Citat araphel kaže: Pregled poruke
Mislim da je ovde jako teško dati ispravnu definiciju. Po meni, tanka je linija između ekskluzivnih izdanja i takozvanih "limited edition".

Dok ekskluzive mogu imati neku dodatnu funkcionalnost prisutnu samo na njima kako bi podigli cenu, ili imati izmenjene delove u smislu plemenitih materijala i slično, ograničene serije mogu biti sasvim obične, samo urađene sa nekom vizualnom karakteristikom primenjenom samo na određeni brij komada, kao naprimer druga boja i slično.

Lično ne patim od ekskluzive, ne palim se na takve stvari i smatram ih besmislicama, ali okej, ja takođe i švajcarske satove smatram precenjenim snobizmom i obmanom, pa onda nemam možda uobičajena merila.

Protiv "limited edition" varijanti nemam ništa, mada ni tim stvarima nisam sklon, jer ne volim da doplaćujem za nešto što je u suštini ništa.

Sve u svemu, mislim da se obe varijante daju svesti na caku za iznuđivanje para od imućnih i veoma često užasno površnih ljudi, koji se definišu takvim ekskluzivama umesto svojim kvalitetima.
Stvarno ne mogu, a da se ne nasmejem na ovakav komentar, na stranu ono sto je pitao Dalibor, da razjasnimo sledece. Prvo, ogromna je razlika izmedju limited edition i ekskluzivnih satova, ovi prvi se prave u ogranicenim serijama i obicno ne kostaju mnogo vise od tzv obicnih njima slicnih modela, njihova vrednost dolazi kasnije jer su to kolekcionarski primerci, pa ih ovi i placaju koliko njima vrede,a ne kolika je njihova stvarna vrednost. Ekskluzivni satovi podrazumevaju veliki broj komplikacija jer one predstavlaju prestiz u casovnicarskom zanatu i umece samog majstora da na tako malom prostoru smesti sto vise stvari, a da to prelepo izgleda, kako sa prednje, tako i sa zadnje strane.
Drugo, plemeniti metali nisu sami po sebi ekslkluziva u ovom zanatu oni ga samo prate, jer npr. lakse je rucno obraditi zlatno kuciste nego celik.
Trece, sa takvim stavom ako smo se ovde vise puta slozili da su satovi sami po sebi luksuz, jeftinije ti je da pogledas u Sunce ili Severnjacu jer sat ti ni ne treba. U tom slucaju i Q and Q je luksuz tz porez na budale i zasto na njega bacati pare.