Hvala decki, hvala.....jos samo da se zahvalim kolegi joppi koji ju tako lepo sacuvao za mene![]()
Hvala decki, hvala.....jos samo da se zahvalim kolegi joppi koji ju tako lepo sacuvao za mene![]()
....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....
Cestitke Mario, sat je bomba. Nisam mislio da cemo se rastajat ali eto doslo je vrijeme za nesto drugo. Uzivaj u Tuni!
Sky, joppa![]()
Evo opisa i prvih dojmova moje Tune.
Punim imenom Seiko SBBN 015 Prospex Marinemaster 300 ili popularno zvana Tuna.
Sat dolazi u lepom pakovanju. Prvo velika crna kartonsko-zastitna kutija iz 2 dela. Unutra je kutija koja je zbilja dobro uradjena u kojoj je odlozen sat. Dolazi sa svim uputstvima, karticom, garancijama.
Kada se sat izvadi iz kutije i uzme u ruke ostavlja jako dobar dojam. Sat je izradjen u celiku, veoma mocnog izgleda. Robustan. Gabaritima pravi snazni diver. Upecatljiv dojam ostavlja zastitni prsten oko samog kucista. U skladu je i krunica koja je na polozaju satnog markera 4. Velika, lepo uradjena sa velikim znakom S.
Nadalje pogled privlaci sam cifer. Crni, matiran sa preciznim natpisima u donjem delu. Kod satnog markera 3 smesten je pregledan prozor za dan i datum. Kazaljke velike, jasno citljive kao i sami minutni markeri. Satni markeri, kazaljke i velika centralna sekundara u poznatoj seikovoj iluminaciji o kojoj zbilja ne treba trositi reci. Takodjer naglasiti da osim sto svetle da mozes po noci citati novine, i drzi jako dugo.
Zbog velicine samoga cifera, mat podloge i velikih kazaljki sat je jako citljiv. Meni, ovako starijem jako bitan detalj kod sata. Nema potrebe naginjati ga ka sebi da se jasno vidi koliko je sati. A tome pridonosi i jedan jako vazan detalj. Naime, sat izuzetno lezi na ruci. Velika donja povrsina i minimalni lugovi sat drze na sredini zgloba bez obzira na njegovu velicinu a i tezinu. Udoban za nosenje. Moj zglob je sirok, plosnat, i ukupnog obima od 19.5 cm. Ali isproban je i na manjim zglobovima i takodje isto tako stoji na sredini zgloba.
Narukvica se lepo uklopila u vizuelnu filozofiju sata. Krupni linkovi, jako lepi prelaz i spojnica linkova sa obrusenim uglom na spoju. Sa 22mm kod lugova dolazi na kopcu na 20mm. Kopca je velika, precizna sa dvostrukim sigurnosnim sistemom. A tu i dolazi Seikov sistem produzetka za ronilacko odelo.....ipak je prvenstveno taj sat diver! Sam produzetak jako lep, nazvan microregulator a po meni slobodno se moze zvati macro. Zanimljivost kod nje je i ova.....sat stavite na ruku, obadva sistema zakopcate i tada mozete spojiti microregulator na zeljenu duzinu. Vrlo prakticno i jednostavno.
Moj sat ima naknadno ugradjeno saphirno staklo sa AR premazima a u originalu je seikov hardlex.
Iznad stakla je luneta u celiku, crne boje sa 120 klikova. Jako lepo i tacno klizi. Zastita kucista stiti i polovicu lunete tako da se trebate malo navici kada ju pokrecete. A na dobro se covek brzo navikne.
Unutra je ugradjen seikov poznati quartz mehanizam oznake 7C46, koji ide samo u Prospex seriju satova. A za koji se tvrdi da je jedan od najpreciznijih,najboljih i da je s pravom sam vrh HEQ-a.
Sat je WR 300m.
Zakljucak....hm.....Seiko je napravio sat po mojoj meri. Lep, upecatljiv, precizno uradjen, kvalitetan, privlaci pogled i moj i drugih.....ma sta reci.....samo ovo .......TUNA!
Prvo malo o merama i dimenzijama
A sada neke fotke
Dobar opis Mario, kao i uvek.
Sat je odlican!
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Uzivaj bruder![]()
Odlican opis i ja sam pozeleo jednu tunu.svaka čast.
Obecah slike moje prinove, ali evo i malog opisa.....
LeCoultre datira iz 1833. godine, kada je Antoine LeCoultre otvorio casovnicarsku radnju u Svajcarskoj, vrlo blizu danasnjem sedistu fabrike. Postaju vrlo poznati po inovatorstvu (atomski sat 1928., najmanji mehanizam calibar 101, 1929.) a i vrlo brzo zauzimaju jednu od vodecih pozicija u casovnicarskoj industriji. I dan danas su jako cenjeni i zelja svakog od ljubitelja satova.
Nedavno sam dosao u posed jednog prelepog primerka.
Jeager LeCoultre Master Quartz
Malo o samom satu.....
Sirinom kucista od 39mm i sa krunicom ukupno 41mm spada u tada vece satove. Debljinom kucista od 13,8mm i duzinom “lug to lug” citavih 45mm. Razmak izmedju lugova za prihvat iglica je 19mm. Sat prelepo lezi na ruci. Nema tendenciju “bezanja” na stanu. Oblik kucista je elegantan, lepih linija i konture. Pokriva ga prilicno debeli pleksi. A celim satom dominira prelep cifer, koji je lepe sive boje koja pod svetlom dobije lagani plavicasti odbljesak.
Kazaljke su tanke, elegantne,crno obojane sa luminacijom koja jos uvek zasvetli. Istina, ne tako jako kao kada su bile nove....ipak je to sat sa kraja 70-tih godina. Centralna sekundara i satni markeri takodje crne boje. Jasni i citljivi. Prozor sa datumom je na polozaju 3 sata.
Unutra je smesten quartz mehanizan. Razvijen pocetkom 70-tih godina. Radnog naziva Beta 21 kasnije dobija naziv calibar 352. I radi na tada velikih 37 768 hz. Interesantno je da na casebacku dominira veliki naziv Master Quartz ali sam Jeager LeCoultre taj mehanizam ne naziva quartzom vec modulom.
Evo i slike ovog lepotana, uzivajte kako i ja uzivam.....
Poslednja ispravka: MMario (22.12.2014. u 18:14)
Lep opis i prikaz Tune, nek je sa srecom i dugo da te sluzi
![]()
Bookmarks sajtovi