Strana 8 od 10 PrvaPrva ... 45678910 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 71 do 80 od ukupno 95
Like Tree48Likes

tema: SEIKO SERVIS!!!

  1. #71
    Mlađi član
    Član od
    9.4.2021.
    Poruke
    75
    Lajkovi
    129
    Reputacioni uticaj
    21

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    Ja to ne bih dirao, +11s nije tako strasno. Iskreno, malo me i cudi sto uvazavaju reklamaciju, kad mehanizam radi u okviru deklarisanog odstupanja. Nije cak ni na granici, da kazes da je +24s, pa da zasmeta. Ali cak i u tom slucaju bi imali argument da je u okviru deklarisanog.
    Jel ti to prvi mehanicki sat?

    Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
    Haifisch23 likes this.

  2. #72
    Mlađi član Avatar korisnika srce
    Član od
    31.7.2021.
    Poruke
    85
    Lajkovi
    538
    Reputacioni uticaj
    3

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    ... nisam ništa očekivao , samo sam izneo zapažanja i postavio par , nadam se , jasnih i nedvosmislenih pitanja... na koja sam dobio odgovor .
    Suma sumarum , može malo da se ušteluje ( drago mi je da postoji mogućnost, jer kao i svi, voleo bih da mi časovnik bude precizniji).
    Jeste mi prvi mehanički sat, a što se tiče servisa , ne znam da li bi bilo u okviru garancije , ili bi doplatio za "vanredni servis".
    Svakako ću razmisliti , a i rado vas informisati o rezultatima ukoliko se odlučim da ga servis našteluje.
    Hvala na odgovorima

    Sent from my SM-G980F using Tapatalk
    eee, VLADAN P and Libero like this.

  3. #73
    Mlađi član
    Član od
    26.6.2016.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    90
    Lajkovi
    257
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    Regularni, tj. neovlasceni casovnicari cesto to nece ni da naplate, pa verujem da nece ni u Vitanovu, buduci da je u pitanju njihov sat, pod garancijom.

    Sto se tice ovih "ubedjivanja" kako je u granicama fabrickih odstupanja, mislim da se malo pogresno gleda na to od strane kolega, bar u ovom slucaju. Te cifre od +25/-15s je Seiko dao kao neki najgori slucaj, uzimajuci u obzir mali milion faktora (temperaturne razlike, neoptimalna navijenost sata, razlicite pozicije u kojima se sat nalazi pri nosenju i u kojima se ostavlja kad se ne nosi i tako dalje) i to je u principu dosta bolje u realnosti i kad se proverava u servisu cifre koje mora da zadovolji su dosta nize (naci cu negde isecak iz servisnog upustva).
    No, i to sve na stranu, ti svoj sat u principu nosis nekom ustaljenom rutinom, koja je skoro pa ista i ponovljiva je iz dana u dan i sa njom dobijas kasnjenje od nekih 10-11 sekundi. Ovo casovnicar vrlo lako moze da iskompenzuje (regulise ga 10s brze) i ti ces imati sat koji maltene radi u par sekundi tacno, ali samo za tvoju rutinu nosenja. Cim promenis rutinu, promenice se i odstupanje tog istog sata. I tu se odvaja zito od kukolja, dobar od loseg mehanizma (tj. precizan od nepreciznog), jer ce na precizan mehanizam ta promena rutine mnogo manje imati uticaja.
    I to sto ti sat u proseku odstupa par sekundi ne znaci da radi u COSC standardima, jer oni znace ce sat imati to COSC deklarisano odstupanje ma kakvu rutinu nosenja imao (ugrubo receno, ne 100% tehnicki tacno )
    BucaJr. and Haifisch23 like this.

  4. #74
    Mlađi član
    Član od
    9.4.2021.
    Poruke
    75
    Lajkovi
    129
    Reputacioni uticaj
    21

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    Ne znam da li sam ja lud, ali +11s je za taj mehanizam i vise nego prihvatljivo. Doduse, za nekog ko je prvi put vlasnik mehanickog sata, to moze predstavljati problem, ali prosto tako stoje stvari i treba biti realan sa ocekivanjima.
    Mozda se da regulacijom korigovati par sekundi, ali budi spreman i na to, da mozda i nije. Imam jednog prijatelja, ciji 6r15 prosto nije mogao bolje da se ustima i casovnicar ga je pitao da bira, jel hoce -10 ili +15.
    Ja bih uvek pre izabrao da mi sat ide +11s, nego npr -5s.

    Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
    Libero likes this.

  5. #75
    Mlađi član
    Član od
    26.6.2016.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    90
    Lajkovi
    257
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    Aj sad malo da teoretisemo, zbog cega tvrdim da se moze ispeglati i spustiti to vreme, tehnicki na kakvom god ispravnom satu (koji se nece za istu situaciju ponasati drugacije).
    Te cifre koje vi pominjete su neke usrednjene vrednosti, za sat koji se nalazio u nepoznatoj poziciji, na nepoznatoj temperaturi, nepoznate stepeni navijenosti. Kad kazete da neki sat kasni/zuri XX sekundi, bez pominjanja u kojij poziciji i davanja vrednosti za makar dve-tri pozicije apsolutno se ne moze zakljuciti da li taj mehanizam moze da pruzi u globalu vise ili ne.
    Odstupanja se standardno mere za do 5 glavnih pozicija (moze i za 6- to radi Grand Seiko, Metas, Rolex pri njihovom testiranju, COSC radi sa 5, a proizvodjaci mehanizama daju vrednosti u zavisnosti od klase- standard za 2(3) pozicije, elabore za 3(4) i top za 5 pozicija).
    I te pozicije su: cifer na gore, cifer na dole, 6h na gore, krunica na dole, krunica na gore (ne mozda bas tim redosledom). Sesta pozicija je 12h na gore, ali se ona ne uzima kao cesta pri nosenju sata, pa se standarndo ne gleda (kao sto rekoh gore).
    E, sad, da ne ulazim u razlike na koji nacin koji mere ova odstupanja (vibrografom ili u toku nekog vremenskog perioda), sustina je ista.

    Generalno, sto je manje odstupanje izmedju pozicija, to ce sat biti precizniji, u kakvoj god se situaciji nosio. Temperatura takodje utice na odstupanje sata, ali je na ruci uvek relativno stabilna temp (uzimaju da je 33 stepena Celzijusa) i ako se ne nosi i bude na sobnoj temp (koju uzimaju da je 23 stepena), pa zbog toga moze "setati" odstupanje jos nekih par sekundi.
    I 6R15 nije uopste los u tim parametrima ( nije ni zvezda, da se razumemo). Na mom primerku, servisiranom, sam imao, sto na vibrografu mereno sto na 24h mereno (COSC stil) rasipanje od nekih maksimalnih 12ak sekundi izmedju 5 pozicija, sto je odlicno.


    Sa druge strane, uzmimo kolegin primer. On ga nosi konstantno na ruci, ima svoj neki ustaljeni ritam da kazem. U takvim situacijama se sat nalazi svaki dan skoro pa isti period vremena u istim pozicijama i to rezultuje odstupanjem od 11s (i buduci da je to tako konstantno svaki dan, govori mi da je mehanizam konzistentan i vrlo verovatno uskih odstupanja, ili kolega ima robotski precizne navike kretanja ) U takvim slucajevima sajdzije to resavaju tim kompenzovanjem, tj. ubrzace/usporice ga koliko prosecno korisniku kasni/zuri sat. Ne moze uciniti cuda, ali moze makar spustiti na oko/malo ispod 5s, mozda i bolje. Bolje, sto je mehanizam precizniji. Ovako sam uspevao da nastelujem i satove ciji su mehanizmi imali izmedju 5 pozicija odstupanja od preko minut. Opet, takvi ce jedan dan nosenja biti npr. na -3, sledeci dan na +5, ali su u principu usrednjeno ispeglani.

    Sa trece strane, je Seiko, koji se ne trudi da regulise mehanizme sto ugradjuje, a nije strano ni da ima QC probleme (pisano vec po forumu, da ne pisemo opet), ali cist, podmazan 6R15 moze da pruzi mnogo vise nego sto zvanicni podaci kazu.
    Baron and Haifisch23 like this.

  6. #76
    Mlađi član Avatar korisnika srce
    Član od
    31.7.2021.
    Poruke
    85
    Lajkovi
    538
    Reputacioni uticaj
    3

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    ... merio sam u svim pozicijama u početku , nikad nije otisao u minus, i u svim pozicijama ima vrlo precizne vrednosti ( možda sam primetio jednom da je sa ciferom na dole malo odstupio , ali neznatno a i dalje je to bilo u plusu)
    Tako da sam ja zadovoljan kako mehanizam radi , i raduje me da može da se šteluje jer pretpostavljam, obzirom na ovako ujednačen rad, da ću uspeti da dobijem zavidnu preciznost.

    Sent from my SM-G980F using Tapatalk
    voosaai89 likes this.

  7. #77
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5192
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    Moram priznati da meni (ljubitelju Swiss made) ovi rezultati tačnosti se ne sviđaju. ETA 2824-2 (2 sata) su u granicama 4-7 s dnevno, dok je Eta 2892a2 u granicama COSC (1-3s dnevno). Čak i stari navijač Unitas je u granicama oko10s dnevno.

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

  8. #78
    Mlađi član Avatar korisnika srce
    Član od
    31.7.2021.
    Poruke
    85
    Lajkovi
    538
    Reputacioni uticaj
    3

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    ) Ni meni se nimalo ne dopada zato i upitah... ali , shvatio sam da je to dozvoljena tolerancija ispravnosti koja je podložna korekciji... tako da, svi srećni i zadovoljni... dok se, i ako se, kojim slučajem ne utvrdi suprotno

    Sent from my SM-G980F using Tapatalk

  9. #79
    Mlađi član
    Član od
    26.6.2016.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    90
    Lajkovi
    257
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    Zaboravih okaciti podatke iz seikovog servisnog upustva. Seiko daje podatke za 3 pozicije, sa teoretski maksimalnim odstupanjem izmedju pozicija od 30 s/d (+/-15s/d). U poredjenju sa npr. podacima od Sellite SW200-1 (za ETA-ine mehanizme vise nije tako lako na prvu naci datasheet, ali bi trebalo da su isti), za standard grade daju podatke za 2 pozicije, a za elabore za 3. 6R15, poredeci ovo, upada negde izmedju standard i elabore. Ili mozda bolje reci malo bolji od standard grade, jer ako gledamo podatke za Seiko za te dve "standard grade pozicije" -cifer gore i 6h gore, maksimalno odstupanje je 25s/d (+/-10s/d za DU i +/-15s/d za 6U), a za Sellitu je deklarisano 30s/d. A npr. izohronizam, zbog Spron 510 opruge, je u rangu Top grade Sellite (10s), sto je izvrsno.


    @Baron imam sat sa starim Unitasom 6498 (bez -1 sufiksa), najosnovniji, koji radi sa 2-3 s/d odstupanja kad se nosi, a kroz 5 pozicija nema ni 15-ak sekundi rasipanja, a po specifikacijama bi trebao da je 5x gori. 🙂
    SEIKO SERVIS!!!-screenshot_2021-10-19-13-14-50-105_com.google.android.apps.docs.jpg SEIKO SERVIS!!!-screenshot_2021-10-20-07-49-46-742_com.google.android.apps.docs.jpg
    Priložene slike Priložene slike SEIKO SERVIS!!!-screenshot_2021-10-20-07-29-33-033_com.google.android.apps.docs.jpg  
    Baron and Haifisch23 like this.

  10. #80
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: SEIKO SERVIS!!!

    ETA po stepenima

    Naziv: ETA GRADES.jpg, pregleda: 374, veličina: 115,8 KB


    U specifikaciji 6r15 nije naveden maksimalan izohronizam, pa zato izgleda malo bolje (na gornjoj sliki (ETA) je naveden) ali svejedno, 6r15 je kvalitetan mehanizam i predstavlja odličan odgovor ETI i Selliti u Standard i Elabore Gradeu, kao što je kolega gore odlično naveo. Ja ga ne bih previše upoređivao sa swiss konkurencijom, jer Magic Lever u 6R15 donosi veliku raznolikost. Njegova boljka je kao i svim ostalim Seiko mehanizmima do Grand Seiko ranga - samo fabrička podešenost, što ima priličan uticaj on ono što su odlično naveli na Chronotales blogu:


    • The 6R15 has a different mainspring, barrel and adjustment lever, which gives it a -15/+25 accuracy and a 55h power reserve. For the 4R series, -35/+45 seconds and a 38–42 h power reserve are averages. Both can be tuned to match COSC standards, but not for very long.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (20.10.2021. u 18:29)

Slične teme

  1. Servis i identifikacija sata
    By Ozziris in forum Džepni satovi
    Odgovora: 19
    Poslednja poruka: 17.4.2012., 14:47
  2. Servis Locman sata
    By jaksha in forum Opšti forum
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 10.8.2010., 9:51
  3. Doxa servis!
    By rumeni in forum Doxa
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 6.8.2009., 17:17
  4. Omega servis u Srbiji i ex-yu državama
    By Foghorn_Leghorn in forum Omega
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 26.10.2008., 13:14
  5. Festina F 16183 servis
    By Smisha in forum Pristupačni satovi
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 17.8.2008., 17:14

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •