Strana 3 od 22 PrvaPrva 123456713 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 21 do 30 od ukupno 218
Like Tree192Likes

tema: Apple pametni sat

  1. #21
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Sky, možeš li da obrazložiš zbog čega misliš da će ovi uređaji biti budućnost? Uz ogradu da imam samo informacije koje su date u tekstu, ne vidim čime bi oni mogli da privuku veliki broj kupaca. Ukoliko je za njihovo funkcionisanje potreban i telefon, mislim da će predstavljati samo dupliranje funkcija koji on već poseduje i koje može da bolje odradi. Ukoliko uzmemo u obzir čisto rukovanje, telefon je zgodniji jer SMS ili email se uvek mogu pisati slobodnom rukom, a ne samo desnom (ili levom, ako neko nosi sat na desnoj), dok o eventualnoj funkciji telefona ne treba ni govoriti, budući da je zaista neprirodno držati zglob blizu uveta. Ukoliko je korisniku bitno da koristi društvene mreže, čita sadržaje sa interneta, igrice i slično, telefon je opet lakši za rukovanje, daje veće mogućnosti za igranje, praćenje sadržaja, dopisivanje itd. Najzad, zbog veličine kućišta, on se ne može takmičiti sa pravim telefonom, koji zbog dimenzija i oblika ima mnogo funkcionalniji ekran. Čak i ukoliko bi se pojavila glasovna funkcija, kod nje uvek postoje problemi oko šuma iz okoline, jezika, dijalekta i tome slično. Ukratko, u ovom trenutku ne vidim da mogu tek tako potisnuti satove ili telefone novije generacije, iako su se neki slični uređaji već pojavili. Svakako da imaju svoje kupce, ali se ne može govoriti o nekakvom tržišnom bumu. Iako je Apple ozbiljan igrač u IT svetu, ne mora da znači da je svaki njegov projekat uspešan. Uostalom, pročitao sam da je najnoviji model iPhonea sa još većim ekranom upravo izašao i verujem da će se pokazati bolje od uređaja koji samo može da delimično replicira neke od nejgovih funkcija. Ukoliko ovi uređaji nekoga naviknu da nosi pravi sat, onda je to samo plus.

    @Tiha
    Upravo si postavio jedno od naših večitih 'filozofskih' pitanja, ukoliko tako mogu da se izrazim, pa ću pokušati da argumentujem svoje mišljenje. Ovo što je predstavljeno može se nazvati multifunkcionalnim uređajem, jer daje više mogućnosti za komunikaciju, ima softver, hardver i procesor koji podsećaju na smartphone ili tablet, a prikaz vremena mu je samo jedna od funkcija. Doduše, i za telefone novije generacije je moguće reći da nisu baš sasvim telefoni, jer osim mogućnosti glasovne ili pisane komunikacije preko telekomunikacione mreže, daju mogućnost upotrebe interneta i mogu da obave neke od funkcija običnog kompjutera.

    Casio, Seiko i drugi proizvođači su satovima dodali još neke od funkcija, gde ne vidim ništa sporno, pa se i oni uglavnom mogu nazvati multifunkcionalnim uređajima. Granica jeste tanka i ponekad neuhvatljiva, ali upravo iz nekih praktičnih razloga iPhone nazivamo telefonom, ono na čemu pišem nazivamo kompjuterom, iako oba uređaja imaju prikaz vremena.

    Ne znam da li je ovo objašnjenje dovoljno argumentovano, ali svakako da ima mnogo uređaja koje je teško klasifikovati na tradicionalan način.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #22
    Član Avatar korisnika zarekg
    Član od
    19.6.2014.
    Lokacija
    KG
    Poruke
    383
    Lajkovi
    717
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Svidjalo se nama to ili ne, ovakvi ili nekakvi drugaciji "satovi" ce sigurno zavladati u svetu satova. Pitanje je samo da li za 3, 10 ili 20 godina. U svakom slucaju ce stici. Protiv progresa i napretka se ne moze.
    Shmizla, Dzoni and DrAgod like this.

  3. #23
    Stariji član Avatar korisnika tiha
    Član od
    17.7.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.027
    Lajkovi
    2628
    Reputacioni uticaj
    132

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Po meni je samo baterija problem. Ako u sledecih 10 ili 15 godina bude ostvarena autonomija od recimo mesec dana, vecina satova na trzistu ce verovatno biti pametni.
    vladas, DrAgod and No42 like this.

  4. #24
    Istaknuti član Avatar korisnika MMario
    Član od
    19.3.2014.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.608
    Lajkovi
    30885
    Reputacioni uticaj
    334

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Da li se treba upustati u raspravu o takozvanom pametnom sati. Ja sam si prvo postavio pitanje: "Da li je to uopste sat?"
    Samo zato sto pored mnostva funkcija pokazuje vreme i predvidjen je da se nosi na ruci?
    Mislim da se u tom pitanju krije i odgovor.
    ....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....

  5. #25
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Citat zarekg kaže: Pregled poruke
    Svidjalo se nama to ili ne, ovakvi ili nekakvi drugaciji "satovi" ce sigurno zavladati u svetu satova. Pitanje je samo da li za 3, 10 ili 20 godina. U svakom slucaju ce stici. Protiv progresa i napretka se ne moze.
    Naravno da se ne može ići protiv napretka, ali gde je ovde napredak? Ovakvi uređaji već postoje, a ionako imaju pretke koji baš i nisu napravili revoluciju (naravno, izuzimajući kvarcni sat).

    Meni je ovde najveća nepoznanica zbog čega bi mogli zauzeti mesto običnog sata. Ako se može koristiti za SMS i email, to već postoji, ali svakako da ga je lakše napisati na već postojećim uređajima. Da bi uređaj A potisnuo uređaj B, on mora da ima neki kvalitet, neku osobinu koja će ga jednostavno progurati u odnosu na prethodni. Danas svi kuckamo na kompjuterima koji mogu da prime ogromnu količinu podataka, hajde neka bude terabajt, ali pre tridesetak godina bismo kuckali na spektrumu, komodoru 64 ili amstradu, koji su imali 48/64 kilobajta, što je manje i od prastarih mobilnih telefona, a danas su tehnički smešni. A šta ima ovaj ili neki drugi postojeći uređaj sličnih osobina što bi ga učinilo pristupačnijim? Onaj ko visi na FB, čita novine ili igra igrice neće dobiti ništa ekranom dimenzija 4 x 4 cm, gde će elementi izgledati kao glava špenadle. Casio je osamdesetih pravio satove sa igricama, ali nije napravio revoluciju u časovničarstvu.

    Uostalom, ko god ima sat sa digitronom, kakav je pravio Casio, može da pokuša da uradi nešto konkretno sa njim. Može da pomogne za neki brzi proračun i to je to, ali zamislite reakciju prosečnog korisnika koji će sadržaje na koje je navikao gledati u mikroskopskom izdanju. Na površini od oko 16 cm2 ne može se lepo videti ni igrica, ni novinska vest, ni slika.

    Jedino za šta mislim da ima šanse jeste malo naprednija verzija postojećih digitalnih satova, koja će imati senzore za temperaturu ili nešto slično, ali u ograničenom obimu, jer postoje uređaji koji su mnogo upotrebljiviji za svrhu o kojoj govorimo. Ovo čak i izgleda kao korak unazad, ili budženje nečega što ne može da se lepo upotrebi, otprilike kao veliki BMW sa motorom od 1,4 l koji bi koštao brdo para zbog imena, ali koji bi se zaletao do stotke duže od punta, dok bi se pod klimom vukao kao mrcina.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  6. #26
    Stariji član Avatar korisnika tiha
    Član od
    17.7.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.027
    Lajkovi
    2628
    Reputacioni uticaj
    132

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    ^Jedna od primena gde Apple-ov sat moze da napravi bum na trzistu je fitnes. Samim tim sto moze da meri puls mnogo je zgodniji za upotrebu od raznih traka koje se nose oko grudi itd. Ako moze da meri korake i ostale parametre fizicke aktivnosti mozda ce da istisne FitBit i slicne uredjaje. Verovatno ce se pojaviti aplikacije za njega koje mere kolicinu unesenih/potrosenih kalorija itd. To sve mozda deluje bezveze u WIS kontekstu ali fitnes je trenutno veliko trziste u svetu a posto je trend da su generacije sve gojaznije to ce jos da raste.
    Isto tako Apple pokusava da promovise sat kao sredstvo placanja (NFC payment). Mnogo je lakse platiti telefonom nego traziti kartice po novcaniku, pamtiti PIN-ove itd. Sat to jos vise pojednostavljuje. Kako se tehnologija bude razvijala naslednici ovog sata ce da preuzimaju funkcije koje imaju smisla na njima.
    DrAgod and No42 like this.

  7. #27
    Stariji član Avatar korisnika DrAgod
    Član od
    3.6.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.227
    Lajkovi
    7892
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    151

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Da se razumemo, kvarcne satove nešto preterano ne gotivim, a na pametne satove gledam isto kao i na digitalne ljubimce - that's not it, da ne korsitim malo teže reči i izraze.

    Juče se odigrala dugo najvaljivana prezentacija Apple proizvoda. Odgledah prezentaciju i nisam ostao potpuno ravnodušan što me je začudilo. Jesam korisnik Apple proizvoda ali me poprilično nervira sektaška baza redovnih konzumenata koji bi umrli ako bi ih dnevno makar i na 15 minuta odvojili od dragih im uređaja. Takođe, beskrajno veličanje nečega i neutemeljena poređenja sa drugim proizvodima mi skaču po ganglijama redovno, pogotovo ako se dešavaju u kafani gde im mesto i vreme nije.

    Apple pametni sat-apple-vs-samsung.jpg

    Elem, da pređemo na stvar. Pametni satić sa 3 vrste kućišta(zlato, nerđajući čelik, aluminijum), safir staklo, retro dizajn, deluje neophodno kao čir na pozadini, pogotovo u zlatnoj varijanti. Tu je dosta različitih kaiševa i narukvica, da se nađe nešto za svačiji ukus.

    Cena, za domaće uslove prava sitnica, od 349USD ukoliko imate pametnog rođaka/prijatelja u SAD(čim je tamo, pravovremeno je bio pametan, a kod nas, moja procena oko 450-500evra + nešto koštane srži i jedan bubreg pride) + iPhone, minimum model 5, dakle ni malo jeftino.

    Apple pametni sat-screen-shot-2014-09-10-3.39.52-pm.png

    Kao veliki ljubitelj mehaničkih satova, nikada ne bih odabrao smart-watch umesto klasničnog navijača ili automatika za svakodnevnu upotrebu. Apsurdno mi je da tako nešto dolazi u zlatnom kućištu. Ponavljam, ovo je moje mišljenje, ima ljudi koji će to nositi i mislim da ih ima poprilično veliki broj. Naša estrada može biti jako pogodan uzorak(kao i ljubitelji gradskih terenaca i sličnih natprirodnih pojava što bi rekao drug Neša). Nošenje dva ili više satova istovremeno, osim za potrebe okupljanja članova Foruma(i osvajanja Reichstaga od strane RUS-a), neću ni da komentarišem.

    Apple pametni sat-red_army_soldiers_raising_the_soviet_flag_on_the_roof_of_the_reichstag_with_two_watchs.jpg



    Ono zbog čega nisam ostao ravnodušan je potencijalna primena sata za sportske aktivnosti. Za sport koristim G-Shock sa barometrom i termometrom. Takođe, nekoliko puta godišnje idem na mesta gde nema mobilnog signala(hvala bogu te takva mesta još postoje) gde su dodatne informacije sa senzora krajnje korisne. Za ovu nameneu je G-Shock neprevazidnjen i smart-watch samo smeta. Čak mi je i G-Shock nekako previše digitalan. Gde vidim prednost Apple watch uređaja: može da meri puls i ima akcelerometar na sebi. Ovim se lakše sagledava opterećenje prilikom bavljenja sportom kao i preciznije određivanje broja potrošenih kalorija kao i gomile sličnih parametara koji se iz simbioze dva senzora mogu izvući. Za sportiste amatere koji vode brigu o zdravlju/opterećenju tokom vežbanja, ovo može biti izrazito koristan proizvod. Profesionalci moraju ipak imati malo složenije uređaje.

    Takođe, ko koristi Apple proizvode, sat će mu biti od koristi kao daljinac. (puštanje filmova, muzike, pregledanje raznoraznog sadržaja i sl)

    Apple pametni sat-told-design-jim-davis-garfield-phone-tv-remote.gif

    Rezime: ovaj sat će se, najverovatnije njegova sportska aluminijumska varijanta(čipatonerska varijanta), naći u mom asortimanu el. uređaja koje koristim, isklučivo za sport. Ne mogu ga nikako uvrstiti u kolekciju satova, niti ga nositi mimo sporta i kuće, jer jednostavno nije ni blizu emocije koju mi donese mehanički satovi.

    Neću se zaletati zbog cene, ali će se test try-before-you-buy svakako desiti.
    Priložene slike Priložene slike Apple pametni sat-rep-americi.jpg  
    Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!


  8. #28
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Baterija! Mjesec dana nije dovoljno -minimum je godina(makar kada je sat u pitanju).
    Kvarc je izmišljen prije 100 godina i ni danas nije izbacio iz upotrebe mehanike.
    Neša and DrAgod like this.

  9. #29
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Nešo, druže ja da radim u Apple i da raspolažem sa njihovim tehnološko-marketinškim projekcijama ja bih ti odao tu industrijsku tajnu ali ovako ne očekuj od mene čuda po pitanju obrazloženja.
    Prvo bih da naglasim da ja nisam komentarisao ovaj konkretan sat nego generalno "pametne satove". Šta će oni doneti u budućnosti to je pitanje. Pre 20 godina da je neko rekao da će postojati mobilni sa ekranom na dodir i svim današnjim funkcijama svi bi mu se smejali u lice.
    Već sam rekao bilo je i ranije pametnih satova ( sa tv-om, kamerom, daljinskim ...) ali su iz hardversko - softverskih razloga ostali stvar prošlosti. Danas ovi pametni satovi umreženi sa telefonom ili tabletom ili nekim pametnim naočarama ko zna šta će sve moći. Ukoliko reše pitanje baterije, postignu neku bolju vodootpornost i ukoliko sat bude mogao da čita i šalje mejlove, sms, ima kalendar, organizator, digitron, kameru, GPS, kompas, u kombinaciji sa slušalicama postane telefon ... mislim da bi to moglo uzdrmati časovničarsku industriju jer ne vidim šta bi drugo moglo da je uzdrma ( ne kažem uništi nego uzdrma npr. onako kako je sms uzdrmao telegrame i pisma ).
    Kao što rekoh ja volim mehaničke satove, ne bežim ni od kvarcnih () ali sve što mi treba od pametnog sata ima jedan G-Shock.
    Poslednja ispravka: skydrummer (10.9.2014. u 15:43)
    Neša and MMario like this.

  10. #30
    Stariji član Avatar korisnika DrAgod
    Član od
    3.6.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.227
    Lajkovi
    7892
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    151

    Određen forumom Re: Apple pametni sat

    Pitanje baterije je rešeno bežičnim punjenjem u toku noći... Tri dana autonomije je sasvim dovoljno. Kao što ljudi pune i telefon tako će puniti i okolozglobni pokazivač svega.
    Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!


Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •