Debelo smo u off-u. (Utepace nas plavi zmaj)
Hm,dobro pitanje...Ne znam da li se to tretira kao licna stvar.Mislim da kada kupis sat u inostranstvu i stavis ga na ruku,nema niko pravo da ti ga carini.
Debelo smo u off-u. (Utepace nas plavi zmaj)
Hm,dobro pitanje...Ne znam da li se to tretira kao licna stvar.Mislim da kada kupis sat u inostranstvu i stavis ga na ruku,nema niko pravo da ti ga carini.
Poslednja ispravka: dragon (27.9.2011. u 20:51)
Međudržavna carinska saradnja je normalna pojava u razvijenim i uređenim zemljama a Neško je lepo sumirao suštinu. Korupcija je već druga priča ali nisam siguran da li je takvoj raspravi mesto na forumu.Neško kaže:
Što se tiče prijavljivanja sata koji nosite prilikom izlaska iz zemlje, nema potrebe za tim i ja do sada nisam čuo za slučaj da su na carini nekome skinuli sa ruke ručni sat prilikom ponovnog ulaska u zemlju... osim ako u gepeku kola nisu zatekli i kutiju sa svim papirima i računom.![]()
PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA
"Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"
Men invented time. Seiko perfected it.
Carina je oduvek bila predmet sukoba misljenja i pitanje legalnosti ljudi koji sprovode carinske zakone. U sustini carina je drzavni namet kojim se stitilo i podsticalo domace trziste ( proizvodnja ) u odredjenim oblastima. Kako smo danas svedoci globalnih tokova ekonomije carina se upisala u jedan istoriski period, naravno da postoji u vecini zemalja koje imaju interes da stite svoju ekonomiju i proizvodnju. Dakle, dolazimo do zakljucka da je kod nas od celokupne svrhe carine kao zastite i podsticaja ostao samo drzavni namet koji uzima a nista ne daje. I tu dolazimo do kljucnog problema, samo saznanje da vam neko nesto uzme, a da vam za to nista ne da. U nasem recniku postoji jedna rec koja vrlo dobro opisuje takav vid "poslovanja". I sta se onda desava ? Carina postaje podsticaj nelegalnim radnjama od strane kako drzavnih organa tako i obicnih ljudi koji zele da za svoj novac dobiju samo ono sto su platili nista vise niti manje.
Obe strane su upravu, ona koja zagovara postovanje zakona i ona koja se odupire tim zakonima jer ih smatra nepravednim.
Na kraju u glavnom budu osteceni trgovci, pa na kraju i drzava, nema prodaje nema ubiranja poreza.
Odavno je nas narod rekao da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani, nasa drzava odavno nema goluba, a ni grane, a ... bogami ni drveta ....
A i vrabaca nesto nema...
Držaćemo se samo satova...Zakon kaže da kada kupite sat u inostranstvu vrednosti preko 100 eur,morate da ga prijavite radi carinjenja prilikom ulaska u zemlju.E sad zamislite da sletite u BG i čekate u redu da carinici svakom putniku pregledaju torbu ili pregledaju satove na rukama,mobilne telefone po džepovima ili laptopove. To bi trajalo satima i zbog toga se to tako ne radi(izuzev u nekim slučajevima).A da imate obavezu,imate..
![]()
B92 - Biz - Vesti - Roba "s neta" do 70 evra bez carinevo ovde pise o carini doduse za kupovinu preko interneta i slanja paketa, istina nema mnogo veze sa Breitlingom koji kosta koliko dva moja auta ali mozda nekom zatreba.
Evo i nastavka predhodne vesti:
B92 - Biz - Vesti - Zovemo PejPal ili potkradamo dravu
Nije to baš tako kao što ovaj čika kaže. Neće država a ni mala i srednja preduzeća propasti zbog ebay-a i paypal-a. A i nije mu tačno ovo "prema važećim pravilima u svetu, nije moguće obavljati trgovinu ukoliko firma nije registrovana u domicilnoj zemlji, odnosno u onoj u kojoj prodaje robu"..
Šta može biti bitno za nas kupce preko paypal-a.. U osnovicu za carinjenje ulazi vrednost robe + PTT troškovi. To znači da ako sat košta 75 eur i poštarina 10 eur, biće naplaćena carina.
Nama (WIS-ovima) nista posto ionako satovi koje vredi narucivati kostaju preko 100 € (cast izuzecima). Neretko su i samo metalne narukvice kostaju vise od toga. Jedino sto bi nam znacilo je da PayPal podrzi Srbiju pa da lakse narucujemo. A ako podrzi i placanje, poneko bi mogao i da proda neki sat u inostranstvo.
Bookmarks sajtovi