• LOGO Officine Panerai - nastanak i objašnjenje


    Logo OP predstavlja stilizovana početna slova O i P kompanije Officine Panerai, ali ne samo to. Da li znate značenje dveju strela u logu ove kompanije, gde je jedna strela usmerena na gore dok je druga usmerena na dole? Inženjer Dino Zei je dao objašnjenje logo-a ove kompanije.Objašnjenje je prilično jednostavno. Officine Panerai se, od trenutka nastanka pa do današnjeg dana, specijalizovao u proizvodnji instrumenata i uređaja namenjenih upotrebi pod vodom (ručni satovi, kompasi, dubinomeri, mehanički tajmeri za podvodne mine, itd.), kao i u proizvodnji sistema namenjenih za pomoć prilikom sletanja (sistemi za sletanje na palube, sistemi za osvetljenje heliodroma, prenosivi sistemi za sletanje).Objašnjenje dveju strela koje se koriste u logu je sledeće. Strela koja je usmerena na dole predstavlja proizvode namenjene podvodnoj upotrebi, dok strela koja je usmerena na gore predstavlja proizvode namenjene onima koji stižu sa neba.

    Logo Officine Panerai kompanije je rođen početkom 80-tih godina, dizajniran od strane kancelarije za arhitekturu grada Firence i u prvoj verziji je bio okruglog oblika. Inženjeru Zei (CEO kompanije Officine Panerai od 1972. do 1999. godine) se ovaj logo nije svideo, pa je zahtevao da se uradi redizajn. Nakon toga je Dino Zei, zajedno sa tehničkim odsekom kompanije Officine Panera dobio ideju o novom logu dodajući dve stilizovane strele.OP logo je bio prodat kompaniji Cartier, u to vreme Vendome grupi, zajedno sa samim brendom, patentima, originalnim projektima i kompletnim zalihama satova i radnji.Od 1997. Officine Panerai menja ime u Panerai Sistemi SpA. 1999. godine Panerai Sistemi su prodati kompaniji Calzoni iz Bolognje koja je preuzela sve industrijske i proizvodne aktivnosti ovog brenda.Cartier, sada Richemont grupa, nikada nije upotrebila logo Officine Panerai sve do kraja 2003. godine, kada se pojavio na limitiranoj seriji Luminor namenjenoj kolekcionarima.... 44mm (PAM 195), na brojčaniku i na pozadini kućišta, a kasnije i na kruni novog Radiomir-a 45mm sa rezervnom snage od 8 dana (PAM 190 i PAM 197). Nakon toga, logo se pojavljuje i na Black Seal modelima (PAM 183), kao i na novim limitiranim vezijama Luminor modela koji su predstavljeni 2004. godine.
    Djordje, zare, umbra and 1 others like this.
    This article was originally published in forum thread: Officine Panerai satovi - Info started by dragon View original post