Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 38
Like Tree54Likes

tema: Budućnost našeg hobija

Hybrid View

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Određen forumom Re: Budućnost našeg hobija

Uvek će biti ljudi koji će voleti satove ( kada kažem satove mislim na ono što se do skoro podrazumevalo pod satovima , dakle ne ovi "gedžeti" ) . Međutim problem su i sada a kamoli u budućnosti rezervni delovi, njihova dostupnost, cena, naročito kada se radi o starovremenskim satovima. Već sada su u nekim zemljama ( Australija ) delovi za švajcarske satove nedostupni nezavisnim časovničarima. Jednostavno im je slavina zavrnuta.Ili recimo ima satova japanskih proizvođača koji se moraju slati u Japan na servis. Ne samo neki globalni trendovi po pitanju "gedžeta", nego i ponašanje proizvođača satova idu u prilog povećanju cena delova i servisa.

Zatim recimo kod nas ne postoji (ili ja bar nisam čuo da je ima) kvalitetna škola za časovničare, što srednjeročno gledano ne može da ide prilog ljubiteljima satova . Koliko ima kvalitetnih časovničara van Bg ? Ima ljudi i sa ovog foruma koji su morali slati sat kurirskim službama u Bg jer u svom gradu a i okolini ili nisu imali uopšte časovničara ili nisu imali časovničara u kojeg bi imali poverenja.

Ma koliko ja voleo mehaniku ona je ipak u manjini . Dovoljno je pogledati šta nose osobe od recimo 15-30 godina i videće te da su to uglavnom kvarcni modni satovi. Da ne kažem da mnogi i ne nose satove.
    Recimo kada sam bio kod jednog cenjenog časovničara, pričali smo o stavljanju osvetljenja na kazaljkama i čovek mi reče, meni se to ne isplati ( radi on premazivanje kazaljki ali mu se ne isplati ) , jer malo je ljudi koji to traže. Ja kupim bočicu sa tom svetlećom masom ,od zaboravio sam koliko evra, i kada je otvorim ona može da stoji neko relativno kratko vreme ( čini mi se par meseci ) i moram je baciti. Za to vreme svega par mušterija zatraži uslugu premazivanja kazaljki.
    Nedostatak stručnih škola, nedostatak delova iz ovog ili onog razloga, monopoli, trendovi , nekada i potpuno nerealne cene satova su ono što ugožavaju horologiju.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.8.2013. u 23:41)
    jagos and Zagor like this.

Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    603

Sky, sve si tačno rekao od reči do reči. U poslednjoj rečenici si naveo i najveću opasnost na koju moram da se osvrnem:

Nedostatak stručnih škola, nedostatak delova iz ovog ili onog razloga, monopoli, trendovi , nekada i potpuno nerealne cene satova su ono što ugožavaju horologiju.
    Meni se čini da mnogi monopoli zapravo seku granu na kojoj sede. Kvalitetan mehanički sat je sve teže dostupan prosečnom kupcu. Nema svrhe porediti se sa tržištem većine EU ili SAD, Japana i sličnih država, jer ostatak sveta je ipak malo veći, a satovi se nose i u Zimbabveu, Bugarskoj, Mongoliji, Boliviji, a ne samo u bogatim državama. Osim toga, mnogi ljubitelji satova iz bogatih država vrlo rado će kupiti i ono što kod nas košta samo nekoliko stotina dinara i sa ljubavlju čuvati takav sat ukoliko ga zaista vole. Ako uporedimo kojekakve turbo-mega spravice koje mogu da kazuju i vreme, videćemo da se mehanički satovi svakako mogu nositi sa njima. U kući i dalje imam VHS video-rikorder (preživeo), prastari budilnik koji se uključuje u struju, mobilni telefon sa Androidom i neki zidni sat na baterije. Svima je zajedničko da kazuju vreme, ali i to da nisu precizni. Na telefonu nisam uključio opciju ažuriranja vremena na mreži, a kada sam danas slučajno pogledao u njega, video sam da kasni celih deset minuta! Izem ti takav 'pametan' telefon, koji je kupljen u ovlašćenoj radnji i poseduje garanciju, fiskalni i sve ostalo, a da ne smem da se pouzdam u njega. Mehanička raketica televizorka koju sam platio samo 1,5€, tj. manje od kutije cigareta, može da samo uživa kada je poredim sa 'pametnim' telefonom. Genijalac koji je napravio dotični telefon može samo da čisti cipele onome ko je projektovao mehanizam raketice, a što se desilo dok je njegov deda piškio u pesku. Za ostale pametne ili glupe uređaje (kako god da ih nazovem) donekle i imam razumevanja - video je matora sprava iz prošlog veka, što važi i za budilnik (kupljen osamdesetih), a koliko znam, napon nam nije baš idealan. Zidna igračka nepoznatog porekla ne zavređuje ni pažnju. S druge strane, izgleda da su čuvari jeftinih mehaničkih satova samo Seiko i razni kineski proizvođači.
    Poslednja ispravka: Neša (23.8.2013. u 0:25)
    jagos, Vladimir NS, molnja and 1 others like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Orient , mada je u Seikovoj kući.

Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lajkovi
    36959
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    160

Ja se ozbiljno razmsljam za nabavku polir masine i neke obuke za poliranje....

next year at this time I'll be a millionaire

Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    291

Ne brinite za buducnost, dobar deo clanova na forumu su mladje generacije

Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    27.10.2009.
    Lajkovi
    4373
    Reputacioni uticaj
    141

Uh,uh,filozofsko-proročka tema!
    Moje prorokovanje:
    Stari satovi koji se ne proizvode više i za koje ne prave dijelove će nestati. Čist primjer je IWC na kojem sada radi Simke! Nema dijelova za njega.
    Mehanički satovi neće nestati- sigurno ne u sledećih 50god.
    Kvarcni takođe. Švica je trenutno jaka kao crna zemlja. Gomila novih mehanizama!
    Gadžete mogu praviti koliko hoće- teško da će ugroziti prave satove.
    Oni nisu pravljeni da traju više od par godina i zanimljivi su jedino klincima.
    Da treba prenositi ljubav o satovima na sledeću generaciju- treba. I ja ću to sinu pokušati usaditi.
    DrAgod likes this.

Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    27.10.2009.
    Lajkovi
    4373
    Reputacioni uticaj
    141

Seiko,Vostok i Citizen!

Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    603

Joooj, opet sam ispustio jednog proizvođača

Eto, sad vidite zašto se kaže rasejani profa
    HADzI DALIBOR likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Stariji član
    Član od
    15.3.2011.
    Lajkovi
    2181
    Reputacioni uticaj
    80

Zanimaju li ikoga crne slutnje?
    Ako da, evo slike stanja u svetu za pet decenija, po meni:
    - rezervni delovi / servis - ništa
    - tržište mehanike srednjeg ranga - ne postoji, možda polovne, sačuvane
    - high end mehanika - današnje cene x 20, izrada po narudžbini, limitirane serije
    - 98 % ponude - jeftin quartz, mašina PRC ili nešto skuplji Swatch, opet sa PRC modulom, sve plastika - nema čelika
    - tool satovi - diveri, pilotski... stvar prošlosti, možda jedino g-shock opstane u nekom obliku
    - sajdžije nestaju kao i većina skupih i arhaičnih zanata, ostaće po neka radionica u muzejima tehničko istorijskog profila
    - ozbiljne privatne kolekcije, pogotovo tematske i kvalitetne - vredeće bogatstvo
    - naše zbirke, prosečne - nema ih, 98 % mladih ne zanimaju te stvari
    Sve u svoje vreme, kako kažu, a imam neki osećaj (varam se, nadam se) da će polovinom ovog veka, u moru problema koji čekaju svoj okidač, horologija biti ne "zadnja rupa" na svirali, nego nešto jaaako nebitno i debelo zaboravljeno.

Član Avatar korisnika somy
    Član od
    11.7.2012.
    Lajkovi
    409
    Reputacioni uticaj
    16

Ma na zalost si u pravu. Nisam bas hteo da navedem tako direktnu i bolnu istinu u mom postu,ali ti si je bas izneo u originalu. Opet kazem,vreme je glavni faktor koji ce da ucini svoje. Nauka ide napred, prilike se menjaju u svim sverama pa i u casovnicarstvu. Mi postovaoci mehanike ce mo se truditi da se koliko-toliko to odrzi od zaborava dokle god nas bude bilo,a kada nas vise ne bude bilo onda ce biti sto biti mora....
    Vukas likes this.

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •