Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 94
Like Tree250Likes

tema: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

Hybrid View

Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lajkovi
    5049
    Reputacioni uticaj
    151

Određen forumom Re: Kvalitet satova nekad, sad i u budućnosti

Nažalost za sve nas, "stari kontinent" nikako da se opameti. Ovo što je Neša naveo ne odnosi se samo na satove već na sve! U celoj Evropi svi kukaju kako stopa nezaposlenosti raste, a oni svu svoju proizvodnju sele u Kinu. Kompanije koje prave išta kvalitetno u Evropi moraju da spuštaju cene, a samim tim i kvalitet da bile konkurentije... A, Kina nudi prejeftinu radnu snagu, nikakav kvalitet! Čak je spremna i na štetu sebi, ako se mora, samo da bi uništila ili usporila razvoj S.A.D! Ovo je sve politika. Ako se oslabi Evropa, tj. ako se lako upravlja njom, lako će i sa ostalim svetom, stim što, južna Amerika počinje da stvara problem. Sve je to politika, interes... A mi smo kao i SATOVI kolateralna šteta!
    vladas, Vladimir NS, Neša and 2 others like this.
    Mišić M.

Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    603

Pokušaću da se vratim na satove koliko mogu, ali moraću da spomenem i ekonomiju uopšte. Naime, ako švajcarska firma uposli kineske radnike, postavlja se pitanje šta će raditi švajcarski (nemački, francuski, španski, norveški, ili nebitno) radnici, bilo danas, bilo sutra. Postavlja se pitanje od čega će ti radnici, pa i celokupno lokalno stanovništvo, kupovati proizvode široke potrošnje koji su veoma bitan faktor ekonomije. Uzalud je jednoj državi da ima 10% menaĐŽera, bogatih vlasnika i tome slično, ukoliko nema nikoga ko će kupiti razne proizvode.

Tačno je ono što Vlajo kaže, tj. da je bitno gde (teritorijalno) profit završava, ali je bitnije u čijim će se rukama naći. To što neka država ubere 20% poreza na proizvod i još ponešto od ostalih taksi nema veze sa stanovništvom. Ukoliko sam ja npr. proizvođač kupusa i ne mogu da prodam svoj kupus jer je neki baja rešio da uveze jeftini kupus iz Kine, s tim da je firma njegova i registrovana u zemlji, mogu samo da se slikam. Neću kupovati satove, automobile, televizore, pegle ili kompjutere, već ću trošiti novac samo na neophodno. Samim tim će i oni koji sve to proizvode imati manje $$$ u rukama, pa će i oni morati da troše prvenstveno na hranu, a ako im zatreba sat, kupiće neku kinesku igračku za male pare.

Zbog toga mi se povraća kada čujem da je nemačka/švajcarska/francuska/srpska firma ostvarila ovoliki ili onoliki profit ili da će npr. ovde doći investicija od toliko ili toliko miliona evra. Zabole mene uvo što će nemački/srpski menadžment staviti neku sumu u džep i još neku u državnu kasu, kada to ionako ne ide meni u džep. Ne znam koliki je npr. budžet Francuske ili SAD, ali i pored tolikih pare koje su negde otišle, i ove zemlje imaju beskućnike, siromašne i nezaposlene. Mislim da je Španija odličan primer za ovo. Do juče je španska ekonomija bila ugledna, a danas se po nezaposlenosti polako približava nama.

Šta će se desiti kada Španci ogladne? Ovo će imati posledice i na industriju satova.
    backarelli and Misic M. like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lajkovi
    4905
    Reputacioni uticaj
    52

Nešo, ti stvarno veruješ da je moguće društvo socijalne pravde? Ne vidim da je hrana ili sat ikada bila dilema, sat spada u luksuznu robu i za kompanije kao što su Rolex, Patek, Omega i slične, što veća kriza, viši profit. Kompanije kao što su Casio, Swatch i slično su u principu zamena za Poljota , nije đubre, lako se može kupiti i zameniti ako se pokvari, nigde ja tu ne vidim problem za Švicu i njihov koncept....pa Patek je radi samo tako za vreme II sv. rata....sad da li je to moralno, šta ja znam, očigledno je da imućni moraju na nešto trošiti pare, zašto im ne ponuditi sadržaj.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life

Član Avatar korisnika Milossani
    Član od
    21.7.2012.
    Lajkovi
    929
    Reputacioni uticaj
    15

Određen forumom

Samo za trenutak i ja da se nadovezem, jel i Longines proizvodi satove u Kini ?
    Samo jedna rec... Kontinuitet...

Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lajkovi
    4905
    Reputacioni uticaj
    52

Citat Milossani kaže: Pregled poruke
    Samo za trenutak i ja da se nadovezem, jel i Longines proizvodi satove u Kini ?
    Ma ja bih rekao da se malo šire dezinformacije, prozvoditi narukvice i proizvoditi satove ne znači isto. Inače Citizen i Seiko se definitivno proizvode u Kini, kao i veći deo komponenti (osim npr. Eta) mehanizama kod većine Nemačkih satova......Nisam siguran ni da se čak ni plastičnjaci Swatch prave u Kini, a svejedno i ako se prave ako postoji dobra kontrola kvaliteta i sirovina, totalno je svejedno da li pravi Pera ili Mika.
    vladas, anbeast, 83stojan and 1 others like this.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life

Član Avatar korisnika Milossani
    Član od
    21.7.2012.
    Lajkovi
    929
    Reputacioni uticaj
    15

Određen forumom

Kad ste vec spomenuli auto industriju nadovezacu se, kada je swatch dizajnirao Smarta zajedno sa Mercedesom, bio je cilj da se napravi jeftino prevozno sredstvo za gradske uslove, cija je cena trebala da bude ne veca od 5000€. E tu se onda Mercedes umesao i odredio da cena bude ipak 10000€, razlog za to: moze im se...
    Samo jedna rec... Kontinuitet...

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Slične teme

1. Kvalitet satova i mehanizama
    By insp.draguljce in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 127
    Poslednja poruka: 2.9.2020., 9:14
  2. Ljubitelji satova & SPORT :)
    By milan zmaj in forum Kafić
    Odgovora: 42
    Poslednja poruka: 14.12.2014., 14:44
  3. Manbushijie - iskustva i kvalitet satova