Prikaz rezultata 1 do 9 od ukupno 9
Like Tree24Likes
 • 13 Post By Neša
 • 1 Post By Serb
 • 1 Post By bajker71
 • 1 Post By jagos
 • 4 Post By Neša
 • 1 Post By SEIKO
 • 1 Post By bt321
 • 1 Post By VLADAN P
 • 1 Post By skydrummer

tema: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

 1. #1
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.328
  Lajkovi
  13229
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  600

  Određen forumom Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Sovjetska industrija satova je oduvek nastojala da u skladu sa mogućnostima prati dostignuća časovničarske industrije ostalih zemalja. Ni digitalni satovi nisu bili izuzetak. Prema dostupnim podacima, prvi kvarcni digitalni satovi koji su se pojavili u SSSR-u su oni koje je naručio Leonid Brežnjev. U pitanju je bio Pulsar, koji datira iz 1972. godine, a zanimljivo je spomenuti da je ovaj brend tada pripadao Hamiltonu, da bi ga Seiko otkupio 1978. Doduše, prvi digitalni mehanički sat sovjetske proizvodnje pojavio se nešto ranije (tzv. jump-hour), a u pitanju je model zaria 2006. Podaci o početku izrade ovog modela variraju, ali se može bar okvirno reći da datira iz kasnih šezdesetih ili ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Prvi pravi kvarcni LCD sat je elektronika B6-02, a proizvodi se od 1974. godine. Postoje i neproverene priče prema kojima je jedan od sovjetskih prvenaca na ovom polju bio jump-hour sa LED osvetljenjem, ali da se nije pojavio u prodaji jer je prodaja išla izuzetno loše. Na slikama koje slede možete videti modele zaria 2006 (prva slika) i elektronika B6-02 (ostale slike).

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-zaria-jumphour.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-eb602.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-eb602-1.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-eb602-2.jpg

  Prvi LCD, koji se vidi na slici, bio je jednostavan, premda se može reći da je izgledom mogao parirati ostalim satovima zapadne proizvodnje. Imao je samo funkcije sata i minuta, što je i normalno za LCD satove tog doba, ali je omogućavao format prikaza od 24h. Naravno, sati i minuti su bili podeljeni dvotačkom, kao i danas. Ukoliko pogledate sliku bez maske, jasno se vidi sovjetska škola – robustan izgled je karakterističan i za mnoge druge njihove proizvode. Napajale su ga dve baterije, a mnogi navode da su doživljavale istu sudbinu kao i benzin u sovjetskim vozilima – sat je naprosto srkao njihovu energiju. Ovaj sat je, međutim, imao tri dugmeta za podešavanje, od kojih je jedno služilo da se sekunde vrate na nulu, iako nisu bile prikazane. Inače, ovaj sat je proizvela fabrika ZIM iz Kujbišova, a natpisi su bili ZIM, Elektronika (rus. Электроника), Pobeda i Sekonda. Ovaj sat, ali i modeli koji su ga nasledili, mogli su se kupiti u SSSR-u, ali i u drugim zemljama. Doduše, isti model se mogao naći u nešto drugačijim kućištima, a ZIM je izbacio sledeći model početkom osamdesetih u kućištu koje je podsećalo na kućišta postojećih analognih satova, a unutra se nalazio kalibar 30351. Natpisi su ponekad bili nedosledni, bar kada je u pitanju latinica, pa se brend transkribovao kao Electronica i Electronika. U nastavku teksta možete videti još nekoliko verzija pomenutog B6-02.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-eb602-v1.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-eb602-v2.jpg

  Gotovo istovremeno sa proizvodnjom prvog LCD sata, pojavio se i prvi LED, i to model B6-03, a obično je nosio natpis Elektronika-1. Osim navedenog natpisa, mogao se naći i kao Elektronika (bez cifre). Proizvodio se sve do sredine devedesetih godina, i to u fabrici NII-Zavod Pulsar u Moskvi. I ovaj sat je imao više verzija kućišta, a zanimljiv je za kolekcionare, imajući u vidu da se nije izvozio koliko i njegov rođak. Što se tiče funkcija, pokazivao je sate, minute, sekunde, dan i mesec.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-b6-03-1.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-b6-03-2.jpg

  Kada govorimo o proizvođačima, ne smemo izostaviti i jednu fabriku koja se nalazi u Belorusiji, a aktivna je i danas. U pitanju je Integral Elektronika, a sajt fabrike se nalazi na sledećem linku: наручные электронные часы Электроника | ОАО "Завод Электроника" Na linkovanoj strani mogu se videti satovi koji se i danas proizvode. Prvi model beloruske fabrike bio je Elektronika-5 sa oznakom 5-202, kalibar 30350. Ovaj model imao je šest cifara, sati i minuti su bili odvojeni tačkom, a sat je posedovao i mogućnost korekcije broja dana u mesecu, o čemu svedoči i jedan od modela sa slika.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-e5-202-1.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-e5-202-2.jpg

  U trku se uključio i Poljot, odnosno Prva moskovska fabrika satova (1МЧЗ). U pitanju je analogno-digitalni sat čiji bi se izgled možda mogao opisati i kao šmekerski, a po dizajnu se nije mnogo razlikovao u odnosu na zapadne uzore. Oznaka kalibra je 2968, a može se naći u više modela satova.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-e2968.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-pquartz2968.jpg

  Naravno, kako se razvijaju strani modeli, sovjetski proizvođači pokušavaju da im se približe. Osim muških satova, tu su i ženski, a pojavljuju se i oni sa melodijama, danima u nedelji i mnogim drugim funkcijama koji su već poznate na ostalim satovima. Slike koje slede predstavljaju ženske satove, a ostali se mogu videti na drugim mestima u tekstu.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ezenski1.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ezenski2.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ezenski3.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ezenski4.jpg

  Zanimljivo je spomenuti da se po nekim sitnicama razlikuju od drugih sličnih satova. na mnogim modelima sati i minuti su odvojeni jednom tačkom, a ne dvotačkom, kako smo navikli. U pitanju je jedna pravopisna sitnica – čak i naš pravopis predviđa da se vreme piše ovako: 10.15, a anglosaksonski sistem je malo drugačiji, te isto vreme beleži sa dvotačkom (10:15). Osim toga, ponekad se mešaju i jezici, pa se na kućištu mogu videti oznake na ruskom, a na displeju na engleskom, ali kao kuriozitet se javlja i španski, što se vidi na jednoj od slika koje slede, a može se prepoznati po španskoj reči fecha koja označava datum. Pretpostavljam da je ovaj model bio za kubansko tržište.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ejezik1.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ejezik2.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ejezik3.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ejezik4r.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ejezik5r.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ejezik6r.jpg

  Naravno, displej je uglavnom imao ruske oznake.


  Iako je svetska časovničarska industrija doživela veliki udarac pojavom kvarcnih satova, čini se da sovjetska nije osetila krizu, a satovi su se izvozili iz ove zemlje, bilo da su kvarcni, bilo mehanički. Pretpostavljam da su digitalni uneli dašak Zapada, za kojim su građani više ili manje čeznuli. Znamo da se Sovjetski Savez raspao pre dvadesetak godina, ali proizvodnja digitalnih LCD satova i danas traje, a očuvala se u Belorusiji. Jednu fabriku, koja i danas koristi isti brend sam već spomenuo, ali se može naći podatak o još jednom brendu, odnosno proizvođaču, a u pitanju je Kamerton iz Pinska. Sa jednom fabrikom u Minsku, a drugom u Pinsku (nije greška, grad se zaista tako zove), Belorusija je nastavila proizvodnju mnogih modela koji izgledaju retro, ali se po svoj prilici i dalje nose i kupuju.

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-ebelorusija.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-kamert55.jpg

  Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-edanas2.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-edanas3.jpgSovjetski digitalni satovi - kratak istorijat-edanas1.jpg

  Napomena: o ovim satovima ne bih napisao ni slovca da naš drugar Bajker71 nije predstavio svoj primerak jednog ovakvog sata u odličnom tekstu koji se može naći na sledećem linku: Elektronika

  Bajkeru71 veliko hvala na ideji i podršci za pisanje ovog teksta.

  Izvori:
  elektronika
  The TIMEX Watch Forum: Nice Russian Diver..
  e-bay
  SOVIET DIGITAL ELECTRONICS MUSEUM. By Sergei Frolov (Sergej Frolov)
  The Elektronika B6-02
  http://zavod-electronica.by
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 2. #2
  Istaknuti član Avatar korisnika Serb
  Član od
  14.2.2012.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.460
  Lajkovi
  3723
  Reputacioni uticaj
  187

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Zanimljiva tema i dobar tekst Nikad nisam do sad razmisljao o sovjetima digitalcima
  Neša likes this.

 3. #3
  Stariji član
  Član od
  2.10.2011.
  Poruke
  659
  Lajkovi
  2390
  Reputacioni uticaj
  67

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Izvanredan i edukativan tekst kao što smo od Neše i navikli.
  Hvala za sjajno obrađenu temu koja je malo nepravedno zapostavljena.
  Neša likes this.

 4. #4
  Istaknuti član Avatar korisnika jagos
  Član od
  4.11.2009.
  Poruke
  2.683
  Lajkovi
  5664
  Reputacioni uticaj
  51

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  pa od nese i ne ocekujemo nista manje.hvala neso volim ovakve stvari da procitam.
  Neša likes this.

 5. #5
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.328
  Lajkovi
  13229
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  600

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Da bi ova tema bila potpunija, pobrinuo se naš drugar Bajker71, koji je ljubazno dozvolio da iskoristim i njegov album sa mnogo lepih slika elektronike.

  Link: http://www.svetsatova.com/forum/memb...s/elektronika/

  Hvala Bajkeru71
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 6. #6
  Mlađi član Avatar korisnika SEIKO
  Član od
  11.2.2012.
  Lokacija
  Niksic, Crna Gora
  Poruke
  74
  Lajkovi
  167
  Reputacioni uticaj
  13

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Najviše me opčinjava ta Zaria 2006 jump hour.... uh, nisam znao da su i rusi to pravili...
  Odlična tema
  Neša likes this.

 7. #7
  Stariji član Avatar korisnika bt321
  Član od
  5.2.2011.
  Lokacija
  SKOPJE-MK
  Poruke
  1.834
  Lajkovi
  16237
  Reputacioni uticaj
  23

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  svaka cas za texst kada ces da nabavis jedan kvarcni sat
  Neša likes this.

 8. #8
  Moderator Avatar korisnika VLADAN P
  Član od
  18.10.2010.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.525
  Lajkovi
  17895
  Reputacioni uticaj
  278

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Ti,bre,Nešo k'o da si lingvistiku završio
  Neša likes this.
  ZAJEDNO SMO SKUPA!

 9. #9
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30922
  Reputacioni uticaj
  981

  Određen forumom Re: Sovjetski digitalni satovi - kratak istorijat

  Nešo hvala na interesantnom tekstu i hvala na trudu!
  Neša likes this.

Slične teme

 1. Kako se kalio Poljot - kratak istorijat
  By Neša in forum Ruski satovi
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 4.4.2020., 0:08
 2. Tissot - kratak istorijat (1853-1944)
  By Neša in forum Tissot
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 11.9.2013., 15:59
 3. Stari luksuzni digitalni satovi :)
  By panonski in forum Digitalni i ABC satovi + G-Shock
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 1.6.2012., 21:59

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •