Pozdrav svima, na početku hteo bih da pohvalim forum kao veliku bazu podataka kako za početnike tako i za one koji su već duže u ovom čarobnom svetu satova. Nego da se vratimo našoj temi, naime jedan dobar prijatelj već duži niz godina odnosno nekoliko kolena u vlasništvu svoje porodice poseduje jedan barem meni veoma zanimljiv sat. Prema nekim procenama na osnovu poznatih podataka kao što su kada je sat stigao u familiju procene su da je star 100 godina +- 5. Sat je donešen početkom prošlog veka kao poklon iz Amerike a još jedna zanimljiva priča vezana za ovaj sat je i da je jedan od vlasnika u nizu ovaj sat poklonio svojoj ćerci na rastanku pred odlazak u rat i da se njih dvoje više nikada nisu sreli nažalost. Sat je u kompletu posedovao i lanac kome se vremenom gubi svaki trag. Nadam se da će bolji poznavaoci moći na osnovu slika da mi kažu nešto više o satu jer koliko se meni čini a možda i geršim nigde nije navedeno ime proizvođača. Usput ne bi bilo na odmet saznati i njegovu potencijalnu vrednost koja je definitivno u drugom planu naspram emotivne vezanosti prijatelja .
Zaboravih i da napomenem mada se to da videti i na slikama, sat je od 14k zlata i do pre neku godinu je čak bio i u funkciji, doduše uz neke veće greške ali je čukao.