araphel kaže:
Mislim da je ovde jako teško dati ispravnu definiciju. Po meni, tanka je linija između ekskluzivnih izdanja i takozvanih "limited edition".
Dok ekskluzive mogu imati neku dodatnu funkcionalnost prisutnu samo na njima kako bi podigli cenu, ili imati izmenjene delove u smislu plemenitih materijala i slično, ograničene serije mogu biti sasvim obične, samo urađene sa nekom vizualnom karakteristikom primenjenom samo na određeni brij komada, kao naprimer druga boja i slično.
Lično ne patim od ekskluzive, ne palim se na takve stvari i smatram ih besmislicama, ali okej, ja takođe i švajcarske satove smatram precenjenim snobizmom i obmanom, pa onda nemam možda uobičajena merila.
Protiv "limited edition" varijanti nemam ništa, mada ni tim stvarima nisam sklon, jer ne volim da doplaćujem za nešto što je u suštini ništa.
Sve u svemu, mislim da se obe varijante daju svesti na caku za iznuđivanje para od imućnih i veoma često užasno površnih ljudi, koji se definišu takvim ekskluzivama umesto svojim kvalitetima.
Bookmarks sajtovi