Casio Duro MDV-106 sa Miyota 2115 kvarcnim mehanizmom mi je manje više do promene datuma(jednom u mesec-dva meseca) gotovo u sekundu tačan, ali pre neku noć sam osetio čari kvarcnog mehanizma koji nije termo kompezacioni.
Naime, skinuo sam najlonski Nato kaiš i posebno oprao njega i sat u sudoperi (malo se zamastilo jbg), i ostavio sam pored kamina negde oko 1h posle ponoći da se suše i kaiš i sat. Ujutro oko 6h sat kasni CELIH 5 MINUTA!!!
Ništa, podesio sat i evo već nekih 5 dana je opet u sekundu tačan.
Malo sam i čitao po netu o osobinama kvarcnih mehanizama, i uticaju temperature na oscilovanje kvarca, i došao do saznanja da kvarcni mehanizmi sa povišenjem temperature ubrzavaju, ali nije to linearno, niti eksponencijalno, već je parabolično, odnosno sa povećanjem temperature, do neke tačke mehanizam se ubrzava, i od te tačke sa daljim povećanjem temperature krene da usporava ?.... Bilo mi je čudno, ali tako je.
Takođe sam saznao da pojedini proizvođači za pojedina tržišta drugačije šteluju kvarcne mehanizme koji nisu termo kompezacioni, pa tako nije isti onaj koji ide za Rusko tržište i onaj koji ide za Kaliforniju recimo. Svašta....mogu lepo da sve prave da budu termokompezacioni i nema glavobolje, ipak je ovo 21. vek.
Registracija
Help

61Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi