Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 22
Like Tree28Likes

tema: Dizajn satova - šta je u tome kič?

  1. #1
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Na otvaranje ove teme podstakla me je slika jednog sata koji proizvodi Poljot International, a koju sam slučajno video na internetu. Premda imamo temu o najružnijim satovima, mislim da ipak treba otvoriti novu, jer ovde bih govorio o nekim promašajima koji jedan lep i dobar sat umeju da jednostavno unakaze. Kada pogledam priloženi sat sa estetskog aspekta, ono što mi bode oči je crvena zvezda iznad datuma.

    Dizajn satova - šta je u tome kič?-poljot-int-kitsch.jpg

    Zvezdu ovde treba posmatrati kao simbol u kontekstu. Ukoliko stoji na autentičnom komandirskom sa pripadajućim oznakama (Заказ МО СССР), u pitanju je sat od kolekcionarske vrednosti, koji je izrađen za vojne potrebe i kako takav je sasvim autentičan. Vostok je nastavio da pravi identične satove, ali i neke koji debelo zalaze u kič, jer nije isto napraviti svojevrstan omaž uspešnoj seriji i našarati neke gluposti na ciferu. Kada govorimo o satu sa slike, zvezda je kič jer predstavlja običan mamac za kupovinu, imajući u vidu da predstavlja neku vrstu jeftine egzotike koja treba da primami kupca. Nije ni čudo što Rusi ne trzaju na ovakve satove – to bi bilo kao da ja sada kupim šolju ili majicu na kojoj piše „Pozdrav iz Beograda“, a živim u BG ceo život. Ukratko – da je zvezda tu kao oznaka vojske, ideologije, države ili nešto slično, sve bi bilo u redu, a u ovom slučaju je samo preuzet simbol koji svakako ne ide uz engleske oznake, dok nemačka firma koja proizvodi/prodaje nešto što treba da ima šmek ruskog ili sovjetskog time gubi deo kredibiliteta. Ne sporim da ovaj proizvođač ima lepe i dobre modele, ali ovde je malo preterao. Naprosto, podseća me na plastične figurice koje predstavljaju egipatske piramide, a sklapaju se u Kini.

    Naravno, slika i konkretni sat su samo povod za diskusiju, a ova pojava se može primetiti i kod mnogih drugih proizvođača.

    Sledeća stavka su mnogi modni satovi, koji nose potpise kao što su CK, DKNY, Armani i slično. Ne znam da li su pomenute osobe lično dizajnirale te satove, ili je taj posao dat nekom asistentu, premda u ovom trenutku nije ni bitno. Ovo me najviše podseća izraz ego-manije podstaknute primitivizmom mušterija, uz ograničenje da ih smatram primitivnim samo ako su kupili sat jer ga potpisuje npr. Armani, a isključujem slučajeve kada je sat kupljen jer nekome lepo izgleda. Pomenute osobe, tj. dizajneri jesu odradili deo posla, ali sat treba gledati kao celovit entitet sastavljen od više komponenti, a ne kao ono za šta je zaslužna jedna osoba. Mnogi drugi proizvođači, bez obzira na cene satova, ipak imaju veći kredibilitet, jer je kod njih fokus na fabrici, a ne na pojedincu. Uzalud je dobar dizajn ukoliko iza njega ne stoji dobar mehanizam, pristojna narukvica ili kaiš, kao i ostali delovi koji su neophodni za dobar sat. Ime dizajnera je poželjno znati i treba mu odati priznanje, ali ko zna ime tvor(a)ca nekog dobrog mehanizma, osim ako se dobro ne raspita? Pomenute proizvođače ne smatram horološki bitnim, jer su se pojavili na tržištu tek u doba masovnog štanceraja, a nije mi poznato da su svojim novcem i resursima razvili bar jedan mehanizam.
    jagos, majstor98, VLADAN P and 4 others like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #2
    Mlađi član Avatar korisnika SEIKO
    Član od
    11.2.2012.
    Lokacija
    Niksic, Crna Gora
    Poruke
    74
    Lajkovi
    167
    Reputacioni uticaj
    15

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Pozdrav. Ono što je na satovima za mene zaista kič, jeste preogromni ključ. To se posebno vidi na većini modela U-Boat satovima, mene onoliki ključ bode u oči, još i onaj lančić koji ga drži kad se ošarafi, uh, fuj, smatram da su U-Boat satovi lijepog dizajna ali da ga onoliki ključ nagrdi. To je moje mišljenje i moj ukus, ne mora da znači da su grdni ako ja tako smatram, samo za mene onoliki ključ ne dolazi u obzir...
    Ne volim ni Armani, CK i takvim satovima kakve je i Neša naglasio, prvenstveno zbog imena jer takve satove kupuju oni koji ništa o satovima ne znaju, ali za armanija svi znaju pa se vole hvalisati,... zamislite samo da se proizvode satovi marke "Madonna", to bi se prodavalo k´o ludo. Mada iako ne bih nosio Armani, ruku na srce, ima par lijepih modela tog ako se i tako može nazvati "brenda"
    pozdrav
    Svetozar Zorbić likes this.

  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    4.11.2009.
    Poruke
    2.683
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Poljot international ima tako lepe satove da nisam mogo da verujem da je i ovo njihov sat.stvarno su se izbrukali sa ovim satom.u boat je kic svakako ali skupo prodaju kic.pre par veceri gledam u prodavnici jedan u-boat 2950 eura.mozda se ja ne razumem u ove nove trendove ali cini mi se da im taj sat stoji vec trecu sezonu.vec se uhvatila prasina i ne lici vise na nov sat.ima kica puno ko i svigde ali ja takve satove ignorisem.
    Poslednja ispravka: jagos (15.8.2012. u 19:11)

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
    Član od
    27.11.2011.
    Lokacija
    Bg-Lipovačka Šuma
    Poruke
    3.045
    Lajkovi
    10895
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    137

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    ...ima i ruski u-bo(r)at

    Dizajn satova - šta je u tome kič?-2416_540.c195282c.jpg
    VLADAN P and vlajo like this.

  5. #5
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Zvezda na ovom Poljotu jes´ kičerica (još mi zbog kruga pre vuče na Severnu Koreju nego na SSSR).

    Iako razumem šta je Neša hteo da kaže, Armani, DG i šta ti ja znam, ne bih nazvao a priori kičom. Prosto, stavili ljudi ime firme koja se tako zove. Moramo ipak uzeti u obzir da je za mnoge ljude, sat jednostavno sprava koja kazuje tačno vreme i koja lepo može da se uklopi uz garderobu. Mislim da su oni pre ciljna grupa, nego ovi koji bi da se hvale svojim satom. (Ti hvalisavci, nose Panerai, Roleks i Brajtling.(i njihove kopije) Naravno, ovde ne trpam u jednu vrecu sve ljude koji dotične brendove nose. Ma, razumete na koga mislim...) E, sad, majica sa ogromnim imenom dizajnera je kič, sat na kome 8 puta stoji logo, je kič. Nisu horološki važni ti modni satovi, ali nisu ni kič (Pogotovo Armani. Prilično sveden dizajn i diskretan logo).

    Invikte, ovi ruski pseudo vodolazi, U-Boat - jesu kič jer glume ono što nisu. Po meni je i AP Royal Oak Offshore turbijon - kič. Glumi neku masivnost, dajver look, a ovamo WR 20m. Nekako mi je kič na isti način kao i BMW X6 (Nit´ kupe, nit´ SUV, niti je elegantan i sa dobrim voznim osobinama kao kupe, niti je koristan i komforan kao SUV - pointless...Jedino je apsolutno koristan kao ekstenzija određenog reproduktivnog organa)
    Poslednja ispravka: anbeast (15.8.2012. u 21:14)
    milan zmaj and VLADAN P like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lokacija
    Čačak
    Poruke
    1.973
    Lajkovi
    4899
    Reputacioni uticaj
    50

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Citat backarelli kaže: Pregled poruke
    ...ima i ruski u-bo(r)at

    Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	2416_540.c195282c.jpg
Viđeno:	169
Veličina:	44,2 KB
ID:	32526
    Ovo mu dođe kao uhapšeni U boat Sat je stvarno žešća kičerica, gde ga iskopa...
    backarelli likes this.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


  7. #7
    Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
    Član od
    27.11.2011.
    Lokacija
    Bg-Lipovačka Šuma
    Poruke
    3.045
    Lajkovi
    10895
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    137

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Heheee , ma imao ga sačuvanog na kompu. Volim ponekad da otvorim ovog uhapšenog bo(r)at-a i smejem se. Ufff , majku mu, izgleda da nisam najnormalniji...

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Da malo bolje objasnim ono što sam mislio kada su u pitanju satovi koje potpisuju Armani, CK ili DKNY. Sami po sebi, satovi mogu da budu OK i da se uklapaju, ali mislim da su ciljna grupa oni koji ne mogu da kupe odeću sa istim potpisom, pa satove koriste kao kompenzaciju. Ovi satovi po cenama ne prate krpice sa istim potpisom, jer bi inače koštali koliko omege, rolex i slično, već spadaju u jeftiniji segment. Ovde bi bolje objašnjenje bilo da kritikujem razlog kupovine sata - ako ti se konkretan model sviđa iz estetskih razloga, onda je OK, ali ako je razlog kupovine to što mora da piše Armani ili CK, onda su u pitanju kompleksi. Evo, ja prvi priznajem da nemam nijedan komad odeće sa pomenutim potpisima, ali ne pada mi ni na pamet da zbog toga kukam ili da kupim neku igračku ili đinđuvu koju je ta firma proizvela kako bih rekao da i moja malenkost poseduje nešto firmirano. Ako bih birao npr. radni automatik, uvek bih uzeo Seikovu peticu, pa makar umesto imena japanskog proizvođača na ciferu pisalo 'Milojko iz Mrdušu'.
    majstor98 and anbeast like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika Jovan HN II
    Član od
    24.5.2012.
    Lokacija
    Herceg Novi, Crna Gora
    Poruke
    633
    Lajkovi
    3690
    Reputacioni uticaj
    36

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Zdravo.
    Kic na satovima je tesko definisati kao kategoriju. Zavisi prvenstveno od toga kako ko posmatra sat, da li kao nakit ili kao prakticnu stvar ili kao stvar koja odrazava karakter vlasnika ili kako li vec.
    Jedno sto meni predstavlja kic u industriji satova je predizajniranost koju forsiraju odredjeni (pa i veoma visoki) brendovi. Primjera radi (bez namjere da vrijedjam tradiciju i mehaniku u njima) mnogi noviji Zenithovi modeli su mi kicerozni, a o Breitlinzima da ne govorim.
    Na drugoj strani price su (opet, po meni) Choppard (Mille Miglia je primjer kako mozes napraviti ukrasen ali i dalje lijep sat) i AP i Pathek...
    Sve je to, naravno, relativno i zavisi od ukusa ali cinjenica je da se u posljednje vrijeme forsira kicerozni dizajn a to je, donekle, posljedica pojave bogate klijentele sa istoka koja to i trazi (znate na koga mislim).
    U nizem segmentu, Citizen ima sklonost da na cifer ugura sve zivo sto se moze i da se ispromasuje sa bojama i idejama kao niko.
    Ideoloski simboli na satovima imaju smisla kada se radi o omazu odredjenoj seriji ili satu a ovako su vise marketinski trik da se prosjecnom americkom kolekcionaru uvali kvazi SSSR sat itd.
    milan zmaj and SEIKO like this.

  10. #10
    Stariji član Avatar korisnika Jovan HN II
    Član od
    24.5.2012.
    Lokacija
    Herceg Novi, Crna Gora
    Poruke
    633
    Lajkovi
    3690
    Reputacioni uticaj
    36

    Određen forumom Re: Dizajn satova - šta je u tome kič?

    Citat Jovan HN II kaže: Pregled poruke
    Zdravo.
    Kic na satovima je tesko definisati kao kategoriju. Zavisi prvenstveno od toga kako ko posmatra sat, da li kao nakit ili kao prakticnu stvar ili kao stvar koja odrazava karakter vlasnika ili kako li vec.
    Jedno sto meni predstavlja kic u industriji satova je predizajniranost koju forsiraju odredjeni (pa i veoma visoki) brendovi. Primjera radi (bez namjere da vrijedjam tradiciju i mehaniku u njima) mnogi noviji Zenithovi modeli su mi kicerozni, a o Breitlinzima da ne govorim.
    Na drugoj strani price su (opet, po meni) Choppard (Mille Miglia je primjer kako mozes napraviti ukrasen ali i dalje lijep sat) i AP i Pathek...
    Sve je to, naravno, relativno i zavisi od ukusa ali cinjenica je da se u posljednje vrijeme forsira kicerozni dizajn a to je, donekle, posljedica pojave bogate klijentele sa istoka koja to i trazi (znate na koga mislim).
    U nizem segmentu, Citizen ima sklonost da na cifer ugura sve zivo sto se moze i da se ispromasuje sa bojama i idejama kao niko.
    Ideoloski simboli na satovima imaju smisla kada se radi o omazu odredjenoj seriji ili satu a ovako su vise marketinski trik da se prosjecnom americkom kolekcionaru uvali kvazi SSSR sat itd.
    Uletilo mi jedno "H" kojem tu nije mjesto u Patek
    Prastajte

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Odgovora: 34
    Poslednja poruka: 28.12.2011., 9:15
  2. Pomoć oko diplomskog - dizajn ručnog sata
    By DRadojcic in forum Opšti forum
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 19.9.2011., 8:56
  3. VAŽNO - Sekcija Prodaja satova je zamenjena Berzom polovnih satova
    By Vladan Stevanovic in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 10.9.2011., 16:18

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •