Poštovani ljubitelji satova,
nisu svi iskusni toliko da mogu odmah da vide da je nešto replika, a nekada smo skloni da verujemo više nego što treba...
Zato evo nekoliko mojih razmišljanja:

1. Prvi primer je malopre pomenuti Rolex koji je u stvari mrljava kopija.
Zašto ne bismo iskoristili oglas iz KP da poučimo nekoga ko ne zna, da tačno objasnimo kako se vidi da je nešto bez veze, da to može da razume i neko ko nije duboko u temi?
- Npr. "Rolex original koji ima japanski mehanizam" ---> nemoguće jer original Rolex se pravi samo u Švajcarskoj i to samo u Rolex-ovim fabrikama,
- naslov oglasa "Rolex Chronograph" ---> na slikama nije prikazan hronograf (štoperica)
- ne postoji Rolex koji ima izgraviranu 24-časovnu skalu na spoljnom obodu sata a da nema funkciju GMT (i drugu satnu kazaljku, sa strelicom na vrhu)...koliko ja znam, a ispravite me ako grešim.
- prikazani sat bi valjda trebalo da izigrava model Explorer II, ali nema datum i lupu iznad datuma kao i onu drugu satnu kazaljku.
- pravi sat ima automatski mehanički mehanizam, uopšte mu ne treba nikakva baterija,
- Rolex ne može da ima onakvu zaštitu krunice koja na prikazanom satu izgleda kao Triglav...
...i verovatno još mnogo toga kada bi se iole detaljnije gledalo.

2. Drugi primer je sat sa KP, Seiko Yachting - Velatura, za koji već ne mogu da budem onako siguran:
Brojčanik sata na KP izgleda precizno urađen: podbrojčanik na 12 sati ima koncentrične gravure ispod natpisa "TIME, 5, 6, 10, ... LOC", to se vidi na slici 1 na oglasu. Na slici 5 se vidi da ispod natpisa "SEIKO Velatura" ima nešto kao ženevske talase; ne mogu da verujem da bi neko uspeo to da iskopira tako da iole valja.
Našao sam na ebay.it praktično isti sat: Seiko Velatura Yachting Timer 7T84 Chronograph Alarm St Steel Man Watch | eBay .
Korišćen, ima metalnu narukvicu, košta oko 150EUR. Italijan u oglasu kaže da je original.
Da li može da se pretpostavi da je sat sa KP, Seiko Yachting - Velatura Cronometar, neka starija verzija sata, pa su mu kazaljke drugačije, a još i po nešto?
I drugi proizvodi imaju tokom vremena varijacije svoga izgleda (pade mi na pamet legendarna VW Buba i menjanje oblika npr. stop svetla, a i još mnogo toga).
Očekujem da će neko da mi kaže da sam naivan, ali meni ovaj oglas na KP ne izgleda ipak toliko sumnjivo, osim onoga što je rečeno da su svi "chronometri" u funkciji (to koriste često prodavci jadnih satova gde je čudo da su svi brojčanici u funkciji, pa da naglase!)
Dakle, da li neko sa sigurnošću zna da Seiko nije mogao da napravi ovakav sat / kazaljke / šrafove / nešto drugo?

3. Koliko vidim sajt KP ne haje mnogo na upozorenja o pokušajima prodaje lažnih satova (po cenama kao da su pravi).
...
Naravno, uvek važi savet koji uvek daju iskusni članovi: pri kupovini otići kod časovničara na proveru tog sata.
Ali je svakako korisno prethodno imati dovoljno znanja da se eliminišu satovi koji ne zaslužuju trošenje vremena.

Pozdrav,
Laki