Zdravo.
Kic na satovima je tesko definisati kao kategoriju. Zavisi prvenstveno od toga kako ko posmatra sat, da li kao nakit ili kao prakticnu stvar ili kao stvar koja odrazava karakter vlasnika ili kako li vec.
Jedno sto meni predstavlja kic u industriji satova je predizajniranost koju forsiraju odredjeni (pa i veoma visoki) brendovi. Primjera radi (bez namjere da vrijedjam tradiciju i mehaniku u njima) mnogi noviji Zenithovi modeli su mi kicerozni, a o Breitlinzima da ne govorim.
Na drugoj strani price su (opet, po meni) Choppard (Mille Miglia je primjer kako mozes napraviti ukrasen ali i dalje lijep sat) i AP i Pathek...
Sve je to, naravno, relativno i zavisi od ukusa ali cinjenica je da se u posljednje vrijeme forsira kicerozni dizajn a to je, donekle, posljedica pojave bogate klijentele sa istoka koja to i trazi (znate na koga mislim).
U nizem segmentu, Citizen ima sklonost da na cifer ugura sve zivo sto se moze i da se ispromasuje sa bojama i idejama kao niko.
Ideoloski simboli na satovima imaju smisla kada se radi o omazu odredjenoj seriji ili satu a ovako su vise marketinski trik da se prosjecnom americkom kolekcionaru uvali kvazi SSSR sat itd.
Registracija
Help

28Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi