Omega f300Hz ''Cone''
Pa da nastavimo u istom smeru, sledeći sat je Omega f300Hz, popularno zvana ''Cone'', tuning fork mehanizam, kojega pokreće mehanizan iz švajcarske manufakture satnih mehanizama ESA. Naime, krajem 60ih godina prošlog veka, Max Hetzel pronalazač prvog tuning fork mehanizma (Accutron 214) napušta Bulovu i odlazi u Ebauches SA (ESA) gde patentira mehanizam pod nazivom ESA 9162, koji je svojim dizajnom veoma sličan ranije pomenutom Accutron 214. Familija ESA tuning fork mehanizama se proizvodila čitavih 10 godina, sve do kraja 70ih i predstavlja najmasovnije proizvođeni tuning fork mehanizam. Postoji nekoliko varijacija ESA tuning fork mehanizma, a to su: ESA 9162 (datum), ESA 9164 (dan, datum) i hronografski mehanizam ESA 9210 koji je proizveden u količini od 21 000 primeraka.
ESA 9162 i ESA 9164 tuning fork mehanizmi se odlikuju svojom masivnošću i robustnošću, urađeni su kompletno od metala (za razliku od Accutron 214 kod kojeg su delovi kućišta rađeni od polimera/plastike), pouzdani su, tačni i ugrađivali su se u modele više švajcarskih proizvođača luksuznih satova kao što su:

• Baume & Mercier Tronosonic
  • Certina Certronic
  • Eterna Sonic
  • Longines Ultronic
  • Omega f300
  • Tissot Tissonics
  • Titus Tuning Fork
  • Zenith Electronic.

Dok se ESA 9210 ugrađivao u sledeće modele:

• Omega Speedsonic
  • Certina C-Tronic Chronolympic
  • Longines Ultronic Chrono
  • Baume and Mercier Tronosonic Chrono.

Moj model Omega f300Hz ''Cone'' je nabavljen povoljno, ali u prilično lošem stanju, sa kompletno pohabanim staklom, izlupanim kućištem i istrulelim kaišom. Iako sat nije bio korišten preko 20 godina (po rečima prethodnog vlasnika), nakon zamene baterije, sat je počeo da radi. Pošto nije dolazilo u obzir da ga ostavim u stajnu u kojem se nalazio, jer generalno sve satove koje posedujem i nosim, odlučio sam da pristupim restauraciji sata. Sam proces restauracije je trajao skoro godinu dana i tekao je kroz nekoliko faza, a obuhvatao je izradu custom made 17 mm kožnog kaiša (uspeo sam spasiti originalnu kopču sa starog kaiša), zamenu stakla, zamenu cifera NOS ciferom kojeg sam uspeo locirati na ebay-u, servis mehanizma kao i refiniš metalnih površina kućišta. Refiniš metalnih površina kućišta sam odradio sam uz pomoć prijatelja, dok je servis i sklapanje sata kao i zamena cifera odrađena kod časovničara. Rezultati rada se mogu videti na priloženim slikama.

Naziv: 1.jpg, pregleda: 403, veličina: 222,3 KB

Naziv: 2.jpg, pregleda: 333, veličina: 158,6 KB

Naziv: 3.jpg, pregleda: 292, veličina: 133,4 KB

Naziv: 4.jpg, pregleda: 337, veličina: 221,6 KB

Naziv: 5.jpg, pregleda: 290, veličina: 217,0 KB

Naziv: 6.jpg, pregleda: 292, veličina: 236,5 KB

Naziv: 7.jpg, pregleda: 359, veličina: 145,3 KB

Naziv: 8.jpg, pregleda: 350, veličina: 114,4 KB