-
Re: Pomoć u proceni autentičnosti - da li je vaš sat original?
Aha, sad se mnogo bolje vidi. To je nesto stariji Tissot s 21 rubinom, ali nesto drugacijim performansama.
Bez obzira, nista ne brini, dijelovi su kakvi treba da budu. :thumbup:
Sto se mehanizma tice, nemas sta da brines... uzivaj i drzi strazu - i kazaljke ce da nalete kad-tad. Svako malo se provrti po Ebayu, i stranicama tipa kupindo i limundo, i slicnim berzama vintage satova, a i buvljaci znaju da prijatno iznenade.
Stvar je sto se cesto desavalo da su pojedini modeli karakteristicni i bas zastupljeni na odredjenom trzistu, pa se bas taj model sigurno vrtio po bivsoj jugi.
A sto li je taj casovnicar mijenjao kazaljke... to ptice znaju... mozemo samo nagadjati. Nadam se da nije iz lose namjere.
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Postovani, nadam se da mi mozete pomoci. Naime, prije par dana sam preko neta kupio sat ( fossil fs 4310 ), i zelio bih provjeriti da li je original. Platio sam ga cca 80 eura. Takodjer, zanima me vase misljenje o satu ukoliko jeste i njegova optimalna vrijednost, sat je koristen. Hvala unaprijed. Pozdrav.
Prilog 115112
Prilog 115113
Prilog 115114Prilog 115115Prilog 115116
-
Sir Peca
Mislim da je sat original i čini mi se da si ga platio nešto više nego što bi trebalo.
U Srbiji se nov može kupiti za 100 evra a u inostranstvu i za manje.
Uz to dobio si (logično) i polovan kaiš koji bi bilo lepo zameniti (iz higijenskih a i drugih razloga) a nov (originalni) vani košta skoro 30 evra,
Utešno je što se može naći zamenski za manje para.
Inače Fossil je marka koja je poznata po tome da svoje satove prodaje iznad njihove vrednosti zahvaljujući agresivnoj reklami.
Sve u svemu mogao si proći bolje ali nije ništa strašno.
Stvar se može posmatrati i ovako- Došao si u posed sata koji ti se ,verujem, dopada i sada ti ostaje da uživaš u njemu.
-
Nisam znao pravu cijenu sata pa sam se orijentisao na ebay. Na ebayu je od 80 - 110 dolara, s tim da je i shipping oko 25 doll.
Sto se tice kaisa, cini mi se da je u solidnom stanju, naravno da ima tragova koristenja, ali mislim da je u solidnom stanju.
Ovdje u Sarajevu nisam mogao pronaci da kupim nov sat pa sam zato pribjegao ovom rijesenju, sat mi se doista svidio,
a mislim da je i dosta ocuvan. Mozda je moguce da sam mogao bolje proci, ali, eto sta je tu je sad. Hvala.
-
Nista, burazeru, samo nemoj da ovo bude i zadnji sat... :)
Ako budes imao vremena, provrti se malo po forumu i prelistaj teme, vidjeces svega i svacega, i ja ga ne znam, a da nakon toga nije pozelio jos koju chuku.
Nemoj pogresno da shvatis, iako Fossil mozda i nije bas onaj klasicni modni sat, barem ne poput onih raznih Boss, Armani, Diesel i slicnih cuda, ipak ga se smatra modnim satom, te se, na mjestu gdje se skupljaju entuzijasti "casovnicarske provenijencije", ovi modni brendovi rijetko pominju, a fokus se stavlja na casovnicarstvo koje pripada dugoj, nerijetko stoljecima dugoj tradiciji i kvaliteti kakve se pronalaze prije svega u svicarskom, njemackom, a onda, naravno, i ruskom i japanskom casovnicarstvu.
Modni satovi su, uz poneki izuzetak, uglavnom spoj kineske masovne proizvodnje, cesto upitnog kvaliteta, te agresivnog marketinga, kako je drug Vladan gore napisao... ali, i u tome se trudim da nadjem smisao!
Pored toga sto svojim modernim, up-to-date dizajnom sasvim uspjesno podmiruju apetit ciljne grupe kojoj su namijenjeni - ljudima koji sat vide prije svega kao modni dodatak, te ih pozadina cijele price pretjerano i ne zanima, sto je, na kraju krajeva, sasvim uredu, postoji jos nesto interesantno, nesto radi cega i njima treba dati sansu...
Naime, koliko god ih oni pravi entuzijasti kudili ili, pak, ignorisali - s pravom ili ne, nije sad ni bitno! - mnogima je upravo neki od tih modnih brendova bio ulaznica za ovaj carobni svijet satova.
Eto, uzivaj! :thumbup:... i, ako imadnes vremena, pregledaj malo forum, vjerujem da ce ti se svidjeti jos koji sat, a ima ih sasvim pristojnih cijena - a s i te kakvom pricom za ledjima.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Fossil fs 4310 - iskustva i misljenja ...
Naime, prije par dana sam kupio koristen sat, Fossil fs 4310... placen je cca 80 eura.
Zanimaju me vasa iskustva i misljenje o satu. Meni se mnogo svidio izgledom, a sad za kvalitetu nisam siguran. Znam da je u trgovinama nov cca 100 eura, medjutim kod mene ga nisam uspio naci pa sam nasao polovan na netu za 80 eura. Jesam li mogao kupiti neki bolji u ovom cjenovnom rangu ( oko 100 eura ) ? Volio bih, ko je imao iskustva s ovim satom i ko bolje poznaje fossil satove da mi nesto vise kaze o njima... Hvala unaprijed. Pozdrav.
Prilog 115141
-
Re: Fossil fs 4310 - iskustva i misljenja ...
Casio, Pulsar, Lorus... sve su to mnogo bolji brendovi od Fossil-a a mogu se naci novi za tu cenu. Ako kupujes na netu uz malo srece uklopio bi se i neki Citizen ili Seiko u tu cenu.
-
Peca, prijatelju, odgovorio sam ti na onoj temi za procjene, a evo i tiha se nadovezao, pa malo prelistaj forum i razgledaj modele ovih proizvodjaca.
-
Uh, izvini, tek sam sad vidio tvoj odgovor na onoj temi...
Meni se licno svidio ovaj dizajn Fossila pa sam zato poletio da ga kupim, istina je da se ne razumijem u kvalitetu i brendove satova, jednostavno mi je zapao za oko dizajn ovog sata pa sam ga zato i kupio. Nadam se da ce me sluziti dobro, iako kako vi kazete nije toliko kvalitetan sat.
Koliko sam imao prilike pogledati ostale brendove, mozda jesu kvalitetniji, ali su meni dizajnom i elegancijom losiji od Fossila, barem sto se tice ovog cjenovnog ranga ( oko 100 eura ). Naravno, to je samo moje misljenje. Ja volim spoj klasike i elegancije, a to sam pronasao u ovom modelu Fossila...
-
Ma naravno, prije svega je bitno da se sat tebi svidja. Sve ostalo prijateljski razgovor s onima koji mozda vise znaju o satovima od tebe, ali ti nista ne pokusavaju nametnuti.
Vjerujem da ces, ukoliko se malo udubis u sve ovo, a ogromno je ovo polje interesovanja da bi preko noci stekao sliku sta se sve nudi na trzistu satova - pronaci zanimljive primjerke iza kojih stoji tradicija i kvalitet, a ne samo trenutni modni trend koji preko noci izblijedi.
Ne govorim ovdje o tvom Fossilu - on prati neku klasicnu liniju, te se ne radi o obicnom prolaznom trendu - ali je ovo generalno boljka modnih satova.
Ne dao ti bog da se uz povrsnu znatizelju jos navuces i na tehnicki, ujedno i najinteresantniji dio cijele price - mehanizme.....
E tek ces onda tesko da se zaustavis, pa ces vidjeti zasto je nekada bolje preskociti kupovinu nekog modnog sata s kineskim bezimenim mehanizmom, sacekati jos malo i skupiti jos koji dinar, pa nabaciti nesto sto moze da traje decenijama bez ikakvih problema, a uz to ga jos i sam navijas - dajes mu zivot.
Kako god - samo nemoj da stanes na jednom satu... :)
Pozdrav
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Lanco automatic 21 rubis incabloc
...gledajući sliku nisam se mogao oteti dojmu da mehanizam ne pripada ovom kućištu...mada je originalan mehanizam i tačan,ali nešto mi prazno okolo....nešto tu ne odgovara.....pokušavam da vratim sećanje 35 godina unazad....znam da se datum lagano podešavao i mislim da je kruna imala dva položaja kad se izvlači....sat je kupljen 1979.godine,pretpostavka godina proizvodnje 1978....vrlo redak sat,izgleda da se ograničena serija prodavala samo u SFRJ...sve me upućuje na to da je mehanizam menjan i da je u osnovi bio tissot 2930 kalibar koji je taman toliko veći.....gledam ovu omegu seamaster na you tube,sve u dlaku isto,staklo isto koje nisam mogao pronaći za zamenu, samo ime drugo uz malo moderniji brojčanik,naravno uz nižu cenu...
bidfun-db Archive: Watch Movements: Tissot 2930 (Omega 1012)
bidfun-db Archive: Watch Movements: Tissot 784-2
Prilog 115166
Prilog 115170Prilog 115167Prilog 115168Prilog 115169
https://www.youtube.com/watch?v=3m-djQrJCu4
i sad voli satove....šta li su samo radili dok nije bilo interneta i informacija....mislim da je izmena mehanizma bila razlog zamene kazaljki....
-
Mile retainer rings, odnosno drzaci mehanizma u kucistu su poprilicno cesta pojava u satovima iz tog perioda, prosto je i logicno - imam solidan i povoljan mehanizam, ali necu da pravim dress sat od 37mm, vec hocu nesto vece, i eto, drzaci su se nametnuli
-
u pravu si,gledao sam na netu mnoge tissot i lanco satove sa većim kućištem i plastičnim držačem ,ali ovakav retain ring ne videh,a bogami ni ovaj model sata tako da se uklapa.
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Interesuje me vaša mišljenja u vezi ovog sata, nigde ne mogu da nadjem koji je ovo model Patek Philippe-a, i da li je ovo sat uopšte orginal, naravno ne posedujem ga. Ali je svakako lepuškast na slikama. Šta mislite:
[IMG]file:///C:/Users/pc/Desktop/Men's%20Wrist%20Swiss%20Watch%20Patek%20Philippe%2 0__files/s-l500.jpg[/IMG]Prilog 116098Prilog 116099Prilog 116100Prilog 116101
-
Ni O od originala, pa prema tome ne zasluzuje ni da se nesto pise o njemu.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Ne znam šta tačno znači '' opruge su se pomerile'' ali ovu repliku ne vredi sređivati ni na koji način.
-
Al je dobra za učit sređivat priciznu meaniku! 😁
-
7 Priloženi(h) fajl(ova)
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Interesuje me da li je ovaj sat original ili je kopija....
Hvala unapred.
Prilog 117005Prilog 117006Prilog 117007Prilog 117008Prilog 117009
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Pre nego što se zaletim sa kupovinom da iskoristim kolektivno znanje pošto je moje još uvek jako jako šturo. Na ovom satu me jako brine izgled krunice, nisam čuo da postoje kopije fortisa, a pravo da vam kažem nemam ni od koga da van foruma da potražim bilo kakav savet. Ono što mi je čudno je odsustvo žiga, znaka fortisa na samoj krunici. Da li je u pitanju stariji model...ili pak popravka van ovlašćenog servisa ili moja neopravdana paranoja. Hvala na pomoći dragi forumaši.
Prilog 117240
-
Mislim da to zavisi od modela i godine proizvodnje. Vidjao sam razne njihove modele i sa logom i bez njega.
Baci pogled po internetu, ima raznih primeraka.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
moram da provjerim ovaj sat,inace nije moj nego drugov,kaze da je pokvaren i da ga je dobio? Prilog 117738Prilog 117737Prilog 117739
-
-
-
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 119294Da li mi neko može dati mišljenje koliko ovaj Tissot PR 200 autoquartz vrijedi? Ili bar koliko okvirno vrijedi i koliko mogu očekivati da ću dobiti za njega ukoliko se odlučim prodati. Naime, otac mi je dobio kao poklon od brata, kupljen je u Švicarskoj prije jedno 7 godina. Hvala puno :)
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Patek nepoznat model
Pozdrav,
molim vas da mi kazete koji je ovo model i da li je replika ili original samo na osnovu fotografije, ako je to moguce.
Prilog 123679
Hvala unapred
-
Re: Patek nepoznat model
boztoga
Potrebna je dosta kvalitetnija fotografija (makro mod) cifera i zadnje strane sata.
-
-
Slazem se, za ovo nisu potrebne bolje slike, i ovako se vidi da je kopija u pitanju.
-
Svratio malo do mojih veceras ( vise mu dodje nocas) i vidim caletov sat. Zarazen virusom satova (za to je kriv ovaj forum i vi xD) pogledah u sat da vidim kakvu glupost je sad nasao da nosi. Kad ono imam sta da vidim. Omega seamaster. Kao laik normalno nemam pojma da li je original, a i nemam pojma o samom modelu sata. Pa ako moze pomoc. Ako treba jos neka slicica slikam opet.
Evo ga :
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...2bd2f02b63.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...b4d310a8b5.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...ab2cb3722f.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...72617c7f78.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...39ff529a93.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...1775eb567a.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...b8f5a2c0c8.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Kopija i to jedna od očiglednijih, da ne kažem grđih.:)
-
@sky hvala na brzom odgovoru, pretpostavljao sam, ali reko da proverim. Btw dosta lepo izgledaju uzivo ti satovi ( pretpostavljam da i original
Omega izgleda vizuelno jako slicno).
Elem ima jos satova :)
Ovaj sam dobio iz USA pre mozda cak i 10 godina. Secam se da je bila lepa kutija metalna. Ali osim toga ne znam nista.
A opet vi ste strucnjaci.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...35dd9594b8.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...56ef5aa20b.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...3580a39eb9.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
rado jubile cena
interesuje me cena za ovaj model zenskog sata rado jubile isao sam na neke sajtove mada nisam uspeo naci odgovor pa se nadam da ovde ima dosta vas poznavaoca i da mi mozete pomoci sat je nov nekoriscen nazalost nemam originalnu kutiju jer je to bio poklon
Prilog 124036
-
Imam jos jedno pitanje, posto mi nesto ozbiljno nije jasno.
Naime naleteh na ovaj sat na netu Nakit, satovi i dragocenosti : Pilotski sat 14.06.2016 - ID 34540878 - KupujemProdajem
sad mozda je replika mozda ne, ali ono sto meni upada u oci jesi rimski brojevi koji su okrenuti kontra (tipa VII, VIII).
Ovo pitam posto to nije prvi sat na koji sam naleteo da ima tako napisane brojeve.
Sad da i dalje ne zivim u zabludi, da li je mozda nekada tako radjeno, ili je sve fuserica ?
I zna li neko nesto za ovaj reaktor iznad? :)
Ako ne sme link sa sajta drugog, molim moderatore da izbrisu post.
Hvala.
-
DonPatron imas talenat da nadjes repliku. Tag Heuer sa linka je replika.
Sto se rimskih brojeva tice nista cudno nema u tome sto su neki napisani naopako. Ima dosta dzepnih, zidnih, kaminskih satova sa tako ispisanim brojevima.
Sto se Reaktora tice u Guglu je spas. Nije to neki poznati brend pa da neko iz glave kaze sta je u pitanju. Verovatno je neki modni sat.
-
Sto se kaze - hoce ga replike... :D
Ali, sve je to normalno. O satovima se uci, kao i o svemu drugom. Nakon odredjenog vremena, sve potane jasnije, pa se i replike, pogotovo ove jeftine, prepoznaju bez problema.
Za pocetak, mada su i sam izgled i zavrsna obrada sasvim dovoljni da covjek odmah okrene glavu na drugu stranu, cijena je nesto sto ce, cak i one koji se ne razumiju u satove, odmah upzoriti da nesto nije u redu.
Ko jos prodaje Tag Heuer sat za sto i kusur eura? Toliko u prosjeku kosta kopca za Heuerovi kais.
Ali, kao sto rekoh, sve se ove stvari uz malo truda i interesovanja nauce.
Sto se Reaktora tice, po ponudi koju sam, onako, ovlas, pregledao, radi se o brendu koji, sudeci po dizajnu tipicnom za te neke fashion/sport hibridne satove i cijeni od stotinjak pa do cak par stotina dolara, puca na prosjecnog americkog kupca koji, u skladu s mainstream modnim tokovima, voli taj robustan, predimenzionirani trenutni trend, ali nema nekih aspiracija za dublje kopanje po ponudi, niti mnogo haje za trdicijom ili imenom.
Dakle, americki fashion/sport hibrid, namijenjen masovnom trzistu, bez pretenzija da se ugura medju one, kako ih mi volimo nazvati, ozbiljne satove...
E sad, ovo "americki"... gledajuci cijenu, a onda i cinjenicu da se ne pokusavaju pohvaliti svicarskim mehanizmom, sto je inace praksa, i sto brendovi vole da rade na sva zvona, radi se vjerovatno o Japancu u americkom okopu - sto, uzmemo li u obzir kvalitet i jednih i drugih, sat je vjerovatno kvalitetan i sasvim ok za nekoga koga zanima iskljucivo trenutni trend i, na kraju krajeva, tacno vrijeme.
-
Baksuz :D
Mada ovo sa Tag Heuer nije bilo tesko (mislim ja ne znam kako je replika, ali sto si lepo rekao, cena od 100 i kusur evra za takav sat, odma ne valja nesto). Vise me zanimalo ovo sa rimskim brojevima, pa sam to hteo da proverim, a sat uzeo samo kao primer, posto sam na njemu video to. na kp ima svasta (verovatno su 90% replike, ali ima svasta bas).
Poljot 30e, gshock 50-60, tissot 150...
A ovo oko kopija, pa realno ima nekome od vas da platim pice/rucak pa da mi pokaze te cake i fore :D
-
Da ti uštedim trošak - samo pogledaj prethodne strane i polako ćeš ući u štos ;)
Ukratko, evo brzih pokazatelja:
- Preniska cena u odnosu na original
- Ako prodavac u oglasu napiše „Ne znam da li je original” ili „Mislim da je original”
- Ako sat ozbiljnog proizvođača ima lošu/jeftinu finalnu obradu ili neku grešku, npr. nakrivljen natpis
- Ako se razlikuje na bilo koji način od originalnog modela (npr. drugačiji fontovi, brojevi i ostali delovi)
Inače, veoma često su prisutne sve četiri stavke.
Kako reče Sky, Google može da pomogne, jer tamo lako možeš naći sliku originalnog modela. Kada upoređuješ slike sa Googlea, OBAVEZNO pogledaj i celu stranu na kojoj je sat, jer to može biti i neki sajt na kome je postavljena fotografija replike.
Teško je dati univerzalni recept, jer svaka replika je priča za sebe, a ovo su samo opšte smernice. Najsigurnije je odneti sat na pregled kod časovničara kome je poznat određeni model, odnosno koji poseduje kataloge ili može da dođe do fotografija originala.
Što se tiče cena koje navodiš, poljot zaista možeš naći za 30 €, ukoliko je u pitanju stariji model, tissot se može naći za 150 € ako je kvarcni ili neki stariji/oštećeni mehanički (ali ne mehanički štoper), dok polovni G-Shock može da košta 50-60 €.