Strana 1 od 10 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 94
Like Tree250Likes

tema: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

  1. #1
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Pokrećem ovu temu podstaknut nekim iskustvima forumaša, ali i onime što sam čuo od dva časovničara. Nije nikakva tajna ili velika nauka da sa jedne strane, kvalitet opada, a sa druge, cene rastu ili ostaju na istom nivou. Da podsetim, imali smo prilike da čitamo o Vladanovom damasku, koji se pokvario nedugo pošto je kupljen, a zatim je bilo problema oko servisa. Nedavno je i Sinđel naveo da je video fortis kome ispada krunica. Sat zbog koga sam se učlanio na forum, tissot moonphase, ima veoma loš kaiš u kome se nalazi običan karton koji samo što nije pukao. Ovakvih primera ima još, a mogu se naći prelistavanjem ovog foruma, kao i na mnogim drugim mestima na internetu.

    Kao što se iz primera može videti, renomirani proizvođači dozvoljavaju sebi da se kockaju sa ugledom zbog loše urađenih detalja, propusta u kontroli kvaliteta, ali i zbog toga što štede na svemu. Oba časovničara koja sam spomenuo na početku spomenula su da više proizvođača koristi neke jeftinije delove mehanizma, koji brzo stradaju, ili ih izrađuje od loših materijala, što ima istu posledicu. Nisam zalazio u detalje kada sam razgovarao sa njima, ali suština je jasna. Naravno, ne tvrdim da svim fortisima ispadaju krunice, da svaki tissot ima loš kaiš, da je svaki damasko krš i tome slično, ali je evidentno da su ovakva loša iskustva neminovna i da se ne bi smela dešavati. Ovaj forum je relativno mali uzorak, pa upravo zato mislim da ovakva iskustva, koja nisu retka, predstavljaju dobro polazište za ukazivanje na opštu tendenciju opadanja kvaliteta.

    Smatram da su za ovakvu situaciju krivi pre svega proizvođači, ali jednim delom i kupci. Proizvođači hoće da uštede svaki cent i često pristaju na trule kompromise po pitanju cene, čime se na duže staze brukaju i gube tržište. Osim toga, monopolski postupci po pitanju snabdevanja delova im ne služe na čast, a time bi se mogao pozabaviti i neki dobar advokat. S druge strane, i mnogi kupci tretiraju satove kao potrošnu robu koja će, uprkos visokoj ceni, posle peripetija oko popravke završiti u kanti, jer ne žele da isteruju mak na konac.

    Što se tiče budućnosti, pretpostavljam da će kad-tad i časovničarska industrija pretrpeti ono što se desilo i u drugim granama industrije. Poznato je da su se mnogi proizvođači automobila, bele tehnike, elektronskih uređaja ili neke druge vrste proizvoda debelo prevarili kada su mislili da se može živeti od stare slave, uz visoke cene i loš kvalitet, pa su zato i propali. Mislim da će najveće štete pretrpeti zapadnoevropska časovničarska industrija, u koju ubrajam i švajcarsku, dok će na najvećem dobitku biti japanska, ali i kineska. Kineska industrija u mnogim segmentima osvaja nove tehnologije, a to što je proizvodnja poznatih brendova smeštena upravo tamo, pomaže im da sve dobiju kao na tacni. Evropa je uljuljkana u snu da će jednog dana svi biti nekakvi menaĐŽeri ili da će novac zarađivati samo pritiskom na dugmence i kojekakvim 'uslugama', dok se u drugim delovima sveta konkretno radi i proizvodi. Japanska industrija jeste poklekla pred trendom preseljenja proizvodnje, ali mislim da se to dešava u manjem obimu. Kada se pojedinci probude, za mnoge promene će biti kasno.

    Naravno, sve ovo je samo prognoza, ali bih voleo da čujem i druga mišljenja.
    RUS, vladas, jagos and 17 others like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #2
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Nema sta, dobro si napisao, azija je buducnost, ne samo u satovima, vec manje-vise svemu.
    Evropa ko evropa, dizu cene. a kvalitet ostaje isti(slucaj Omega), a japanci daju sve vise za ulozeni novac.
    Mada se to u casovnicarskoj industiji nikad ne zna. Isto je bilo i kad su se pojavili kvarcni satovi, svi su ocekivali propast mehanickih satova, a svedoci smo da se to nije dogodilo. Ostaje nam samo da nagadjamo, i vidimo u kom ce se pravcu dalje razvijati ova industrija

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika vladas
    Član od
    16.9.2009.
    Lokacija
    Beograd, Srbija
    Poruke
    2.706
    Lajkovi
    4350
    Reputacioni uticaj
    179

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Slazem se sa pokrenutom temom i iako je Nesa poprilicno u pravu i u velikoj meri je vec i argumentovao ovu pojavu, ipak bih imao par primedbi!

    Ova pojava uopste nije vezana samo za svajvarsku industriju! Iako je mozda buducnost u Kini i Japanu, mislim da su kineski mehanizmi i izasli na los glas bas zbog usteda u procesu proizvodnje a i kontrola kvaliteta (koja takodje kosta) im je ocaj. Naravno - umeju i Kinezi da naprave pouzdan mehanizam, ali onda on vise nije jeftin!
    Takodje - nama omiljeni Seiko je pravi primer bas onakvih usteda o kojima prica Nesa: Njihovi mehanizmi serija 60xx pa 700x su cesto i dan-danas u savrsenom stanju, cesto i bez servisa tokom 15-20 godina pa i vise. Medjutim - 7s26 i 7s36 (naslednici 700x serije) poseduju resenja koja su daleko jeftinija za proizvodnju ali, po recima casovnicara i u Beogradu i sire, nece trajati onoliko dugo koliko su njihovi prethodnici!
    Ne bih se slozio ni sa konstatacijom da se cene samo dizu a kvalitet opada a Omega je u tom slucaju ipak relativno los primer. Omega prelazi u visi cenovni rang ali za uzvrat nudi: in-house mehanizme, napredne materijale (Si nemirnica, keramicki ciferi i korone/umetci korone), rodirane mehanzime i druge komponente, upotrebljava dragocene metale (ruzicasto, belo zlato) u izradi kazaljki, markera i drugih detalja itd.

    Dakle, slozio bih se da uticaj velikih korporacija i njihova gramzivost mogu uticati na pad kvaliteta a zaista se nadam da ce ih vreme i trziste kazniti zbog toga! S druge strane - odredjeni pozitivni pomaci u kvalitetu mehanizama i satova u celini se i te kako mogu videti u poslednjih 10 godina!
    Poslednja ispravka: vladas (13.10.2012. u 12:54)
    tolarbo, Neša, vlajo and 6 others like this.
    No time to lose

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Verovatno će se prebrati i kod nas () u Evropi , inače od te priče o propasti Evrope i njene industrije pa i časovničarske nema ništa, Evropa je temelj civilizacije i trendova već 3000 godina (ručni sat kakav sad znamo je izmišljen u Evropi u petnaestom veku, nije negde drugde) , nadam se da će tako ostati i u časovničarskoj industiriji, šta bi to bilo alternativa....Ruskoj tehnologiji ili Azijatskoj otuđenosti , mislim da je ono što Evropa ima pre svega širina i kreativnost koja potiče iz sloboda koja i pored ograničenja nema nigde više u svetu, kakav sad postoji.
    83stojan likes this.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  5. #5
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Moram priznati da sam u prvom postu mislio upravo na novije modele koje pravi Seiko, što je prvi časovničar zapravo i rekao, drugi potvrdio, ali ih nisam namerno spomenuo, jer je tendencija opšta. S druge strane, u drugom delu posta sam namerno propustio da pohvalim Seiko, jer je očigledno da i oni pokušavaju da se bave istim trikovima, ali sam naveo i da to kod njih i nije toliko izraženo.

    Naravno, ima mnogo brendova koje možemo istaći kao pozitivne ili negativne primere i veoma mi je drago što su neki proizvođači već spomenuti.

    Što se tiče evropske ekonomije, ovakve prognoze postoje u ozbiljnim naučnim časopisima koji se time bave, a preveo sam više članaka o tome. Ono što obično vidimo u medijima mogu da budu populističke i političke priče, kao i loša interpretacija neukih novinara, ali evidentno je da se industrijska proizvodnja polako seli iz Evrope i da je sve manje fabrika koje nešto konkretno prave. Sasvim je moguće da mi nećemo doživeti neki veći cirkus, ili da se to reguliše na nivou mnogih zemalja. Postoje mnogi predlozi da se roba koja zapravo i nije evropska dodatno ocarini, kao i to da se poreklo robe gleda prema mestu proizvodnje, a ne prema sedištu firme. Ovo je zasad teško izvesti u praksi, jer su političari korumpirani, ali na duži rok bi trebalo razmišljati o tome u cilju zaštite lokalnog stanovništva. Ukoliko kupujemo formalno nemački televizor, u cenu su ugrađene plate nekoliko desetina nemačkih kancelarijskih radnika, ali i nekoliko stotina kineskih proizvodnih radnika. I Nemci se polako pitaju zbog čega bi kupovinom formalno nemačkog proizvoda finansirali nekoliko desetina sopstvenih i nekoliko stotina tuđih radnika. Sreća je da su bar oni počeli da razmišljaju na vreme.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Nije bitno gde je proizvodnja, već gde završava profit. Vraćanjem proizvodnje u domaće okvire je moguće samo ako pukne globalno tržište, a to će najviše osetiti Azijati i delimično Rusija i SAD....Evropa može finansijski pasti, ali i sa tim padom će bolje živeti nego 90 procenata ostatka sveta.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.016
    Lajkovi
    5050
    Reputacioni uticaj
    150

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Nažalost za sve nas, "stari kontinent" nikako da se opameti. Ovo što je Neša naveo ne odnosi se samo na satove već na sve! U celoj Evropi svi kukaju kako stopa nezaposlenosti raste, a oni svu svoju proizvodnju sele u Kinu. Kompanije koje prave išta kvalitetno u Evropi moraju da spuštaju cene, a samim tim i kvalitet da bile konkurentije... A, Kina nudi prejeftinu radnu snagu, nikakav kvalitet! Čak je spremna i na štetu sebi, ako se mora, samo da bi uništila ili usporila razvoj S.A.D! Ovo je sve politika. Ako se oslabi Evropa, tj. ako se lako upravlja njom, lako će i sa ostalim svetom, stim što, južna Amerika počinje da stvara problem. Sve je to politika, interes... A mi smo kao i SATOVI kolateralna šteta!
    vladas, Vladimir NS, Neša and 2 others like this.
    Mišić M.

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Pokušaću da se vratim na satove koliko mogu, ali moraću da spomenem i ekonomiju uopšte. Naime, ako švajcarska firma uposli kineske radnike, postavlja se pitanje šta će raditi švajcarski (nemački, francuski, španski, norveški, ili nebitno) radnici, bilo danas, bilo sutra. Postavlja se pitanje od čega će ti radnici, pa i celokupno lokalno stanovništvo, kupovati proizvode široke potrošnje koji su veoma bitan faktor ekonomije. Uzalud je jednoj državi da ima 10% menaĐŽera, bogatih vlasnika i tome slično, ukoliko nema nikoga ko će kupiti razne proizvode.

    Tačno je ono što Vlajo kaže, tj. da je bitno gde (teritorijalno) profit završava, ali je bitnije u čijim će se rukama naći. To što neka država ubere 20% poreza na proizvod i još ponešto od ostalih taksi nema veze sa stanovništvom. Ukoliko sam ja npr. proizvođač kupusa i ne mogu da prodam svoj kupus jer je neki baja rešio da uveze jeftini kupus iz Kine, s tim da je firma njegova i registrovana u zemlji, mogu samo da se slikam. Neću kupovati satove, automobile, televizore, pegle ili kompjutere, već ću trošiti novac samo na neophodno. Samim tim će i oni koji sve to proizvode imati manje $$$ u rukama, pa će i oni morati da troše prvenstveno na hranu, a ako im zatreba sat, kupiće neku kinesku igračku za male pare.

    Zbog toga mi se povraća kada čujem da je nemačka/švajcarska/francuska/srpska firma ostvarila ovoliki ili onoliki profit ili da će npr. ovde doći investicija od toliko ili toliko miliona evra. Zabole mene uvo što će nemački/srpski menadžment staviti neku sumu u džep i još neku u državnu kasu, kada to ionako ne ide meni u džep. Ne znam koliki je npr. budžet Francuske ili SAD, ali i pored tolikih pare koje su negde otišle, i ove zemlje imaju beskućnike, siromašne i nezaposlene. Mislim da je Španija odličan primer za ovo. Do juče je španska ekonomija bila ugledna, a danas se po nezaposlenosti polako približava nama.

    Šta će se desiti kada Španci ogladne? Ovo će imati posledice i na industriju satova.
    backarelli and Misic M. like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Nešo, ti stvarno veruješ da je moguće društvo socijalne pravde? Ne vidim da je hrana ili sat ikada bila dilema, sat spada u luksuznu robu i za kompanije kao što su Rolex, Patek, Omega i slične, što veća kriza, viši profit. Kompanije kao što su Casio, Swatch i slično su u principu zamena za Poljota , nije đubre, lako se može kupiti i zameniti ako se pokvari, nigde ja tu ne vidim problem za Švicu i njihov koncept....pa Patek je radi samo tako za vreme II sv. rata....sad da li je to moralno, šta ja znam, očigledno je da imućni moraju na nešto trošiti pare, zašto im ne ponuditi sadržaj.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  10. #10
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

    Ne mislim da je moguće društvo socijalne pravde, već sam mislio na nešto drugo, a to je stvaranje realnih uslova da se nešto zaradi. Smatram da je primer o švajcarskoj proizvodnji satova upravo ono o čemu govorim – koliko god njihov potez bio [ne]moralan, švajcarski proizvođači su stvorili uslove čak i za vreme rata da domaće stanovništvo bude zaposleno. Mnogi proizvođači su prodavali satove i još neke proizvode upravo vojskama, jer su vojske bili jedini veći masovni kupci. Da nije bilo toga, Švajcarci bi možda danas bili bar za nijansku siromašniji.

    Tačno je da će Rolex ili Omega imati kupce širom sveta, ali šta će biti sa ostalim proizvođačima, naročito onim iz srednjeg segmenta, tj. onime što je dostupno običnom kupcu? Proizvođači kao što su Tissot ili Certina imaju mnoge modele koji su danas dostupni u mnogim delovima sveta, tj. prosečnim kupcima. Ukoliko taj prosečni kupac propadne, propašće i oni. Ista pojava je vidljiva i u automobilskoj industriji – Mercedesu ide dobro, ali je zato Opel u problemima. Znam da će se Mercedes održati, ali ukoliko srednja klasa bude manje kupovala Opelova vozila, cela fabrika će propasti, a stvari su povezanije nego što na prvi pogled izgleda. Ako npr. prosečan Španac izgubi posao ili spadne na malu zaradu, neće kupiti nov opel, već nekog polovnjaka, niti će kupiti tissot/certinu, već casio. Ako taj Španac ne kupi nov opel, radnici Opela idu na ulicu, pa ni oni neće kupovati pomenute automobile niti satove. Naravno, ovo su samo primeri uzeti radi ilustracije, ali princip je isti.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Strana 1 od 10 12345 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Kvalitet satova i mehanizama
    By insp.draguljce in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 127
    Poslednja poruka: 2.9.2020., 8:14
  2. Ljubitelji satova & SPORT :)
    By milan zmaj in forum Kafić
    Odgovora: 42
    Poslednja poruka: 14.12.2014., 13:44
  3. Manbushijie - iskustva i kvalitet satova
    By eee in forum Kineski mehanički satovi
    Odgovora: 111
    Poslednja poruka: 11.10.2014., 21:39
  4. Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 23.2.2012., 20:29
  5. Jel čuo nekad neko za TW STEEL ?
    By diamond in forum Opšti forum
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 17.2.2011., 8:42

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •