Ovde bih dodao jos jednu stvar,
Kvarcni se uglavnom ne dira dok radi, dok mehanika zahteva servis na par godina.
Ovde bih dodao jos jednu stvar,
Kvarcni se uglavnom ne dira dok radi, dok mehanika zahteva servis na par godina.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Objektivno gledano, kvarc (govorim od ovim HEQ) je dosta zahvalniji od mehanike. Pod broj jedan tacniji od vecine mehanickih ( po tacnosti moze da mu parira GS- koji je relno gledano hibrid i po meni mehanizam buducnosti), pod dva manje zahtevan za odrzavanje ( nema servisa , samo se menja baterija)...Mene najvise brine izdrzljivost tog kvarca, ali sad kad je Dado rekao da mogu delovi da se menjaju i poravljaju , ne vidim razloga da ne traju dugi niz godina. Prednost mehanike je u lepoti mehanizma , ali i to samo kod jacih mehanizama i satova. Pored svih pluseva za kvarc ja ipak vise volim mehaniku , ali ljudi ni sam ne znam zasto, jednostavno je to tako, slicno kao kad navijas za neki sportski klub i bez obzira na sve uvek ces navijati bas za taj klub
P.S I pristupacniji su od mehanike.
Više puta se pominjalo da kvarcne mehanizme ne treba servisirati.
Ajde,kod jeftinijih varijanti to mi je jasno-nov mehanizam košta koliko i servis.
Ali šta je sa skupljim kvarc-mehanizmima?
o.k.,oni imaju manji broj mehaničkih delova,ali,opet,imaju ih.
Logično je da se i njima troše ležišta osovina(rubini),zupčanici...
Ljudi koji ne ulaze sa satom u vodu,uglavnom nikada ne menjaju dihtunge-pogotovu one oko drukera.Posledica je da nečistoća vremenom uđe u mehanizam.
Šta bi smetalo pri povremenom servisu to očistiti i time produžiti vek mehanizmu?
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Ova tema je pandorina kutija koja obicno eskalira u taborisanje i gledanje preko nisana.
Ne ulazeci u pro et contra (potpuno je besmisleno) reci cu samo da sam, nakon dugo druzenja sa mehanikom, u posljednje vrijeme kud i kamo skloniji kvarcu iz prostog razloga prakticnosti, posebno u uslovima dnevne rotacije satova iz kolekcije. elitarizam koji se stvara oko mehanickih satova zanemaruje cinjenicu da je danas, usljed renesanse mehanike u toj industriji, proizvodnja mehanickih mehanizama (pleonazam ako je ikada postojao) postala automatizovana i masovna i da nema vise ni traga (makar u segmentu koji je nama obicnim smrtnicima pristupacan) onoj manufakturi koja je zapravo i davala vrijednost mehanici.
Kvarc jeste prostiji ali, u principu (osim nekih izuzetaka) mehanika danas takodje se svodi na nekoliko patenata i preciznom metalostruganju. mislim, etini i seikovi mehanizmi su krunski primjer toga, efektivno za mizerne pare dobijes mehanicki sat koji ima, kao, neku dusu a zapravo je plod robotizovane proizvodne trake ni manje ni vise nego kakav kvarcni mehanizam.
mehanicki i kvarcni satovi imaju svojih mana i prednosti ali trenutno (kako stoje stvari na trzistu) mehanika je vise izgovor za napumpane cijene nego zaista znak nekog veceg kvaliteta ili prestiza. osim toga, mene kod kvarcnih mehanizama odusevljava kolicina tehnologije koja se na njega moze nakalemiti a tu mehanika (u kojoj je i vjecni kalendar cudo od komplikacije), priznacete, malo zaostaje.
eto.
Poslednja ispravka: Jovan HN II (4.12.2012. u 19:38)
Ljudi koji baš vole mehanike dušu daju za čaprkanje oko njih!
Navijanje,štelovanje,servisiranje je ono što ih čini srećnim. Ja to razumijem i poštujem.
Međutim,meni je to jedna briga više,a briga imam i više nego dovoljno za zanimljiv život pa mi ne treba ta još jedna!
Ko hoce jak kvarc i jak brend za pristojne pare,resenje je Certina DS Podium Big Size i kraj price.
Malo ja da se nadovezem na drugaciji nacin, jel moze da se javi neki problem mehanickom satu dok vozim motor, posto citam i shvatam da su oni mnogo manje tolerantni na vibracije, eto mozda jedan razlog sto cu ja da predjem na kvarc![]()
Samo jedna rec... Kontinuitet...
Vibracije svakako nisu dobre za mehanicki sat,medjutim nije strasno ukoliko ne vozis moto-kros...uzmi neki G-shock![]()
Bookmarks sajtovi