih". Ubediti jos neke preostale nevernike, da stvarno samo oni koji u svetu nesto znace, nose Rolex satove. Yea right!



    Sve je to Mr.Wilsdorf imao na umu od prvog dana, ta se strategija do danasnjih dana pokazala vrlo pametna i iznad svega profitabilna.



    Tokom godina ,Rolex logotip-slova, stampan je u crnoj, beloj sa zelenom pozadinom, ili samo u formi krune. Sam logo je počeo sa zlatnom / belom krunom za ilustraciju, uz slova zelene boje za reci: “Izuzetan”, “Probran”, “Nadmocan”, koje su stajale na njihovim reklamama.
    Zajedno sa krunom i smelim zelenim slovima (koriscenjem modifikovanog Garamond typeface), ucinilo je da to bude skoro najpoznatiji logo svih vremena.



    A jel' moze ovaj?



    Ta zelena boja kojom je napisano Rolex (kao i vecina kutija u koje smestaju te svoje lepe komade), mada i sami satovi imaju dosta te zelene, sve to nije slucajno tako, niti je to asaocijacija na zelene terene tenisa ili golfa, gde bogatuni bezbrizno “igraju”svoju igru.... To predstavlja novac, te zelene “suske” koje znace onome ko ih puno ima samo jedno...



    Uspeo sam u zivotu, jeeee...A napredak i stanovita dostignuca?



    Kompanija misli i oseca da njen logo otkriva prestiz i perfekcionizam, i da na kraju posedovati Rolex znaci pobedu.
    Njihov slogan je: “Kruna za svako dostignuce”.
    Hmmm…



    Na trzistu satova ima toliko lepsih logotipa, samog idejnog resenja, i logo vece vizuelne atraktivnosti. Ali oni jednostavno nisu imali dobru markentisku strategiju da na kraju budu srecnici kao Rolex. Mada po kvalitetu svojih satova nisu uopste zaostajali, cak da place.

    E sad, ima tu i onih iz te prve petorke kojima klasicna reklama nikad nije bila nesto narocito ni potrebna, o njima se samo sa stahopostovanjem saputalo po kuloarima. A ti su tek toliko skupi, da je to vec bruka jedna.




    Mislim da su za Rolex ime i logo od sekundarnog znacaja u odnosu na njihov globalni uspeh. Meni se licno ni jedno ni drugo uopste ne svidja. Mozda bih mogao da proberem tek nekih 27 modela njihovih satova, koje bih i uzeo, ako bas moram.


    Pozz
    Poslednja ispravka: SHIBUMI (29.9.2013. u 0:26)
    Shmizla, marko14, RUS and 7 others like this.
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

  3. #13
    Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lokacija
    Kotor, Crna Gora
    Poruke
    3.190
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    Odlicno, bas sam sa uzivanjem procitao

  4. #14
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    SHIBUMI, kako sitan doprininos, ja sam postavio samo temelj, a ti uradio sve ostalo

    ovaj moj tekst sada u poredjenju sa tvojim izgleda kao politicki pamflet naspram trotomnog ''Kapitala''

  5. #15
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    Ma pusti manijaka- on ne zna normalan post napisat'! Vazda je esej za čitanje!

  6. #16
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    hehe nasmeja me, jes' istina

  7. #17
    Stariji član Avatar korisnika SHIBUMI
    Član od
    2.2.2012.
    Lokacija
    Balkan-South Ontario
    Poruke
    599
    Lajkovi
    2923
    Reputacioni uticaj
    173

    Određen forumom Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    Puno hvala svima na citanju i komentarima, lepo je druziti se sa vama.

    Pozz
    "The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is".

  8. #18
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Post Re: Logotipi časovničarskih kompanija

    BVLGARI




    Sotirijus Vulgaris, osnivač kompanije Bvlgari je rođen 1857. godine u Grčkoj, koja se tada nalazila u sastavu Otomanskog carstva. Godine 1881. napušta Grčku i dolazi u Rim, da bi 1884., osnovao kompaniju koja se bavila proizvodnjom i prodajom nakita.

    Sedamdesetih godina XX veka, Bvlgari, koji se tada još uvek nalazio u porodičnom vlasništvu, otvara butike u Njujorku, Parizu, Ženevi i Monte Karlu.

    Danas se kompanija bavi hotelijerstvom, proizvodnjom i prodajom nakita, parfema i satova. Od 2011. godine se nalazi u sastavu francuske LVMH grupacije.

    Bvlgari Haute Horlogerie SA, kompanija ćerka koja se bavi proizvodnjom satova, osnovana je 1980. godine u Nojšatelu, Švajcarska. Danas zapošljava 500 ljudi.



    Na BaselWorld-u 2006. godine, predstavljen je prvi turbijon mehanizam.

    Ove godine je predstavljen Bvlgari Tourbillon u kućištu od 18k ružičastog zlata, promera 41,50mm.


    U periodu između 2009. i 2011. godine, menadžment kompanije donirao je 14 miliona dolara međunarodnom humanitarnom fondu ''Save the Children''.



    BULOVA





    Džozef Bulova je 1875. godine osnovao istoimenu kompaniju koja se bavila proizvodnjom satova.

    Godine 1979., Bulova postaje deo američke Loews korporacije koja se bavi hotelijerstvom, osiguranjem, ditribucijom i prodajom gasa.


    Najznačajniji i najpoznatiji model Accutron, predstavljen je 1960. godine.




    Tada revolucionarni mehanizam sa prvi put viđenom vibrirajućom viljuškom, koja će kasnije poslužiti i kao logotip kompanije, bio je sastavljen iz tri glavna dela.
    Baterije, koja kao i kod potonjih kvarcnih mehanizama, predstavlja izvor energije, oscilirajuće viljuške koja krasi logotip Bulove i elektronike, koja izaziva i kontroliše vibracije, a čine je tranzistor, elektromagnet, otpornik i kondenzator.

    Poslednji mehanizmi sa vibrirajućom viljuškom proizvedeni su 1977. godine, kada kompanija započinje proizvodnju kvarcnih mehanizama.

    Japanski Citizen, 2008. godine otkupljuje sav vlasnički udeo u Bulovi za svega 250 miliona američkih dolara. Sedište kompanije se nalazi u Kvinsu, Njujork.


    BREITLING




    Breitling je jedan od retkih švajcarskih proizvođača satova koji se ne nalazi u sastavu nijedne grupacije.

    Leon Breitling je 1884. godine osnovao manufakturu u Saint-Imier-u. U Breitling satovima su se nalazili modifikovani ETA i Valjoux mehanizmi, da bi tek 2009. godine bio predstavljen prvi kućni B01 mehanizam, koji se našao u modelu Navitimer.

    Logotip Breitling-a se tokom godina menjao. Od stilizovanog natpisa tokom ratnih četrdesetih godina XX veka



    da bi početkom pedesetih, model Navitimer Chronomat AOPA, poneo logo američke neprofitne AOPA organizacije (Aircraft Owners and Pilots Association), po čijoj je narudžbini izrađivan.





    Šezdesetih godina, tzv. AOPA logotip biva zamenjen, a na brojčanicima su se sve do osamdesetih nalazili trupovi dva aviona.




    koji potom bivaju zamenjeni danas čuvenim, Breitling krilima.







    BLANCPAIN




    Laskavu titulu, danas najstarijeg proizvođača satova sa punim pravom nosi Blancpain, osnovan davne 1735. godine, od strane Žan-Žaka Blanpena.

    Godina osnivanja, na koju su itekako ponosni u kompaniji se nalazi odmah ispod slova B, dok brojčanike satova ovog luksuznog proizvođača satova, krasi skromno stilizovani BlancpaiN natpis.

    Najpoznatiji model Fifty-Fathoms, koristili su pripadnici Američke ratne mornarice, dok je 1989. godine, predstavljen, tada najtanji satni mehanizam na svetu.

    Blancpain se nalazi u sastavu švajcarske Swatch grupe, a godišnje proizvede svega 5.000 satova.









    ETERNA





    Krajem 1856. godine, Džozef Žirard i Urs Šild, osnovali su manufakturu pod nazivom "Dr. Girard & Schild'', da bi manufaktura tek 1905. godine, promenila naziv u ETERNA, iako se isti natpis mogao videti na džepnim satovima proizvedenim krajem pretprošlog veka.

    Nedugo po završetku Drugog svetskog rata, inženjeri Eterne postavljaju kuglične ležajeve na rotor, čime je značajno smanjen otpor pri okretanju i posledično habanje vitalnih delova mehanizma.

    Eterna mehanizmi sa pomenutom inovacijom nosili su naziv Eterna–Matic. Pet kuglica koje improvizuju kuglični ležaj rotora, krase brojčanike Eterna satova čitavih sedamdeset godina.

    Na sledećim fotografijama nalazi se Eterna KonTiki, jedan od najpriznatijih modela, ovog danas nepravedno zapostavljenog proizvođača satova.








    i na kraju bih na ovom mestu sublimirao kratak istorijat i poreklo OFFICINE PANERAI logotipa





    U Firenci je 1860. godine osnovana kompanija Officine Panerai od strane Giovanni Panerai-a (1825- 1897). Od 1900. godine, italijanska kraljevska mornarica, Regio Marina, koristi Panerai satove i merne mehanizme. Ubrzo po osnivanju Rolex-a, dve kompanije uspostavljaju saradnju, te Panerai u svoje satove ugrađuje Rolex mehanizme.

    Rast popularnosti tokom devedesetih godina, Panerai delimično duguje i svom brend ambasadoru, holivudskom glumcu Silvesteru Staloneu.




    Pored natpisa PANERAI, na brojčanicima pojedinih modela nalazi se i čuveni OP Panerai logo, dizajniran početkom osamdesetih godina.




    Panerai se u međuvremenu specijalizovao u proizvodnji instrumenata i uređaja namenjenih upotrebi pod vodom i u proizvodnji sistema namenjenih za pomoć prilikom letenja.

    Strela u logotipu koja je usmerena na dole predstavlja proizvode namenjene upotrebi pod vodom, dok strela koja je usmerena na gore, predstavlja proizvode koji se koriste prilikom leta.




    Ovom prilikom se zahvaljujem na pruženoj pomoći našem uvaženom članu Skydrummer-u. Sledeći put će se u temi naći logotipi Zenith-a, Sinn-a, Glycine-a....



    Poslednja ispravka: Милан Милановић (2.10.2013. u 22:21)
    Shmizla, marko14, RUS and 4 others like this.

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •