Citat vladas kaže: Pregled poruke
Cestitam na zaista pelepom satu ! Podsetio me na Backarellijev?
Backarelli ima, ako me sjecanje ne vara, raniju varijantu ovog ljepotana, u celiku sa mineralnim staklom i koznom narukvicom.

Inace, poslje tri dana nosenja ovaj me sat potpuno "kupio" (mada sam ga mjerkao bas dugo ali nikako nisam mogao da ga nadjem po razumnoj cijeni).
Ovo mi je drugi ED Citizen i zaista je fenomenalan. Zavrsna obrada i detalji su na veoma visokom nivou (cak i iznenadjucuce visokom za trzisni cjenovni rang od oko 400 Eura).
Cifer je u polugloss crnoj boji sa diskretnom kvadratnom teksturom a drukeri su uradjeni "trodimenzionalno" sa brojevima koji su odstampani na zasebnoj foliji.
Mehanizam ima precizan pokret i sekundara nema onaj sirovi "skok".
Bijavsi od titanijuma sat je relativno lagan za svoje dimenzije ali se osjeca na ruci tako da se dobro nosi (govori ljubitelj tezih satova).
Matiran je (ipak je titanijum u pitanju) ali ne potpuno a narukvica je udobna i prilicno kompaktna. Kopca je veoma dobro uradjena sa preklopnim djelovima (opet neuobicajeno za ovaj rang sata) s tim da nema produzetak za brzo prosirenje (sto nije cudo posto ovo ipak nije ronilacki sat).
Safir ima (prema specifikacijama) bezbojni AR premaz sa unutrasnje strane i cifer je citljiv iz svih uglova bez problema. Luminova je veoma dobrog kvaliteta, u dvije nijanse plave boje (gdje su kazaljke sa jacim premazom a brojevi nesto diskretnije), ima veoma cool izgled kada se na dnevnoj svijetlosti popuni pa plavicasta izbija na vidjelo.
Dizajn generalno najvise vuce na savremeni pilotski sat pa ide dobro sa malo "urbanijom" (grozan ali koristan izraz) garderobom ali veoma lijepo stoji i uz tamno odijelo.
Precnik je 43 mm i cifer dominira citavim satom. Krunica, stoper tasteri i poklopac su od celika. Korona je jednosmjerna sa 60 klikova i lum markerom na 12 i u principu, koliko se ja razumijem, ima samo kozmeticku funkciju. Deklarisana vodootpornost je 200 metara ali licno sumnjam da je to zaista tako i mislim da osim kupanja ovaj sat ne bi trebalo koristiti u vodi pretjerano.
Za razliku od mnogo Citizenovih modela cifer nije pretrpan detaljima, brojevima i kojekakvim dzidza bidzama i sasvim je lako citljiv. Momci iz dizajna su ovaj put odradili posao kako treba.
Sat u cjelini ima veoma mocnu pojavu.
Mala zamjerka ide prakticnosti modula posto se svakoj funkciji (stoperica, svjetsko vrijeme i alarm) pristupa zasebno rotacijom krunice koju prethodno treba izvuci iz lezista. Ja sam razmazen Casiovom spartanskom logikom funkcionalnosti pa mi ova Citizenova "iscasena" malo smeta ali vjerovatno je to stvar navike. Jedna, pak, cool stvar kod ovog "step by step" sistema je ples kazaljki kada se sat prebacuje iz jedne u drugu funkciju. Zabavno izgleda.
O preciznosti E82 kalibra ne mogu jos nista da kazem kao ni o Eco-Drive napajanju (mada sa tim ranije nisam imao nikakvih problema). Pretpostavljam da tu nece biti nikakvih posebnih i neprijatnih iznenadjenja.
Kao veliki poklonik Japanske kulture i tehnologije srecan sam sto mogu da kazem da je ovo jos jedan pun pogodak, odnosno korak naprijed sa necim sto je vec bilo pun pogodak (posto se model, o slicnom obliku, na trzistu vec vrti par godina).
Svakako topla preporuka.
Sav sam srecan
Pozz

J.