Moram priznati da sam u prvom postu mislio upravo na novije modele koje pravi Seiko, što je prvi časovničar zapravo i rekao, drugi potvrdio, ali ih nisam namerno spomenuo, jer je tendencija opšta. S druge strane, u drugom delu posta sam namerno propustio da pohvalim Seiko, jer je očigledno da i oni pokušavaju da se bave istim trikovima, ali sam naveo i da to kod njih i nije toliko izraženo.

Naravno, ima mnogo brendova koje možemo istaći kao pozitivne ili negativne primere i veoma mi je drago što su neki proizvođači već spomenuti.

Što se tiče evropske ekonomije, ovakve prognoze postoje u ozbiljnim naučnim časopisima koji se time bave, a preveo sam više članaka o tome. Ono što obično vidimo u medijima mogu da budu populističke i političke priče, kao i loša interpretacija neukih novinara, ali evidentno je da se industrijska proizvodnja polako seli iz Evrope i da je sve manje fabrika koje nešto konkretno prave. Sasvim je moguće da mi nećemo doživeti neki veći cirkus, ili da se to reguliše na nivou mnogih zemalja. Postoje mnogi predlozi da se roba koja zapravo i nije evropska dodatno ocarini, kao i to da se poreklo robe gleda prema mestu proizvodnje, a ne prema sedištu firme. Ovo je zasad teško izvesti u praksi, jer su političari korumpirani, ali na duži rok bi trebalo razmišljati o tome u cilju zaštite lokalnog stanovništva. Ukoliko kupujemo formalno nemački televizor, u cenu su ugrađene plate nekoliko desetina nemačkih kancelarijskih radnika, ali i nekoliko stotina kineskih proizvodnih radnika. I Nemci se polako pitaju zbog čega bi kupovinom formalno nemačkog proizvoda finansirali nekoliko desetina sopstvenih i nekoliko stotina tuđih radnika. Sreća je da su bar oni počeli da razmišljaju na vreme.