Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree6Likes
  • 4 Post By fotopetar
  • 2 Post By CMW

tema: Vojni đepni satovi kanadskih jedinica

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika fotopetar
    Član od
    5.2.2012.
    Lokacija
    Brač-Bjelovar(Hrvatska)
    Poruke
    1.097
    Lajkovi
    3283
    Blogovi
    6
    Reputacioni uticaj
    302

    Određen forumom Vojni đepni satovi kanadskih jedinica

    Kanadske vojne jedinice bile su dio britanskih snaga u ratu,stoga su svoje satove označavali poput britanaca vraninom nogom što se može fantastično vidjet na moja dva sata koja pripadaju njihovim snagama iz prvog rata.Postavio sam diskusije na nekoliko foruma o tim mojim satovima ali nitko mi dobro rastumačit ne može čiji mehanizam doista koriste satovi tko je proizvođač.Na njima piše sviss made ali imaju i niske serijske brojeve oko 200 000.Inače skične mehanizme viđao sam samo kod IWC-a i Rolexa s tim da ne računam da je ovo mehanizam nekog od njih već samo konstatiram da satovi su rijetki,a sad čiji su doista vjerujem da ću s vremenom saznati a možda jednom kontaktiram i Knirima za pomoć.
    Prvo predstavljam satov koji datiraju u vrijeme prvog svjetskog rata.














    Na red dolaze i satovi iz drugog rata.Imaju slične detalje i doista ih se može lako zamijetit među mnoštvom đepnih vojnih satova.Prvo imaju poveći utor na vratu sata,zatim broj C s oznakom satnije na dva mjesta na poklopcu sata i na središnjem kućištu bočno.Imaju specifične brojke i koliko pratih dosad njihove satove većinom metalik plave kazaljke.Ne kažem da nema i drugačijih modela al ove sam ja najviše zamijetio.





















    Inače sva ova četiri sata su moja i dio su moje vojne kolekcije satova.Sada više nije samo kolekcija đepnih satova već imam i ručnih koje budem uskoro napose predstavio,napose prinove poput Tissoa koji po nemirnici pripada satovima vojnog stila za njemačko tržište te Omega vojnog stila.Oba sata imaju šok apsorbere i lijepo se uklapaju u moju kolekciju.
    VLADAN P, Varga, Misic M. and 1 others like this.

  2. #2
    CMW
    CMW je offline
    Mlađi član Avatar korisnika CMW
    Član od
    7.5.2012.
    Lokacija
    Rose Bay, NSW, AU / Beograd, RS
    Poruke
    85
    Lajkovi
    306
    Reputacioni uticaj
    33

    Određen forumom Re: Vojni đepni satovi kanadskih jedinica

    Citat fotopetar kaže: Pregled poruke
    Kanadske vojne jedinice bile su dio britanskih snaga u ratu,stoga su svoje satove označavali poput britanaca vraninom nogom što se može fantastično vidjet na moja dva sata koja pripadaju njihovim snagama iz prvog rata.
    Dobar dan, Petre!

    Moram malo da Vas korigujem. "Vranina noga" kako Vi nazivate simbol na časovnicima je zapravo heraldički simbol koji se na engleskom jeziku zove "Broad Arrow" ili "Pheon" koji predstavlja široku strelu (njen vrh) a britanska vlada ga koristi za označavanje svojine, t.j. državno vlasništvo.



    Naravno isti simbol je korišćen i u kolonijama, Severnoj Americi, Kanadi, Indiji, Australiji, Novom Zelandu i svim ostalim kolonijama. Iznad su prikazani "Pheon" i upotreba "Broad Arrow" simbola za označavanje državnog vlasništva, kao takav simbol se koristi od sedamnaestog stoleća.

    CMW
    Varga and fotopetar like this.

  3. #3
    CMW
    CMW je offline
    Mlađi član Avatar korisnika CMW
    Član od
    7.5.2012.
    Lokacija
    Rose Bay, NSW, AU / Beograd, RS
    Poruke
    85
    Lajkovi
    306
    Reputacioni uticaj
    33

    Određen forumom Re: Vojni đepni satovi kanadskih jedinica

    Citat fotopetar kaže: Pregled poruke
    Postavio sam diskusije na nekoliko foruma o tim mojim satovima ali nitko mi dobro rastumačit ne može čiji mehanizam doista koriste satovi tko je proizvođač.Na njima piše sviss made ali imaju i niske serijske brojeve oko 200 000.Inače skične mehanizme viđao sam samo kod IWC-a i Rolexa s tim da ne računam da je ovo mehanizam nekog od njih već samo konstatiram da satovi su rijetki,a sad čiji su doista vjerujem da ću s vremenom saznati a možda jednom kontaktiram i Knirima za pomoć.
    Dobar dan, iznova!

    Petre, da bi se identifikacija uopšte mogla pokušati potrebno je nekoliko parametara. To su takozvani "Fingerprints" časovnika, prečnik mehanizma i fotografija samog mehanizma načinjenog sa strane brojčanika, bez samog brojčanika.

    Da bi ste me pravilno shvatili, prilažem skaniranu stranicu iz jednog od kataloga mehanizama, i razumeli način identifikacije.

    Vojni đepni satovi kanadskih jedinica-rf-p78.jpg

    Inače, ovo je metod korišćen od strane časovničara radi identifikacije mehanizma pa zatim po defektaži da bi bez pogrešaka naručili rezervne delove.

    Ukoliko ste u stanju da sami skinete brojčanik bez oštećenja i zatim fotografišete mehanizam to bi smo mogli pokušati identifikaciju.

    Usput moram kazati da Vaši mehanizmi mogu lako biti izrađeni u nekim od najčuvenijih fabrika švajcarske. Takođe treba imati na umu da firme kao Rolex, Doxa, Breitling i mnoge druge nisu nikad same izrađivale mehanizme no su ih kupovali od "ebauche" proizvođača i zatim ih ugrađivali u kućišta, postavljali brojčanike i skazaljke te ih prodavali pod svojim imenom.

    CMW

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika fotopetar
    Član od
    5.2.2012.
    Lokacija
    Brač-Bjelovar(Hrvatska)
    Poruke
    1.097
    Lajkovi
    3283
    Blogovi
    6
    Reputacioni uticaj
    302

    Određen forumom Re: Vojni đepni satovi kanadskih jedinica

    Hvala puno na pomoći.Zasada ću se zadovoljiti onim što znam jer nemam blizu urara od povjerenja a sam ne želim ić u rizik rastavljanja jer veći je rizik rastavljat ga nego ostavit ga ovakva i živjet u neznanju i nedoumici.Sad kad još ne znam koji su ovo satovi mogu zamišljat da su tko zna što i to me ponekad veseli.
    Moram pohvalit tvoje znanje i postove koji su vrlo kvalitetni i poučni te od pomoći.Samo tako i dalje,i slobodno me ispravi kada kažem koju nebulozu,kažem sve što znam i koliko znam a uvijek se da nać koja greška.
    Nadam se da se kolegama svidjelo ovo predstavljanje kanaskih vojnih satova,zbog tog sam i postavio post,sve ostalo je manje bitno.

Slične teme

  1. Vojni džepni satovi i štoperice
    By fotopetar in forum Džepni satovi
    Odgovora: 47
    Poslednja poruka: 18.2.2017., 11:05
  2. Vojni satovi Drugog svetskog rata
    By skydrummer in forum Vojni satovi
    Odgovora: 75
    Poslednja poruka: 24.12.2016., 7:52
  3. Odgovora: 27
    Poslednja poruka: 25.10.2012., 23:31
  4. Bugarski đepni sat dobivan za vojne zasluge
    By fotopetar in forum Džepni satovi
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 25.3.2012., 15:31
  5. Da li je ovo vojni sat?
    By laneni in forum Vojni satovi
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 14.10.2011., 17:44

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •