Ma ok, ako ne možeš da postaviš slike nije bitno. Mada, uvek je lepše videti "prave" slike sata nego li one koje se nalaze po online prodavnicama.
ETA 2836-2 definitivno nije mehanizam lošeg kvaliteta, naprotiv, radi se o mehanizmu koji je već decenijama u upotrebi i koji se pokazao u radu kao proveren i izdržljiv automatik. Prečnik mehanizma iznosi 25.6mm, visina 5.3mm, broj promena u satu iznosi 28800 a broj rubina je, kao što već rekoh, 25.
ETA većinu svojih mehanizama proizvodi u četiri klase (od najkvalitetnije ka najlošijoj):
- chronometer
- elabore
- standard
Pri čemu se, u suštini, razlike ogledaju u kvalitetu materijala koji se koristi u izradi pojedinih delova mehanizma i regulaciji samog mehanizma.
Pretpostavljam da se u tvom satu nalazi ETA 2836-2 standard ili elabore klase. Maksimalna dozvoljena dnevna odstupanja za ETA 2836-2 standard klase iznose +/- 30 sekundi, dok se najčešće ta vrednost kreće između 8-15 sekundi dnevno. Odstupanje od 3-4 minuta mesečno je odlična vrednost za jedan mehanizam na automatsko navijanje. Često se sam mehanizam može i bolje regulisati, ali zahteva malu intervenciju časovničara. Međutim, moja preporuka je da se sat ne otvara ukoliko je sve u redu sa njim i ako su odstupanja u granicama dozvoljenih vrednosti (vodi se onim "If it ain't broke, don't fix it").
Broj rubina u svakom mehanizmu varira, trenutno se smatra da za mehanički mehanizam sa osnovnim komplikacijama broj od 17 rubina predstavlja neki optimalan broj. Sa brojem komplikacija koje mehanizam ima u sebi, raste i potreba za brojem rubina.
Preporučeni servisni intervali za sat sa mehaničkim mehanizmom su na svakih 4-5 godina, pri nekoj normalnoj upotrebi sata.
Sve u svemu, reč je o odličnom mehanizmu koji će te vrlo verovatno nadživeti ukoliko ga budeš redovno servisirao i održavao.
edit: hehe, preteče me Vlada...
Registracija
Help

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi