Imao sam priliku da obiđem deo astronomske opservatorije na Zvezdari i da saznam neke fascinantne činjenice koje su mi bile potpuno nepoznate o ovom objektu i o istoriji astronomije kod nas. Zateklo me saznanje da je opservatorija nakon prvog svetskog rata izgrađena u okviru odštete koja je, na ime ratnih strahota i razaranja naše zemlje, isplaćena od strane poraženog agresora - dakle plaćena je skupo krvlju naših predaka. Bila je u to vreme (prva polovina xx veka) vrlo savremena i dobro opremljena naučna institucija. Protok vremena i moderne tehnologije su pregazile naučno-istraživački značaj najvećeg broja uređaja u opservatoriji, pa i same lokacije opservatorije, ali ona je danas biser naše istorije, ne samo naučne, i nadam se da će biti sačuvana i da će postati dostupna svima nama koji smo zainteresovani da prošetamo ovom ustanovom, u kojoj se vreme zaustavilo. Teško mi je da opišem neobičan ambijent kojim dominira prošlost i istorija, u kom se mešaju mirisi starih knjiga velike biblioteke i njenih drvenih podova i polica, masti kojom su podmazivani ogromni zupčanici kupola, bezbroj malih i velikih teleskopa i mehaničkih uređaja čiju svrhu ne mogu ni da zamislim. Naravno, tu su i čuveni satovi...
Registracija
Help

19Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi