A.LANGE & SÖHNE - Saxonia Annual Calendar

Očekivan sa velikom nestrpljivošću od strane mnogih entuzijasta i zaljubljenika u satove, A. Lange & Söhne sat sa godišnjim kalendarom, jednom od najkorisnijih komplikacija u časovničarstvu. I evo ga, "Saxonia Annual Calendar", objedinjuje koncept sata, kalendara i mehaničke genijalnosti u jedinstven uređaj za merenje vremena koji je u ovoj kategoriji bez svake sumnje postavio novo merilo kada je reč o dizajnu i tehnologiji.

Nakon što je istaknuti saksonski proizvođač predstavio gotovo sve komplikacije poznate u svetu časovničarstva i obogatio ih sa inovacijama koje su ostavile svoj trag, uključujući i večiti kalendar, pojava A. Lange & Söhne sata sa godišnjim kalendarom je bilo samo pitanje vremena. Komplikacija časovničarstva koja bez sumnje nudi najviše pogodnosti u svakodnevnom životu je sada po prvi put dostupna u Lange-ovom satu, "Saxonia Annual Calendar".

Ispod brojčanika izvrsne čitljivosti i elegantnih dimenzija, složen mehanički program automatski pomera dan u nedelji, datum i mesec uzimajući u obzir njegovu dužinu. Nameštanje kalendara je potrebno korigovati samo jednom u toku godine. Sva tri indikatora kalendara kao i mesečeve mene su harmonično usklađeni na brojčaniku izvrsne preglednosti.

Na stranu sa neverovatnom kombinacijom godišnjeg kalendara i Lange-ovog prevelikog indikatora za prikaz datuma, "Saxonia Annual Calendar" se ističe sa izuzetno preciznim prikazom mesečevih mena kao i sa čuvenim SAX-0-MAT mehanizmom i njegovim genijalnim ZERO-RESET sistemom podešavanja kazaljki. Sa svojim superiornim kvalitetima, ovom satu je suđeno da postane uzor u časovničarskoj disciplini izrade satova sa godišnjim kalendarom.

Lepota koja se ogleda u čitljivosti

Tokom razvoja ovog sata, inženjeri Lange kompanije su stavili akcenat na logičnu organizaciju elemenata i estetski balans brojnih podbrojčanika na samom brojčaniku. Sa svojim tankim markerima za sate, jasno uočljivom minutnom skalom i romboidnim razmeštajem indikatora kalendara, brojčanik u stvari izgleda osvežavajuće umereno. Poseduje upadljive kazaljke koje glatko prelaze preko lako čitljivog Lange-ovog povelikog indikatora za datum karakterističnog po prozoru sa dva rama a koji se nalazi na vrhu brojčaniku. Najbitnije informacije na satu, vreme i datum su jasno uočljivi i čitljivi na prvi pogled. Na poziciji "9" se nalazi podbrojčanik koji pokazuje dane u nedelji. Mesečeve mene su prikazane na poziciji "6". Prikaz mesečevih mena je do te mere precizan da ga je potrebno korigovati jednom u svake 122 godine. Na istoj poziciji se nalazi i podbrojčanik sa sekundarom koja svojim pomeranjem odaje znake života mehanizma. Na kraju, meseci su prikazani u podbrojčaniku na poziciji "3". Mehanizam kalendara Saxonia Annual Calendar sata sam prebacuje mesece sa 30 i 31 danom i potrebno ga je korigovati samo jednom u toku godine, poslednjeg dana februara ili prvog dana marta. Ukoliko se sat duži vremenski period ne nosi, sva tri indikatora kalendara kao i mesečeve mene mogu biti brzo i nezavisno podešeni sa posebnim skrivenim dugmadima.

Mehanizam plemenitog porekla

"Saxonia Annual Calendar" pokreće jedan od najkomplikovanijih automatskih mehanizama poslednje generacije, izvanredne izrade i višestruko nagrađivan kalibar SAX-0-MAT. Nula u njegovom imenu se odnosi na patentiranu ZERO-RESET funkciju koja zaustavlja mehanizam kada se kruna izvuče i automatski pomera sekundaru na poziciju od 12h kako bi sam sat mogao lakše i jednostavnije da se sinhronizuje sa zvaničnim vremenom. Dizajn mehanizma na navijanje predstavlja lekciju u oblasti tehničkog umeća: Zamajac izrađen od zlata i obodom od platine se nalazi na kugličnim ležajevima i glavnu oprugu navija okrečući se u oba smera. Mehanizam je do te mere efikasan da proizvodi dovoljno energije čak i na ruci slabo aktivne osobe. Vreme i strast koji su uloženi u završnu obradu samog mehanizma su deo kulture koja krasi Lange kompaniju. Čak i površine koje su skrivene od pogleda nakon samog sklapanja mehanizma su pedantno obrađene i dekorisane. Ručno gravirani balansni most pretvara svaki primerak u pravo malo blago. "Saxonia Annual Calendar" je dostupan sa kućištem od belog ili rozog zlata prečnika 38.5mm.

Tehničke karakteristike:

Mehanizam: Lange kalibar L085.1 SAX-0-MAT, automatik, izrađen po najstrožim Lange standardima kvaliteta i u velikoj meri dekorisan i sklopljen ručno, podešen u odnosu na pet pozicija, osnovna ploča izrađena od neobrađenog nemačkog srebra sa zamajcem izrađenim od 21-karatnog zlata koji je oivičen platinum, balansni most graviran ručno.
Broj delova: 476
Broj rubina: 43
Rezerva snage: 46 h u stanju potpune navijenosti
Funkcije: Sati i minuti, sekundara u podbrojčaniku sa ZERO-RESET funkcijom, godišnji kalendar sa patentiranim prikazom datuma, dan u nedelji, mesec i mesečeve mene.
Elementi za rukovanje: Kruna za navijanje sata i podešavanje vremena, po jedno skriveno dugme za svaku od funkcija kalendara, datum, dan u nedelji, mesec i mesečeve mene.
Dimenzije kućišta: Prečnik 38.5mm, debljina 9.8mm
Dimenzije mehanizma: Prečnik 30.4mm, debljina 5.4mm
Oznaka: 330.026 330.032
Kućište: Belo ili rozo zlato
Brojčanik: Čisto srebro
Staklo i zadnja strana kućišta: Safirni kristal (čvrstoće 9)
Narukvica: Ručno šivena od krokodilske kože sa Lange kopčom od belog ili rozog zlata

Izvor: http://www.worldtempus.com/en/news/t...rier-annuel-1/