Strana 1 od 38 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 373
Like Tree1756Likes

tema: Satovi i knjige

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Satovi i knjige

    Pre nekoliko dana došao sam na ideju da otvorim ovu temu. Naslov teme je poprilično jasan . Namera je da u ovoj temi postavljate fotografije knjiga koje čitate i satove koje u tom trenutku nosite. Nije bitno da li su knjige stručne, da li je poezija ili proza u pitanju itd. Bitno je da se na fotografiji vidi knjiga ( naslov , autor ) i sat. Pored knjiga koje trenutno čitate može postaviti i fotografije nekih interesantnih knjiga koje ste pročitali ili nameravate da pročitate. Ako želite možete u par rečenica reći nešto o knjizi ili možete fotografisati zadnju koricu na kojoj obično piše vrlo kratak sadržaj knjige. Postoji jedna tema ( Omiljena knjiga/citat ) koja je nažalost zamrla u kojoj možete i detaljnije izneti svoje mišljenje o nekoj knjizi.
    Cilj ove teme jeste u tome da se pored gledanja lepih satova preporuče i interesantne knjige. U kojoj meri će tema zaživeti zavisi od vas.

    Pošto sam otvorio temu red je i da postavim neke fotografije. Knjiga koju trenutno čitam jeste „Saradnik“ od Džona Grišama. Vrlo interesantna knjiga, odličan i planetarno poznat pisac. Koliko je meni poznato sve njegove knjige su kombinacija trilera, špijunaže i prava. Tako da je ova knjiga da tako kažem pravno-špijunski triler.


    Taj dan su se na ruci smenjivali Seiko SKX007 i Amfibija.

    Satovi i knjige-1.jpgSatovi i knjige-2.jpgSatovi i knjige-3.jpg



    Knjiga koju nameravam da pročitam jeste „Zlatna obala“ od Nelson de Mila. Nisam je pročitao tako da ne mogu da je komentarišem ali ako bude upola dobra kao i „Igra lava“ uživanje je zagarantovano.
    Sat na fotografiji je Orient Bambino.
    Satovi i knjige-1.jpgSatovi i knjige-2.jpgSatovi i knjige-3.jpg



    Sledeća knjiga je jedna od četri koje čine jednu celinu. Sve četri knjige zovu se „Velike obmane Drugog svetskog rata“ , samo im se razlikuju podnaslovi. Nisu obične knjige u pitanju, nije ni obično štivo u pitanju pa ću reći koju reč više. Knjiga koja se vidi na fotografiji je treća po redu i nosi podnaslov „Dan D u oklopu laži“. Sve četri knjige preporučujem. Nije u pitanju beletristika u pitanju su istorijske knjige koje na detaljan način govore o obmanama, špijunaži , kontra špijunaži, zaverama itd koje su se dešavale u toku Drugog svetskog rata. Dakle događaji su stvarni . Sve četri knjige su na engleskom objavljene 1975. god. a 1977. godine pojavile su se prevedene na našem tržištu. Postavlja se pitanje zašto su se pojavile tek 1975. godine . Zato što je dobar deo onoga o čemu se govori u ovim knjigama bio strogao čuvan posle rata. Koliko se sećam tajne su čuvane tačno 30 godina, nakon toga su postale dostupne. Zato su knjige objavljene 1975. godine. Bibliografija svake knjige proteže se na 10-15 stranica . To govori koliko je materijala korišteno u pisanju ovih knjiga. Ako želite da znate kako je Romel izgubio rat u severnoj Africi, da li zbog taktike i umešnosti britanskih trupa u Arfici ili je nešto drugo u pitanju, ako želite da znate zašto je uspelo iskrcavanje u Normandiji kada su Nemci imali dovoljno vojske u Francuskoj da odbiju saveznike na sa obale nego do pola Atlantika ili nikada niste čuli recimo za Vilhema Kanarisa onda su ovo knjige za vas. Mana ovih knjiga je u tome što samo obrađuju rad zapadnih službi a ništa ne govore sovjetskom obaveštajnom radu pa se može steći pogrešan utisak da on nije ni postojao. Doduše nije za poverovati da bi u sred hladnog rata neki zapadni novinar-istraživač mogao da čeprka po arhivi Crvene armije i KGB-a u potrazi za potrebnim informacijama. Sve u svemu preko 1000 kvalitetnih strana visoko koncentrovane istorije ( ukupno u sve četri knjige ). Nikako propustiti. Malo je duži opis ali knjige to zaslužuju.
    Sat na fotografiji je Seiko 5, datum je današnji tj jučerašnji mada sam ovu knjigu ( i ostale ) pročitao pre godinu-dve.
    Satovi i knjige-1.jpgSatovi i knjige-2.jpgSatovi i knjige-3.jpgSatovi i knjige-4.jpg

    Za sam kraj:
    Satovi i knjige-1.jpgSatovi i knjige-2.jpg





    Toliko od mene za sada. Sada je na vas red.
    RUS, sima hrabri, anbeast and 14 others like this.

  2. #2
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Super tema, zelenko!
    Nemam cime da fotkam, izgubio sam fon jos krajem aprila, ali ovih dana sa ruke ne skidam G-shock 5600. Stigao sam da citam samo Tacitovu Germaniju tokom dnevnih odlazaka u ''kabinu za filozofiranje'' (if you know what i mean....)
    Ahhh, setih se... Procitao sam i knjizicu (bednih 40 str) : ''Watchmaking: A Case Study in Enterprise and Change'', harvardskog profesora istorije Dejvida S. Landesa, tokom cijeg citanja sam nosio Festinu 8888.
    Kako se moja saga o selidbi privela kraju, moci cu nesto vise da citam i nesto vise da posecujem forum sa koga sam se samoizgnao
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  3. #3
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Satovi i knjige-img_0580.jpgSatovi i knjige-img_0581.jpg

    ovo su moji katalozi satova, skoro su mi stigli, najlepsi je glashutteov i safhauzenov, imam i katalog langea, a od knjiga ovo sam skoro procitao, knjiga o staljinu, drugi deo, hegelova filozofija povijesti, sa njom se mucim, mislim da je to gubljenje vremena i ozbiljno ucim nemacki jezik, svakom ko se nije susretao sa nemackim jezikom preporucujem ovaj PONS-ov audio kurs, uradjen je bez greske, uskoro cu kupiti nemacki jezik, srednji nivo znanja....satove nazalost nemam pa nema ni slike sa njima...
    RUS, skydrummer, Zagor and 1 others like this.

  4. #4
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Trenutno Omega katalog, a na ruci amfibija
    Satovi i knjige-1.jpg Satovi i knjige-2.jpg Satovi i knjige-3.jpg Satovi i knjige-4.jpg Satovi i knjige-5.jpg
    83stojan, Zagor and Bluesky like this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  5. #5
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    @sky

    pa tajne se cesto otkrivaju posle 30, 50 ili 100 godina, odnosno onog trenutka kada svi vinovnici rata, zrtve i dzelati umru, ili cak i njihovi naslednici takodje umru, da ne bi bilo sukoba medju njima, osvete i slicno
    Rihard Zorge je odigrao veliku ulogu u toku rata, on je javio Staljinu da japanci nece da napadnu sssr te je onda staljin povukao oko 400.000 vojnika sa istoka da se bore za staljingrad i sprece nemce da dodju do naftnih polja, to je odlucilo tok rata cini mi se

  6. #6
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Slažem se da se tajne čuvaju iz raznoraznih razloga, neke nikada ne budu objavljene. Ja sam to spomenuo usput. Kod knjiga Velike obmane Drugog svetskog rata bitno je nekoliko stvari. Ogromna količina podataka, rasvetljena pozadina nekih događaja ( npr zašto Nemačka nikada nije ušla u Španiju koja joj je bila više saveznik nego neutralna, Dan D i gomila drugih stvari ) objašnjena uloga i život nekih ljudi koji nisu svima tako poznati. Time se knjige bave. Ako neko piše maturski, seminarski, diplomski ili čak nešto više od toga ili jednostavno volite istoriju onda ove knjige nebi trebalo zaobići. Što se samih tajni tiče u knjigama se ne objašnjava zašto su čuvane. Interesantno je da su čuvane na zato da bi se nešto sakrilo od poraženih nego da bi se sakrilo od sovjeta kako bi to isto bilo upotrebljeno protiv njih jer kako se rat bližio kraju praktično su počinjale pripreme za novi do kojeg nikada nije došlo.
    Što se tiče Zorgea slažem se mada imali su oni čitav niz obaveštajnih uspeha o kojima se malo govori i malo ili nedovoljno zna.

    Nadam se da će biti još lepih fotografija satova i knjiga. Ne ustručavajte se.


    PS: Serb imaš sat, imaš fotoapart, čitaš knjige o fotografiji dok se petlovi ne oglase .Dakle, fotke druže, fotke i to one lepe studijske.
    Poslednja ispravka: skydrummer (30.5.2013. u 15:33)

  7. #7
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Vidi ga ovaj joda samo me u crno zavija , sad moram da idem u biblioteku da iznajmim knjigu Salu na stranu ako stignem veceras bice fotki
    RUS, anbeast and skydrummer like this.

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lokacija
    Kotor, Crna Gora
    Poruke
    3.190
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    S obzirom da u zadnje vrijeme od obaveza na fakultetu ne stizem da citam neku slobodnu literaturu, tako da sam trenutno okupiran strucnom literarurom, ali evo par fotkica

    Satovi i knjige-dsc00677.jpgSatovi i knjige-dsc00678.jpg

    Strucna literatura + Amfibija
    Poslednja ispravka: Dragojlovic Darko (30.5.2013. u 17:02)
    RUS, molnja, skydrummer and 1 others like this.

  9. #9
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.989
    Lajkovi
    58294
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Omikron zbog kise zamenjen amfibijom a zahvaljajuci ovoj temi knjiga moga detinjstva Plutonija(po ko zna koji put). Preporucujem ovu avanturu po meni mnogo bolju od Zil Vernovog Puta u srediste zemlje.Satovi i knjige-300520131757.jpg Satovi i knjige-300520131759.jpg
    RUS, skydrummer, 83stojan and 1 others like this.

  10. #10
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Satovi i knjige

    Odgovaram na temu sa malim zakašnjenjem. Evo i mog priloga:

    Satovi i knjige-img_4065.jpg

    Na ruci, tj. na knjizi, junkers sa meni dragim mehanizmom 3133, a na stolu knjiga pod anslovom Salonica, City of Ghosts, ('Solun, grad duhova') autora Marka Mazowera. Iako počinje kao putopis, uz opise autorovog dolaska u Solun, uz zvuke buzukija, cipuro (grčko piće), meze i ostalo što asocira na ovaj grad, knjiga koju čitam obuhvata period od 15. do 20. veka, tj. istoriju Soluna i Balkana uopšte, kao i opise života u ovom drevnom gradu. Grad je opisan kao kosmopolitski, velikog srca i amalgam kultura koje su se u njemu spojile, oivičen Egejskim morem koje ga zapljuskuje i Rodopskim planinama u daljini.

    Iako sam knjigu kupio pre oko mesec dana, zbog velikih obaveza nisam uspeo da pročitam više od polovine, ali mislim da ću je uskoro završiti.

    Premda je Sky u svom postu stavio i zadnju stranu, na kojoj se nalazi sažetak knjige, ja to nisam učinio jer je tekst sa zadnje korice nedorečen, pa sam knjigu predstavio svojim rečima.
    RUS, molnja, vlajo and 2 others like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Strana 1 od 38 1234511 ... PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •